fbpx
INDEX MAG
vzácny kalich Betliar
Zdroj: Múzeum Betliar

V Betliari sa uskutoční výnimočná omša. Použijú kalich s 265 diamantmi

V Múzeu Betliar si tento rok pripomínajú 120. výročie veľkolepého krásnohorského pohrebu. Pri tejto príležitosti sa v sobotu 26. októbra uskutoční o 17:00 hod. Zádušná omša za Františku Andrássyovu v Mauzóleu v Krásnohorskom Podhradí.

Mauzóleum nie je len samotná hrobka, ale aj kaplnka, v ktorej sa každoročne koná zádušná omša za grófku Františku, patrónku chudobných, sirôt a biednych. 

Pre tento príležitostný akt dal gróf Dionýz vyrobiť cirkevné rúcha a liturgické predmety. Jedným z týchto predmetov je aj zlatý kalich, vyrobený z 18 karátového zlata a zdobený 265 drahokamami a perlami.

Zdroj: Múzeum Betliar

Jeho autorom je mníchovský zlatník Adolf Mayerhofer a datovaný je rokom 1904.

“Tento kalich je zhotovený z osobných Františkiných šperkov a to z prozaického dôvodu: aby ich po smrti milovanej manželky nemohla nosiť už žiadna iná žena. S ohľadom na mimoriadne vysokú materiálovú hodnotu predmetu sa kalich používa len pri väčších výročiach, ako to bude aj tento rok. Samozrejmosťou budú prísne bezpečnostné opatrenia za asistencie príslušníkov policajného zboru,” informovala za organizátorov Sandra Petríková.

V rámci Zádušnej omše zaspieva aj mužský spevácky zbor Andrássy Dénes z Krásnohorského. Omša bude konať, tak ako je to od roku 1904, v maďarskom jazyku.

Pridajte komentár