fbpx
INDEX MAG
Kavečianska cesta
Foto: archív mesta Košice

V Košiciach zmodernizujú ďalších 13 zastávok MHD aj cestu do Kavečian

Obyvatelia metropoly východu a blízkych obcí sa už onedlho dočkajú ďalších významných investícií, ktoré vylepšia kvalitu ich života a pomôžu aj podnikateľskému prostrediu. Na zasadnutí Kooperačnej rady Udržateľného mestského rozvoja (UMR) Košice schválili jej členovia rozdelenie 8,3 milióna eur na pripravované zámery predložené mestom Košice, Business Košice, n.o. a okolitými obcami.

V rámci Programu Slovensko bolo pre územie UMR Košice, ktoré okrem krajského mesta tvorí aj ďalších 40 obcí z okresu Košice-okolie, vyčlenených spolu 133,8 milióna eur zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja EFRR, celkové výdavky spolu 157,4 milióna eur. Už v septembri schválila Kooperačná rada UMR Košice pre mesto Košice zhruba 32 miliónov eur na komplexnú obnovu deviatich električiek, obstaranie autobusov na CNG pohon a na rekonštrukciu miestnych komunikácií v Košickej Novej Vsi, Krásnej a modernizáciu infraštruktúry piatich základných škôl. Pred letom zas jej členovia odobrili investície do zelených projektov v Košiciach za 8,7 milióna eur.

Zastávky MHD sa zmodernizujú za 2,5 milióna eur

Tentoraz poteší cestujúcich v košickej MHD schválenie projektového zámeru III. etapy Modernizácie zastávok verejnej dopravy a informačných systémov. V rámci nej by sa za vyše 2,5 milióna eur zmodernizovalo 13 zastávok na území mestských častí Dargovských hrdinov, Sídlisko KVP, Juh, Západ a Staré Mesto. Väčšinu finančných zdrojov by bola hradená z eurofondov a štátneho rozpočtu, spolufinancovanie mesta Košice by malo dosiahnuť 26 700 eur. V oboch predchádzajúcich etapách tohto projektu sa v rokoch 2019-2023 zmodernizovalo 35 autobusových zastávok.

Ďalších 2 685 700 eur pôjde na projekt Inovatívne Košice 2030, ktorý bude zameraný na transformáciu mesta Košice na inovačné centrum. Hlavnými aktivitami projektu plne financovaného z eurofondov a štátneho rozpočtu bude podpora spolupráce medzi verejným sektorom, akademickou obcou, podnikateľským prostredím a občianskou spoločnosťou.

“Kladieme v ňom dôraz na rozvoj lokálneho inovačného ekosystému, ktorý prispeje k hospodárskemu rastu, prilákaniu talentov a posilneniu podnikateľského prostredia v Košiciach. Projekt tiež vytvorí priaznivé podmienky pre prilákanie a udržanie kvalifikovaných odborníkov a investorov v regióne. Zároveň sa zlepší využitie verejných dát pre podporu inovácií a ekonomického rozvoja, čo prispeje k vyššej kvalite života a posilní postavenie Košíc ako významného inovačného a podnikateľského centra v strednej Európe,” vysvetľuje riaditeľ neziskovej organizácie Business Košice Martin Mudrák.

Obávané “esíčko” bude po rozšírení bezpečnejšie

Významnou investíciou bude aj rekonštrukcia a rozšírenie “esíčka” na ceste do Kavečian za 976 177 eur. Nielen tamojší obyvatelia, ale aj návštevníci ZOO vedia, že táto časť komunikácie je nielen úzka, ale aj v nevyhovujúcom stave. Tieto skutočnosti pravidelne spôsobujú nebezpečné situácie a hrozbu kolízií najmä pri prejazde autobusov MHD. Členovia Kooperačnej rady UMR schválili, že mesto Košice môže na rekonštrukciu havarijného stavu Kavečianskej cesty použiť 829 750 eur z eurofondov a 68 332 eur zo štátneho rozpočtu. Vlastné spolufinancovanie z rozpočtu mesta bude predstavovať 78 094 eur.

“Teší ma, že sme sa s členmi ÚMR zhodli na viacerých veľmi užitočných investíciách. Vďaka nim zlepšíme bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky na ceste do Kavečian a budeme môcť zrekonštruovať ďalších 13 zastávok MHD. Tie budú moderné, čisté a smart a cestujúci budú mať online informácie o odchode ich autobusu. V rámci projektu Inovatívne Košice sa uskutočnia aj viaceré aktivity zamerané na vzdelávanie a tvorbu inovačnej stratégie mesta. Ak tu prilákame kvalifikovaných odborníkov alebo investorov, pomôže to k vyššej kvalite života nás všetkých,” zhrnul dnešné schválené projekty košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý).

V okolitých obciach pribudnú čističky, kanalizácia a kompostery

Dnešná Kooperačná rada ÚMR schválila aj projektové zámery na dobudovanie kanalizácie v obci Kokšov-Bakša za 1,6 milióna eur a na vybudovanie kanalizácie a čističky odpadových vôd v Sokoli  345 744 eur. Takisto odobrila aj nákupy kompostérov pre domácnosti v obciach Vyšná Hutka za 39 483 eur, Skároš za 64 555 eur a Trstené pri Hornáde za 86 270 eur.

tlačová správa

Pridajte komentár