fbpx
INDEX MAG
halloween
Foto: shutterstock.com

Halloween nepochádza z Ameriky. Jeho história siaha ku Keltom

Vyrobte si jednoduché dekorácie – potešia vás i deti

Ohŕňate nad Halloweenom trošku nos a považujete celé to haló so strašidelnými maskami a pavučinami či duchmi za výsostne americkú zábavku? Vedzte, že Halloween je pôvodne keltský sviatok a jeho tradícia pochádza zo starodávneho keltského sviatku Samhain. Najmä deti ho zbožňujú, tak prečo im jednoduchými dekoráciami neurobiť radosť?

Hovorí sa, že Kelti týmto sviatkom oslavovali ukončenie leta a začiatok zimy a oslavami ďakovali za úrodu.  Pri tejto príležitosti komunikovali s duchmi, prinášali dary zosnulým predkom či veštili, aká ich čaká budúcnosť. Verili, že v túto čarovnú noc sa duše mŕtvych vracajú na zem a snažia sa ovládnuť všetko živé. Že počas halloweenskej noci sa stiera hranica medzi živými a mŕtvymi, čo umožňuje duchom túlať sa po zemi. Strašidelné masky si potom dávali preto, aby sa v prestrojení podobali na zlých duchov, ktorí im tak dajú pokoj.

Halloween sa každý rok oslavuje 31. októbra. V 8. storočí pápež Gregor IV. určil 1. november za Sviatok všetkých svätých. Na Slovensku si dodnes tento deň uctievame tak, že navštevujeme zosnulých na cintorínoch a spomíname.

A chodenie detí od domu k domu za účelom zbierania sladkostí? Nesie názov Trick or-treating  a tiež nepochádza z Ameriky. Rozšírilo sa v 16. storočí v oblastiach Škótska, Írska a Walesu. Tento zvyk symbolizuje starodávnu keltskú tradíciu zanechávania obetí pre duchov, aby ich upokojili.

Tekvice odháňajú zlých duchov

Zdobenie domov a dvorov strašidelnými témami je bežným javom počas Halloweenu. Klasickým symbolom sviatku sú Jack-o’-lanterns – vyrezávané tekvice so sviečkami vo vnútri. Verí sa, že odháňajú zlých duchov a osvetľujú cestu strateným dušiam.

Strašidelné domy, kukuričné ​​bludisko a halloweenske párty sú v tomto období najmä v zahraničí veľmi obľúbenými atrakciami. Ľudia sa stretávajú, aby si užili vzrušujúce zážitky, hrali hry a zdieľali strašidelné príbehy. Je to čas na zábavu aj na spájanie komunity.

Halloween sa stal významnou kultúrnou udalosťou, ktorej vplyv presahuje jeho tradičné korene. Inšpiroval filmy, knihy a rôzne formy umeleckého vyjadrenia.

Či už si užívate vzrušenie zo strašidelných domov, vzrušenie z obliekania alebo si jednoducho doprajete sladké dobroty, Halloween ponúka pre každého niečo. Je to čas oslavovať nadprirodzené veci, prijímať neznáme a užívať si spoločnosť priateľov a rodiny.

Vyrobte si jednoduché, no efektné dekorácie

Nemusíte sa hneď obliekať do strašidelných masiek, no najmä svoje ratolesti určite potešíte výrobou hrôzostrašných dekorácií. Možno sa inšpirujete našimi nasledujúcimi nápadmi.

Jednoduché a bláznivé. Stačí vziať akékoľvek bežné balóny vhodných farieb a namaľovať ich čiernou fixou. Deti budú zaručene nadšené a vás to nebude nič stáť.

Foto: shutterstock.com

Mŕtvolné prsty na jedenie? Nie je nič bláznivejšie. Verte nám, piekli sme ich a deti sa ich nemohli dojesť. Recept je úplne jednoduchý a zvládne ho i začiatočník. Potrebujete: 250 g hladkej múky, 50 g práškového cukru, 150 g masla, 2 žĺtky, pol vrecúška kypriaceho prášku a džem + mandle na dozdobenie. Všetko spolu zmiešame a cesto necháme 20 minút v chladničke. Následne si z neho odoberáme malé kúsky približne vo veľkosti orecha a tvarujeme z nich prsty. Je to fakt zábava. Použijeme nožík na zárezy pre autentickosť, končeky potrieme džemom a vsadíme mandľu alias nechtík. Pečieme v rúre vyhriatej na 150 stupňov približne 18-20 minút. Pozor, aby veľmi nestmavli. Po upečení ešte “dodekorujeme” džemom, aby bol krvavý efekt dokonalý. Použiť môžete aj nutelu.

Foto: shutterstock.com

Tekvice môžeme vyrezávať rozličným spôsobom, je to naozaj zábava. Nemusíte mať obavy, ide to úplne ľahko. Ideálne je neumiestniť ich do interiéru, ale vonku, inak veľmi rýchlo splesnejú.

Foto: shutterstock.com

Easy dekoráciu na dvere vyrobíte z bežných jednofarebných vianočných gulí, ktoré spolu zlepíte tavnou pištoľou do tvaru venčeka. Potom už stačí fixkou dokresliť detaily a halloweensky venček je na svete.

Foto: shutterstoc.com

Naozaj nič nepotrebujete k tomu, aby ste deťom vykúzlili na tvári úsmev. Stačí napríklad pri pečení bežnej pizze popustiť uzdu fantázii a trošilinku ju ozvláštniť – napríklad aj “strašidelne” naaplikovaným syrom či olivami.

Foto: shutterstoc.com

komentár: 1