fbpx
INDEX MAG
ICCK Award SlovakiaTech
Zľava Laura Horniak Miškovová, jej otec, Juraj Miškov a Simona Simon. Foto: archív L. Horniak Miškovovej

Riaditeľka SlovakiaTech Forum Expo: “Pracovať v neziskovej organizácii je náročné, ale veľmi uspokojujúce.”

Získala ocenenie Inovačného centra Košického kraja (ICKK) v špeciálnej kategórii, a to Organizácia podporujúca inovácie v Košickom kraji. Konferencia a inovačno-technologický veľtrh SlovakiaTech Forum Expo žne rokmi čoraz väčšie úspechy a vytvára v Košiciach unikátnu platformu pre rozvoj inovačného ekosystému, ktorá už dávno prekročila hranice východného Slovenska. Porozprávali sme sa s jej riaditeľkou, Laurou Horniak Miškovovou.

Konferencia a inovačno-technologický veľtrh SlovakiaTech Forum Expo sa rokmi vyprofilovala na najväčšiu inovačno-technologickú konferenciu na Slovensku. Boli takéto ambície už od začiatku alebo to aj vás, samotných organizátorov, zaskočilo?

Od začiatku sme mali ambíciu vytvoriť platformu, ktorá by spájala akademickú obec, štátnu správu a firmy v oblasti inovácií a technológií na Slovensku. Avšak, úprimne musím priznať, že rýchly rast a záujem nás milo prekvapili. Naše ciele boli veľké, ale podpora a nadšenie zo strany účastníkov, partnerov a ľudí z okolia Košíc prekonali naše očakávania.


Foto: archív L. H. M.

Ako vôbec vznikla myšlienka založiť čosi takéto? Pochádzalo to z hlavy Vášho otca, Juraja Miškova?

Áno, myšlienka založiť SlovakiaTech Forum Expo pochádza z hlavy môjho otca, Juraja Miškova. Vždy mal vášeň pre inovácie a technológie a videl potrebu vytvoriť priestor, kde by sa mohli stretávať odborníci, firmy a akademická obec. Tento nápad sa postupne rozvinul do podoby, ktorú dnes poznáme.

Ako ste sa do tímu dostali vy? Bola to náhoda či cielený proces?

Moja účasť v tíme od začiatku bola v podstate celkom prirodzená. Už počas štúdia na vysokej škole ma zaujímali inovatívne projekty a startupy, a keď sa naskytla príležitosť zapojiť sa do SlovakiaTech, vedela som, že je to správna cesta. V tíme som začínala ako pomocníčka na marketingové aktivity v oblasti sociálnych sietí, neskôr som mala na starosti celý program podujatia a nakoniec som sa ocitla na pozícii riaditeľky. (Úsmev.)

Simona Simon, Expo Director a Laura Horniak Miškovová, výkonná riaditeľka. Foto: archív L. H. M.

Podujatie sa snaží vytvoriť pomyselný účinný trojuholník medzi vládou, firmami a univerzitami, čo je akýsi jeho ďalší rozmer. Darí sa to?

Áno, tento koncept sa nám darí úspešne realizovať. Každý rok vidíme silnejšie prepojenia medzi týmito tromi zložkami. Vláda, firmy a univerzity spolupracujú na rôznych projektoch, ktoré majú reálny dopad na rozvoj technológií a inovácií na Slovensku. Táto synergia je jedným z kľúčových faktorov nášho úspechu.

Aké boli v začiatkoch najväčšie úskalia, ktoré bolo potrebné prekonať?

V začiatkoch to boli predovšetkým získavanie dôvery partnerov a účastníkov, ako aj logistické a organizačné výzvy spojené s takým veľkým podujatím. Museli sme presvedčiť ľudí o význame a potenciáli konferencie, čo nebolo vždy jednoduché. Postupom času sa nám však podarilo vybudovať pevné základy a silnú komunitu.


Foto: archív L. H. M.

S čím sa boríte teraz, keď sa dá povedať, že už všetko klape ako hodinky?

Aj keď sa nám darí, stále čelíme výzvam. Neustále sa snažíme zlepšovať obsah a formát konferencie, prispôsobovať sa novým trendom a technologickým pokrokom. Okrem toho, zabezpečenie financovania a udržanie vysokého štandardu podujatia je neustála výzva.


Foto: archív L. H. M.

Každoročne sa vám darí ťahať na východné Slovensko najväčších spíkrov z oblasti inovácií. Viete spomenúť mená, na ktoré ste obzvlášť hrdí, že sa Vám ich podarilo vybaviť?

Sme veľmi hrdí na to, že sme mohli privítať osobnosti ako Brandon Haber, špičkový americký softvérový inžinier, ktorý spolupracuje s NASA, Dr. Dennis Hong, profesor z UCLA a zakladajúci riaditeľ RoMeLa (Laboratórium robotiky a mechanizmov) a Dr. Shafi Ahmed, prezývaný aj virtuálny chirurg. Ich prítomnosť na konferencii bola pre nás veľkou poctou a inšpiráciou pre všetkých účastníkov.

Aké je to pracovať v súčasnej dobe na Slovensku v neziskovke?

Pracovať v neziskovej organizácii je náročné, ale veľmi uspokojujúce. Financovanie a získavanie podpory môže byť zložité, ale vidieť reálny dopad našej práce je veľmi motivujúce. Neustále hľadáme nové spôsoby, ako zlepšiť naše aktivity a prispieť tak k zvýšeniu inovačného potenciálu Slovenska.

Foto: archív L. H. M.

Pokračovanie rozhovoru na str. 2.

Pridajte komentár