fbpx
INDEX MAG
opičie kiahne mpox
Foto: shutterstock.com

Zaregistrovali ste hrozbu mpox? Opičie kiahne sa začali vo svete masívne šíriť

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila stav ohrozenia verejného zdravia medzinárodného významu pre šírenie ochorenia mpox v afrických štátoch. Cieľom vyhlásenia je zvýšiť ostražitosť, zlepšiť pripravenosť a prevenciu pred daným ochorením v štátoch na globálnej úrovni. Úrad verejného zdravotníctva SR v tejto súvislosti vypracoval odpovede na najčastejšie otázky.

Základná charakteristika ochorenia

Čo je to mpox?

Mpox, donedávna nazývané opičie kiahne, je vírusová zoonóza (ochorenie prenosné zo zvierat na ľudí) s príznakmi podobnými tým, ktoré sa v minulosti vyskytovali u pacientov s pravými kiahňami, aj keď v prípade mpox sú menej závažné.

Pôvodcom nákazy mpox je vírus opičích kiahní (MPXV) z rodu Orthopoxvirus, čeľaď Poxviridae. 

Ako sa ochorenie šíri?

Rezervoár vírusu opičích kiahní, teda zvieratá, v ktorých vírus prežíva bez toho, aby im spôsobil ochorenie, nie je úplne objasnený. Pravdepodobne sú to opice, veveričky a hlodavce.

K prenosu zo zvierat dochádza priamo fyzickým kontaktom so zvieraťom (uhryznutím, poškriabaním, kontaktom s telesnými tekutinami zvieraťa alebo pri príprave mäsa divokých zvierat) alebo nepriamo predmetmi znečistenými výlučkami zvierat. 

K prenosu z človeka na človeka dochádza úzkym fyzickým kontaktom, ako je priamy kontakt s infekčnými léziami (vyrážkami), telesnými tekutinami, alebo veľkými kvapôčkami priamo z tváre do tváre počas priameho a dlhodobého kontaktu (face-to-face), alebo nepriamo, napr. kontaminovanou posteľnou bielizňou, uterákmi a pod.

Nejde teda o výlučne sexuálne prenosné ochorenie.

Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva

Aké sú príznaky ochorenia?

Inkubačný čas ochorenia (teda čas, ktorý uplynie od vniknutia vírusu do organizmu až po prejavenie sa prvých klinických príznakov ochorenia) je 5 – 21 dní. Ochorenie sa začína príznakmi podobnými chrípke – horúčka, únava, bolesti svalov, zimnica, opuch lymfatických uzlín (počiatočné nešpecifické príznaky).

Do troch dní od nástupu nešpecifických príznakov sa objavuje už aj typická vyrážka. Výsyp/vyrážka sa môže vyskytnúť na akomkoľvek mieste ľudského tela, vrátane dlaní rúk, spodnej časti chodidiel a genitálnej a rektálnej oblasti. Bežný je výsyp na trupe, rukách a nohách. Počet vyrážok sa v jednotlivých prípadoch môže veľmi líšiť, niekedy sa vyskytnú len v menšom množstve na jednej časti tela.

Výsyp sa začína škvrnami, ktoré sa postupne menia na pľuzgieriky až chrasty. Po odpadnutí chrasty je človek neinfekčný, príznaky zvyčajne zmiznú do 2 až 4 týždňov. 

Je to závažné ochorenie?

U väčšiny nakazených osôb má ochorenie mierny priebeh a odznie samo po 2 – 4 týždňoch. Závažnejší priebeh môžu mať ľudia s oslabenou imunitou. Ochorenie môžu skomplikovať sekundárne bakteriálne infekcie ako zápal pľúc, zápal mozgových blán, zápal očných spojoviek či dehydratácia.

Situácia na Slovensku, v Európe a vo svete

Vyskytuje sa mpox aj na Slovensku?

Mpox sa vyskytuje najmä v strednej a západnej Afrike, často v blízkosti tropických dažďových pralesov a čoraz častejšie sa objavuje v mestských oblastiach. Vzhľadom na možnosti cestovania sa ochorenie môže preniesť aj do krajín mimo Afriky. Väčšia epidémia mimo Afriky sa objavila v roku 2022, keď sa ochorenie mpox rozšírilo do celého sveta. Na Slovensku sme od júla 2022 zaznamenali k 22.8.2024 celkovo 16 ochorení.

Dokážeme na Slovensku diagnostikovať mpox?

Laboratórnu diagnostiku na ochorenie mpox vykonávajú laboratóriá lekárskej mikrobiológie Úradu verejného zdravotníctva SR od roku 2022.

Aká je v roku 2024 situácia vo svete, v Európe a na Slovensku?

Najviac ochorení eviduje Konžská demokratická republika, ochorenie sa rozšírilo aj do blízkych afrických krajín. V Európe sa objavil jeden prípad mpox spôsobený vírusom z genetickej vetvy Ib, a to vo Švédsku. Na Slovensku sme ochorenie spôsobené vírusom z prvej genetickej vetvy (Ib) nezaznamenali. V krajinách západnej Európy sa stále sporadicky objavujú aj prípady spôsobené vírusom z genetickej vetvy II, tie však nesúvisia so súčasnou epidémiou mpox. 

Čo znamenajú „genetické vetvy“?

Vírus opičích kiahní sa fylogeneticky (vývojovo) delí na dve genetické vetvy (clade) – I a II, ktoré sa mierne odlišujú. Epidémia z roku 2022 bola spôsobená vírusom patriacim do  genetickej vetvy  II, ktorá spôsobuje menej závažné ochorenia.

V súčasnosti sa v Afrike šíria vírusy genetickej vetvy I (Ia a Ib), pričom genetická vetva Ia postihuje viac deti a dospievajúcich, Ib dospelých.

Diagnostika aj liečba ochorenia je však rovnaká bez ohľadu na to, do ktorej genetickej vetvy vírus evolučne patrí.

Aké preventívne kroky vykonalo Slovensko v súvislosti s vyhlásením ohrozenia verejného zdravia medzinárodného významu pre ochorenie mpox?

Doktorka Tatiana Červeňová, hlavný hygienik SR, v pondelok 26.08.2024 vydala pre regionálne úrady verejného zdravotníctva, všeobecných lekárov, dermatovenerológov, infektológov a ďalších špecialistov aktualizované usmernenie v súvislosti s výskytom ochorení mpox vo svete. Popisuje charakteristiku ochorenia, definíciu a manažment potvrdených prípadov a ich kontaktov, prevenciu a liečbu, laboratórnu diagnostiku a podobne.

Prvé usmernenie k výskytu mpox dostali lekári od ÚVZ SR v máji 2022, teda v čase výskytu epidémií opičích kiahní v desiatkach štátoch a teritórií po celom svete. Následne v júli 2022 WHO prvýkrát vyhlásila epidémiu opičích kiahní za ohrozenie verejného zdravia medzinárodného významu.

Úrad verejného zdravotníctva SR dôkladne monitoruje situáciu vo výskyte opičích kiahní a je v kontakte s európskymi štátmi prostredníctvom európskeho systému včasného varovania a reakcie EWRS. Situáciu sledujeme a budeme lekárov ako aj verejnosť okamžite informovať.

Aké je riziko nákazy v rámci Európy?

Pokračovanie na str. 2.

tlačová správa

Pridajte komentár