fbpx
INDEX MAG
Tropozond
Foto: archív Tropozond

Výroba dronov má do Prešova priniesť až 200 nových pracovných miest

Spoločnosť Tropozond, ktorá je súčasťou holdingu Skyeton Group, rozšíri ponuku zamestnania v metropole Šariša. Jej novú prevádzku v Haniske pri Prešove opustia už v tomto roku prvé bezpilotné lietadlá (drony) na civilné účely, ktoré sa tam budú vyrábať na ploche 1100 m2.

Podľa majiteľa holdingu Alexa Stepuru hľadali pre svoju investíciu dobre rozvinutú priemyselnú krajinu, kde bude dostatok šikovných a zručných zamestnancov: 

„Slovensko je slovanská krajina a má podobnú kultúru ako Ukrajina, kde už máme jednu podobnú továreň. Vieme, že tu nájdeme schopných a kvalifikovaných ľudí omnoho rýchlejšie, ako v niektorej inej krajine. Sme veľmi radi, že sme mohli investovať práve v Prešove.”

Spoločnosť už pred spustením výroby v Haniske investovala tri milióny eur a vytvorila 26 pracovných miest. Do konca tohto roka k nim má pribudnúť ešte niekoľko desiatok ďalších. V nasledujúcich etapách investície plánuje spoločnosť dať do konca roka 2025 prácu celkovo viac než 200 zamestnancom nielen v Haniske, ale prípadne aj v iných lokalitách na východe Slovenska.

Foto: Tropozond

„Je pre nás veľkým potešením otvoriť náš prvý závod na Slovensku, a to v prešovskom regióne, ktorý disponuje ideálnymi podmienky pre rozvoj high-tech strojárstva. Som presvedčený, že nová výrobná prevádzka zohrá dôležitú úlohu v našej globálnej stratégii a vytvorí kvalitné podmienky, aby sme mohli ďalej rásť  na veľmi dynamickom svetovom trhu. Zákazníkom už roky ponúkame flexibilné a kvalitné riešenia. Odberateľov našich produktov máme na viacerých kontinentoch. Prvé drony z Prešova by mali smerovať do Spojených arabských emirátov, kde budú využívané na monitoring ropovodov,” uviedol na dnešnej prezentácii spoločnosti jej konateľ Dominik Varga.

Zamestnancom ponúkajú aspoň o tretinu vyššie mzdy oproti priemeru

V novom prešovskom závode začali s náborom zamestnancov už pred niekoľkými mesiacmi. V súčasnosti hľadajú konštruktérov/kresličov, programátorov a operátorov CNC strojov (frézarov a sústružníkov). Rovnako sa tam budú môcť zamestnať aj ľudia, ktorí budú zabezpečovať komplexnú montáž všetkých systémových komponentov, testovanie motorov a už vyrobených bezpilotných lietadiel. Ponúkajú atraktívne nástupné mzdy, ktoré sú u jednotlivých pracovných pozícií minimálne o tretinu vyššie než je priemer v regióne.


Foto: Tropozond

„Naša materská spoločnosť chcela investovať v EÚ a táto lokalita má na to všetky predpoklady. V Prešove a okolí je potenciál nájsť kvalitných a šikovných zamestnancov. Prakticky celý výrobný proces bude prebiehať u nás. Už onedlho tu začneme produkovať špičkový bezpilotný systém Raybird, ktorý využívajú klienti z mnohých štátov,” doplnil výrobný riaditeľ spoločnosti Slavomír Urban. 

Spoločnosť Tropozond  je členomAsociácie leteckého priemyslu SR. Špecializuje sa na výrobu bezpilotných leteckých systémov a ich komponentov pod obchodnou značkou Skyeton. Spoločnosť patrí pod rovnomenný holding so sídlom v Estónsku. Skupina Skyeton už roky vyvíja, vyrába a predáva bezpilotné systémy, pričom najznámejší z nich je UAV Raybird-3. Jedná sa o bezpilotné lietadlo s pevnými krídlami určené na dlhšie misie, ktoré sa vyznačuje výnimočným doletom viac ako 2 500 km, maximálnou letovou výškou až 5 500 m a možnosťou bezkonkurenčného viac ako 28-hodinového nepretržitého letu, a to pri celkovej spotrebe menej ako 9 litrov paliva (benzínu).


Foto: Tropozond

Produkty Skyeton Group disponujú vlastnými unikátnymi navigačnými, detekčnými a kontrolnými systémami a majú široké možnosti využitia. Používajú sa napríklad na kontrolu hraníc, mapovanie, monitorovanie potrubí, monitorovanie požiarov a podobne. 

tlačová správa

Pridajte komentár