fbpx
INDEX MAG
Slovo bez hraníc
Zdroj: MČ Košice - Staré Mesto

Obľúbenú staromestskú súťaž Slovo bez hraníc okorenia kategórie Stand up comedy a Slam poetry

Recitačná súťaž v prednese poézie a prózy – staromestské „Slovo bez hraníc” štartuje tento rok v termíne 25. a 26. november 2024 v priestoroch Sobášnej siene úradu Mestskej časti Košice – Staré Mesto.

“Tento rok sme pridali aj nové, v súčasnosti populárne kategórie Stand up comedy – vek od 15 rokov (bez vulgarizmov),  Slam poetry –  vek od 15 rokov a Recitácia duet– bez obmedzenia veku, v ktorej si môžu zarecitovať rodič a dieťa, súrodenci alebo dvojica v ľubovoľnej kombinácii,” uvádza MČ Košice – Staré Mesto na svojom FB profile.

Výsledky budú zverejnené na internete a vyhlásené slávnostne 28. novembra 2024 na Galaprograme v Radničnej sále staromestskej radnice.

Súťažiacich bude hodnotiť odborná porota. Každá škola môže do súťaže v danej kategórií prihlásiť maximálne 3 súťažiacich.

Prihlásiť sa môže každý jednotlivec, resp. dvojica, ktorí spĺňajú súťažné kritériá uvedené v prihláške.

O presnom termíne konania vrátane časového harmonogramu jednotlivých kategórií súťaže budem mestská časť informovať na webovej stránke www.kosice-city.sk a FB mestskej časti.

Uzávierka prihlášok je 13. novembra

Stand-up comedy je forma komédie charakteristická živým sólovým vystúpením komika pred jeho obecenstvom. Hlavným nástrojom komédie je verbálny prejav a obvykle pozostáva z rozprávania vtipov a vtipnej interpretácie najrôznejších tém a udalostí v živote ľudí a spoločnosti. Niekedy slúži ako priestor pre spojenie humoru so sociálnou kritikou. Obvyklým dejiskom vystúpení sú kluby, bary a divadlá, aj keď výber miesta konania nepodlieha z hľadiska definície žánru žiadnym obmedzeniam.

Medzi najznámejších svetových predstaviteľov tohto žánru patria George Carlin a Richard Pryor. Na Slovensku medzi najznámejších stand up komikov patria komici zo Silné reči Stand-up Comedy Show ako Jano Gordulič, Simona Salátová, komik Dano Čistý, Michael Szatmary, Tomáš Hudák, Joe Trendy, Gabo Žifčák a ďalší.

Poetry slam (v slovenčine častejšie používaný názov Slam poetry; z anglického slam- buchnúť, plesnúť) je špecifický štýl básnického prednesu. Jeho podoba nie je presne ukotvená jasnými pravidlami, v princípe ale platí, že prednes musí byť natoľko sugestívny, dojímavý alebo zábavný, aby dosiahol čo najväčší ohlas v publiku, zhromaždenom väčšinou v bare. Od stand-up výstupov sa líši zapojením básnických prvkov, ako je rytmus, rýmovanie, prípadne aktívnym pohybom po javisku alebo sále. Často tak pripomína rap bez hudobného podkladu. Nepoužívajú sa žiadne rekvizity ani kostýmy. Text prednesu môže byť vopred pripravený, prípadne priamo čítaný na javisku alebo môže byť báseň tvorená na mieste, ale obsah výstupu by mal byť vždy autorský.

Pridajte komentár