fbpx
INDEX MAG
primár GAĽA
Primár Transplantačného oddelenia MUDr. Igor Gaľa. Foto: UPJŠ

V Transplantačnom centre UPJŠ premiérovo predĺžili životnosť obličky po odbere od darcu!

Lekári v Transplantačnom centre Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach použili po prvýkrát na Slovensku metódu hypotermickej mechanickej perfúzie pri odbere obličky od darcu. Táto technika umožňuje uchovávať darované obličky v lepšom stave pred transplantáciou. V skratke, ide o to, že oblička sa po odobratí z tela darcu pripojí na špeciálne zariadenie – čerpadlo, ktoré cez obličku prečerpáva špeciálny konzervačný roztok s teplotou 4°C. Tento prístroj zabezpečuje, že oblička zostáva “v chode”,  aj keď už nie je v tele, a zároveň sa ochladzuje, čo spomaľuje jej poškodenie.

„Oblička je pripojená k perfúznemu zariadeniu pomocou jednorazovej sterilnej súpravy a obličková tepna je k prístroju pripojená pomocou špeciálnej kanyly. Orgány môžu byť počas perfúzie okysličené za pomoci membránového oxygenátora, ktorý je integrovaný v perfúznom okruhu. Hodnoty prietoku a tlaku je možné počas perfúzie sledovať a ich hodnoty sa zobrazujú na displeji zariadenia,“ vysvetľuje technologickú novinku primár Transplantačného oddelenia MUDr. Igor Gaľa. 

Štandardne sa transplantuje oblička do 24 hodín, moderná novinka predlžuje jej životnosť až na 2 dni

Štandardne by sa mala oblička po vybratí z tela darcu transplantovať čím skôr, max. do 24 hodín. Vďaka novému postupu však môžu lekári uchovávať obličku až 48 hodín pred samotnou transplantáciou. „Dáva nám to viac času na prípravu pacienta na transplantáciu a zabezpečenie čo najlepšieho priebehu transplantácie. Týmto spôsobom sa znižuje riziko, že by oblička po transplantácii nefungovala správne,“ hovorí primár.

Novinka je obzvlášť užitočná pri darcoch, ktorí majú vyšší vek alebo u ktorých sa očakáva, že ich obličky budú dlhšie mimo tela, než sa dostanú k príjemcovi. Tiež je veľmi nápomocná, ak je potrebná kombinovaná transplantácia, napríklad obličky spolu so srdcom alebo pečeňou. Použitie mechanickej perfúzie je ideálne u marginálnych darcov, u ktorých sa výrazne zlepšuje potransplantačný priebeh. Okrem toho hypotermická mechanická perfúzia vytvára priestor na posúdenie životaschopnosti a kvality transplantovaného orgánu. „Vďaka inovatívnej metóde sa výrazne zvyšuje šanca, že darované obličky budú po transplantácii fungovať správne a pacienti, ktorí ich dostanú, budú mať lepšie vyhliadky na uzdravenie,“ uzatvára I. Gaľa.

Tím Transplantačného centra UPJŠ. Foto: UPJŠ

Najmodernejší spôsob uchovávania orgánov

„Mechanická perfúzia predstavuje najmodernejší spôsob uchovávania orgánov pred ich transplantáciou, doteraz sme obličky po ich odobratí uchovávali v sterilnej ľadovej drti, po novom ich môžeme uložiť do  perfúzora,“ vysvetľuje MUDr. David Adandedjan z I. chirurgickej kliniky UNLP Košice.  Drvivá väčšina odberov orgánov a transplantácií prebieha mimo štandardnej pracovnej doby, čo znamená, že sa neraz musí transplantovať v noci.

MUDr. David Adandedjan. Foto: UPJŠ

Orgány určené na transplantáciu môžu byť mimo ľudského tela len určitú dobu a čím dlhšie sú mimo tela, tým viac sa zhoršuje kvalita orgánu. „Mechanická perfúzia však dokáže tento čas zdvojnásobiť, pričom sa kvalita orgánu zvyšuje, čo pre nás chirurgov znamená, že môžeme lepšie časovo naplánovať transplantáciu orgánu. Sme radi, že v UNLP disponujeme v súčasnosti najmodernejším  perfúznym prístrojom, ktorým budeme schopní zachrániť ešte väčší počet našich pacientov,“ uzatvára chirurg.

MUDr. R. Kalanin (vpravo) a MUDr. D. Adandedjan. Foto: UPJŠ

Chirurgovia sa intenzívne venujú aj vedecko-výskumnej činnosti v oblasti mechanickej perfúzie. Vedú experimentálny výskum, ktorý sa zaoberá možnosťami liečby orgánov postihnutých infekciou pomocou mechanickej perfúzie.

V operačnom tíme, ktorý odoberal orgány od darcu, následne napojil obličku na mechanickú perfúziu a neskôr ju transplantoval pacientovi, spolupracovali chirurgovia MUDr. Štefan Hulík, MUDr. Rastislav Kalanin a MUDr. David Adandedjan z I. chirurgickej kliniky UNLP Košice. 

Oblička. Foto: UPJŠ

Pokračovanie článku na str. 2.

tlačová správa

Pridajte komentár