fbpx
INDEX MAG
fotovoltické panely
Foto: adobestock.com

Ako inštalovať fotovoltiku tak, aby vás zásobovala elektrinou aj počas jesene?

Inštalácia fotovoltiky, ktorá vás bude zásobovať elektrinou aj počas jesene, nie je len o tom umiestniť solárne panely na strechu a čakať, že všetko pôjde hladko ako slnečný deň v júli. Jeseň môže byť pre takéto panely so svojím poklesom slnečných dní nemalou výzvou, ale ak máte správne nastavenie, aj táto pochmúrna sezóna vás vie zásobovať elektrickou energiou.

Poďme sa pozrieť na to, ako inštalovať fotovoltiku tak, aby ste si aj v októbri mohli variť kávu na lacnej energii zo slnka.

Výber správnych panelov

Ak sa chystáte inštalovať fotovoltiku s očakávaním, že bude fungovať aj počas sychravých jesenných dní, určite sa oplatí investovať do vysoko efektívnych fotovoltických panelov, ktoré pracujú aj pri difúznom svetle.

Monokryštalické panely sú síce drahšie, ale majú vyššiu účinnosť pri slabšom slnečnom svite, čo je presne to, čo potrebujete, keď sa slnko skryje za mraky.

Vhodná orientácia panelov

Ak chcete zo svojich fotovoltických panelov vyťažiť maximum, mali by ste ich za pomoci profesionálov orientovať na juh, pretože Zem sa točí a slnko v našich končinách najlepšie svieti práve z juhu. Okrem orientácie je však počas odbornej inštalácie fotovoltiky dôležité myslieť aj na jej správny sklon.

Ak máte panely pod uhlom približne 35 až 40 stupňov, budú schopné zachytávať slnečné lúče počas celej sezóny najefektívnejšie, a to aj počas jesene.

Efektívne riešenie batériového úložiska

Napriek dobrej orientácii panelov, musíte, zvlášť na jeseň, keď je slnka menej, myslieť aj na zálohu energie. A práve tu prichádza do úvahy batériové úložisko (off-grid). Moderné batériové systémy dokážu skladovať energiu, ktorú získate počas dňa, aby ste ju mohli používať večer alebo počas dní, keď slnko nespolupracuje.

Pre jeseň je toto riešenie najlepšie, pretože energie môže byť menej, ale ak ju máte kam ukladať, obdobie dažďa a oblačných dní bez problémov zvládnete.

Monitorovanie a optimalizácia

Fotovoltika nie je ako kvet, ktorý zasadíte a čakáte, kým vyrastie. Potrebujete ju monitorovať, pretože tak viete, koľko energie panely produkujú a v ktorých hodinách je produkcia najlepšia, vďaka čomu potom môžete nastaviť svoje spotrebiče tak, aby pracovali v najproduktívnejších časoch, čím znížite spotrebu energie v období, keď jej máte nedostatok.

Čistota je pol výkonu

Viete o tom, že prekážky ako prach, lístie či vtáčie exkrementy na paneloch môžu znížiť ich účinnosť? Presne tak. Takže na jeseň, keď chcete maximalizovať produkciu elektriny a predpoklad výskytu padajúceho lístia, prachu a iných drobných nečistôt je väčší, by ste mali na ich údržbu myslieť dvojnásobne. Stačí základná údržba a vaša peňaženka a domáci rozpočet sa vám za to určite poďakujú.

Jeseň je síce na výrobu aj spotrebu energie náročnejším obdobím, avšak so správnym nastavením a plánovaním sa jej nedostatku obávať nemusíte. Fotovoltika je skvelá investícia, ak viete, ako s ňou pracovať. Navyše, slnko sa nezapína a nevypína podľa ročných období, svieti počas dňa stále, a to aj vtedy, keď ho na prvý pohľad nevidíme. Takže, ak všetko nainštalujete múdro, fotovoltika sa o vás postará aj počas sychravej jesene či chladnej zimy!

Pridajte komentár