fbpx
INDEX MAG
Jana Kuriláková
Foto: Instagram janakurilak

Naj podnikateľka Košického kraja Jana Kuriláková z Kura Collection: Neviem si predstaviť mať s niekým v práci konflikt

A ako je to teraz, keď máte dve detičky? Popri rodine podnikať nie je jednoduché, no na druhej strane možno vďaka tomu, že ste si sama sebe paňou a nemáte nad sebou šéfa, si ten čas dokážete lepšie zadeliť.

Určite je to výhoda. Ale je tiež fakt, že máme nárazovo extrémne veľa práce, vždy keď má vyjsť nová kolekcia. Vtedy je to extrém. Deň mám nastavený na hodiny, že čo kedy sa presne robí  a som veľmi rada, ak sa to stihne, lebo mám pocit, že mi chýba ešte pár dní. To som však mala aj pred každou skúškou.

Koľko kolekcií ročne robíte?

Neviem to spočítať. Fakt neviem. My to robievame priebežne, aby sme neponúkali dlho to isté, lebo náš trh nie je až taký obrovský. Chceme, aby si skrátka klientky vedeli stále niečo dokúpiť. Mesačne pripravujeme určite aspoň jednu – približne 15 modelov, čiže nejde o nič obrovské. Veľké sú potom vždy podľa ročných období.

Foto v galérii: Instagram kura_collection

Veľmi ma zaujalo, že z každého modelu zvyknete robiť len obmedzený počet kusov – cca 50. Nie je to pre vás z hľadiska podnikania veľmi limitujúce?

No ono ak je niečo fakt bestseller, pridávame to po čase opakovane, napríklad opäť o rok. Stále ma však baví navrhovať nové modely. Ono by sa  možno dalo robiť to tak, že investovať veľa do reklamy, viac sa otvoriť trhu a robiť len tie isté veci dokola, ale to by som sa už asi nudila. Mňa proces tvorby baví.

Sympatické je to, že šijete na Slovensku, potlače robíte na Slovensku, vaša móda je udržateľná. Vedeli ste už od začiatku, že chcete ísť touto cestou, alebo ste si povedali niekde v procese, že to takto bude fajn?

Foto: Instagram janakurilak

Vôbec som nepremýšľala nad tým dávať to robiť niekde do zahraničia. Pretože my to vytvárame fakt že s minimálny odpadom, s minimálnymi skladovými zásobami. Veľakrát sa aj musíme ospravedlniť našim zákazníčkam, keď máme veľa objednávok, že si musia trošičku počkať, pretože naše krajčírky to niekedy nestíhajú urobiť na daný termín. Je mi to, samozrejme, veľmi ľúto, ale takáto výroba sa nedá inak manažovať.

Začínali ste sama, teraz máte okolo 20 zamestnancov. Človek sa učí v procese, zrazu ste aj šéfka, nielen návrhárka. Čo vás v tejto súvislosti dokáže najviac potrápiť?

Som taký typ šéfky, že si naozaj neviem predstaviť, že by som mala s niekým nejaký konflikt. To mi naozaj nie je vôbec blízke. Asi najnáročnejšie je, keď sa vyskytnú drobné nezhody na pracovisku. Vtedy veľmi trpím a veľmi ťažko to viem korigovať, lebo naozaj nemám vôbec rada takéto konfliktné stavy. Je to síce normálna vec, ale chvalabohu to máme veľmi zriedka.

Foto: Instagram kura_collection

Aká je možno taká vaša ukážková zákazníčka? Kto je ten koncový spotrebiteľ?

Viete čo, veľmi rada mám zákazníčky, ktorým naša móda sadne. Veľa mám napríklad aj dám okolo šesťdesiatky a ony sú strašne zlaté. Hovoria, že konečne našli niečo, čo im pristane, niečo na ich štýl, čo nemá úplne každý. Skrátka dámy v zrelšom veku.

Pokračovanie na str. 3.

Pridajte komentár