fbpx
INDEX MAG
SLAVOMIRA

Dve mamičky sa podelili o trampoty s dojčením. Nakoniec to však zvládli

Týždeň na začiatku augusta je už tradične v našich pôrodniciach venovaný dojčeniu – mimoriadne dôležitej téme v živote matky, dieťaťa a celej rodiny. Prioritou v oboch pôrodniciach UNLP je podporovať dojčenie a kontakt matky s dieťaťom od prvých možných chvíľ. Dve mamičky s rodinami sa podelili o skúsenosti. Prečítajte si ich príbehy. 

Pôrod cisárskym rezom nie je dôvodom na odstavenie dieťatka od dojčenia. Poloha matky a dieťatka pri dojčení sa dá bez problémov prispôsobiť zdravotnému stavu mamky. Prvý kontakt matky s dieťatkom po narodení, koža na kožu, rooming-in, vhodné prístupy dojčenia s ohľadom na popôrodný stav matky, ako aj adaptácia novorodenca, prítomnosť otca resp. partnera pri pôrode a následnej starostlivosti, sú zásadné kroky, od ktorých sa odvíja kvalita ďalšieho spoločného života. Výsledkom je vzájomná psychická pohoda, citová väzba i spustenie potrebných imunitných procesov.

Pre mamičky a ich detičky  sú na oboch neonatologických oddeleniach – Rastislavova 43, Tr. SNP 1 – k dispozícii profesionálne laktačné konzultantky s ukončeným akreditovaným študijným programom.  Ochotne všetkým poskytnú potrebnú pomoc pri problémoch spojených s dojčením. S dôverou sa na nich môžu obrátiť.

Viktória

Viktória (34) v pôrodnici Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice na Rastislavovej 43 priviedla na svet obe svoje dcérky. Maličká Charlotte je druhým dieťatkom v rodine, mamka je už skúsenejšia. Hoci sa po pôrode znovu objavujú problémy pri dojčení, už si s nimi vie poradiť.

„Nikdy som ani na chvíľu nezapochybovala, že budem svoje deti dojčiť. Na začiatku sme s prvou dcérkou mali problémy, ale tvrdou prácou a usilovnosťou sme to zvládli. Veľmi nám pomohla laktačná poradkyňa, rady a inštrukcie, ktoré sme dostali od odborníkov UNLP,“ rozpráva Viktória.

Viktória s rodinou. Foto: archív UNLP

Postihol ju po pôrode typický problém – naliatie prsníkov, pričom dcérka dostala žltačku, veľa spala, málo jedla.  Prvorodenú, dnes už trojročnú, napokon dojčila viac než 17 mesiacov. „Veľmi mi pomohol aj predpôrodný kurz, na ktorom nám pani primárka Iveta Kostelníková s laktačnou poradkyňou vysvetľovali, ako dojčiť a čo robiť v prípade rôznych problémov. Práve tam som nazbierala prvé informácie, ktoré mi veľmi pomohli odštartovať pri prvom dieťatku záchranu dojčenia.“

Aj teraz, pri malej Charlotte, začína podobný problém, ale ako druhorodička je už Viktória skúsenejšia. Sleduje, ako sa jej maličké pery dotýkajú, krehký okamih, keď sa dieťa spojí s matkou. Bábätko je v bezpečí jej náručia, s dúškami materského mlieka získava nielen dôležité látky na podporu imunity, ale objavuje aj teplo a pokoj sveta, ktorý ho obklopuje. „Predpokladám, že aj teraz budem dojčiť viac než rok. Je to niečo jedinečné,“ spokojne dodáva mamka.

Otecko s Charlotte. Foto: archív UNLP

Slavomíra

Pochybnosti o dôležitosti dojčenia svojich dcér nemá ani Slavomíra (39), hoci práve narodenú maličkú Alicku a 6-ročnú Adelku priviedla na svet cisárskym rezom. „Materské mlieko je to najlepšie, čo môžem bábätku dať. Dojčenie určite pomáha aj nášmu vzťahu, zvlášť po pôrode cisárskym  rezom, kedy je to odlúčenie dieťatka také náhle. Je to veľmi dôležité pre naše zblíženie.“  Aj preto si Slavomíra vybrala na svoj druhý pôrod pôrodnicu na Rastislavovej 43. Vopred ju uistili o tom, že si svoje novorodené bábätko bude môcť okamžite po cisárskom reze priložiť koža na kožu, a že ho bude krátko nato môcť aj dojčiť. 

Dojčenie je jedinečný dar

Poskytuje nenahraditeľné výživné látky a ochranné protilátky, vytvára aj hlboké emocionálne puto medzi matkou a dieťaťom. „Každé dojčenie je prejavom lásky a starostlivosti, ktoré prispievajú k zdravému rastu a vývoju dieťatka, a zároveň posilňujú matkinu vnútornú spokojnosť a naplnenie. Obrovskou výhodou pre bábätko je prirodzená ochrana pred infekciami a alergiami, ako aj pozitívny vplyv pri rozvoji imunitného systému,“ hovorí MUDr. Iveta Kostelníková, primárka Neonatologického oddelenia UNLP Košice na Rastislavovej 43.

Psychologicky je dieťa obklopené láskou a bezpečím, čo podporuje jeho emocionálnu stabilitu a zdravý vývoj. „Materské mlieko je plné živín a protilátok, ktoré posilňujú imunitný systém a prispievajú k fyzickému zdraviu dieťaťa. Harmonické rodinné prostredie navyše podporuje správny vývoj mozgu a sociálnych zručností, čo je kľúčové pre budúci úspech a šťastie dieťaťa,“ konštatuje primárka Iveta Kostelníková. 

Viktória – v strede, s vedúcou sestrou Norou a primárkou Kostelníkovou.
NAJČASTEJŠIE PROBLÉMY PRI DOJČENÍ

Tzv. ragády na bradavkách, ide o popraskanú bradavku. Vzniká najmä zlým prisatím bábätka k prsníku. Sú to praskliny, ktoré často krvácajú a každé dojčenie sa pre mamičku stáva bolestivým. Účinnou ochranou je naučiť sa správne si bábätko priložiť k prsníku. Musí mať pri tom dostatočne otvorené ústočká, aby v nich zachytilo celú bradavku aj s častou dvorca. Vtedy nehltá vzduch a mamička počuje ako bábätko prehĺta.
PRVÁ POMOC: Mastičky a krémy, ktoré účinne liečia ragády a uľavujú od bolesti, dostať v každej lekárni. Ideálne sú tie, ktoré sa nemusia pred dojčením zmývať z pokožky. 

Tzv. naliaty prsník, môže prerásť až do zápalu spojeného s horúčkou. Dochádza k nemu vtedy, keď bábätko málo papá a mliečko v prsníku sa nahromadí. Na prsníku sa vytvoria bolestivé hrčky a je bolestivý aj na dotyk. Bábätko sa k takémuto „tvrdému“ prsníku nedokáže prisať a odmieta z neho papať.
PRVÁ POMOC: Rozmasírovanie prsníka pod prúdom teplej vody, ideálne v sprche. Prsník je potrebné masírovať krúživými pohybmi smerom od pazuchy k bradavke. Pokiaľ mamička dostane horúčku a prsník nepoľavuje, je potrebné navštíviť svojho gynekológa. 

Tzv. laktačná kríza. Mnoho mamičiek sa trápi, či ich dieťatko dostatočne veľa papá, či bude priberať tak ako má, či majú dostatok mlieka a či je dosť „silné“. Ide o akési mýty o dojčení, ktoré sa tradujú medzi mamičkami najmä v online priestore.
PRVÁ POMOC: Lepšie ako prezerať online mamičkovské fóra, je vyhľadať laktačnú poradkyňu, porozprávať sa, zavolať ju na návštevu a ubezpečiť sa, že všetko robím správne a moje dieťatko prospieva tak, ako má.   

 

tlačová správa

Pridajte komentár