EAST MAG

Ženy majú záujem o IT a vedia sa v ňom uplatniť – to dokázala tretia edícia Frida Talks Tech

V Košiciach sa už po tretíkrát stretli ženy z IT so ženami, ktoré si hľadajú svoju cestu do tohto sektora. Event Frida Talks Tech sa konal 21. mája vo večerných hodinách v Aule Košice, rečnilo na ňom dokopy 11 spíkrov.

Meetup nielen pre ženy, ale aj všetkých, ktorí chcú vedieť, čo všetko sa v IT svete dá dosiahnuť, organizovalo občianske združenie Aj ty v IT. Na východe Slovenska šlo o tretí ročník tohto podujatia. Otvorila ho organizátorka eventu a zároveň riaditeľka OZ Aj TY v IT Petra Kotuliaková.

REKLAMA

Sme radi, že sa nám vždy podarí dať dokopy zaujímavých ľudí, ktorých sa snažíme vytiahnuť v rámci regiónu. Chceme, aby vystúpili so svojím príbehom a prezentovali sa pred účastníčkami eventu, pretože je dôležité, aby sa ženy vedeli naštartovať v IT kariére. Zároveň podujatie prepája tieto ženy medzi sebou a dáva priestor zdieľať aj ďalšie zaujímavé príbehy. veríme, že ich to namotivuje a nakopne k uvažovaniu nad tým, či sa aj ony nevedia nájsť v IT svete,” vysvetlila Petra Kotuliaková.

Ľubica Reváková

Potrebné zručnosti 21. storočia

Frida Talks Tech začala Ľubica Reváková, ktorá založila odbor dizajn digitálnych aplikácií na Škole užitkového výtvarníctva v Košiciach. Nasledovala panelová diskusia Zručnosti 21. storočia, ktorej sa zúčastnili Zuzana Petrovičová, UX dizajnérka z GlobalLogic Slovakia, Zuzana Bednárová, odborná asistentka na UPJŠ a aktívna v komunálnej politike, a Peter Urban, ktorý pôsobí v malej softvérovej firme špecializujúcej sa na inkubáciu startupových projektov.

Každý z diskutujúcich považuje za najzásadnejšie chuť posúvať sa vpred a neustále sa vzdelávať, vzhľadom na zrýchľujúci sa zmenu v IT, ale aj vo svete všeobecne. Ako poznamenal Peter Urban: „Dnes nám to, čo sa v škole naučíme, nestačí a nevydrží do konca života.” Ako najdôležitejšie zručnosti zhodnotili diskutujúci soft skills, pretože to, či človek vie pracovať v tíme a chce sa rozvíjať, je podstatnejšie a ťažšie naučiteľné ako technické znalosti.

Hostia diskusie zhodnotili, že dôležitá je aj vnútorná motivácia každého človeka a presvedčenie, že sa novým veciam chce venovať často aj vo svojom voľnom čase. Do budúcna sa totiž očakáva potreba IT zručností v 80 % pracovných pozícií aj mimo IT sektora. Ako inak, v rámci debaty prišla na rad aj otázka o tom, čo prináša ženské pohlavie do IT. O svoje skúsenosti sa podelil Peter Urban, ktorý zaspomínal, ako v roku 2006 boli obavy zo strany mužov, čo prinesie do kolektívu žena, ale aj to, aké dobré projektové manažérky počas svojej kariéry zažil.

Panelová diskusia, zľava: Zuzana Bednárová, Peter Urban, Zuzana Petrovičová.

Utorkový večer na Frida Talks Tech navštívilo 70 hostí. „Trochu sme nerátali s hokejovým zápasom slovenskej reprezentácie, ale tešíme sa aj tak z účasti. Ako spíkrov pozývame aj mužov, aby sme tu neboli iba babinec. Veríme, že aj muži vedia nakopnúť a motivovať ženy,” zhodnotila Petra Kotuliaková.

Novinka eventu – diskusné kruhy

Počas celého podujatia bola k dispozícii tabuľa Daruj a získaj, na ktorú mohli ľudia napísať svoju ponuku či dopyt na zdieľanie vedomostí, pomoc s prípravou na pracovný pohovor alebo len rozprávanie sa.

Obohatením programu Frida Talks Tech boli diskusie v menších skupinkách. „Ide o novinku, aby sa ľudia vedeli skontaktovať so spíkrami zblízka a mali s nimi osobný kontakt – nebáli sa ich spýtať, ako sa majú a ako sa im darí napríklad. V každom diskusnom kruhu bol spíker, moderátor a približne 11 ľudí, ktorí sa v priebehu večera vystriedali,” vysvetlila Kotuliaková.

Na pódiu Mary Franková.

Jedným zo spíkrov bol aj Stanislav Hrivňák, ktorý sa venuje data science, machine learning a deep learning v spoločnosti GlobalLogic a dostal sa do rebríčka Forbes 30pod30. „Pozvanie som prijal, lebo mi veľmi záleží na budovaní kreatívnych odvetví na východnom Slovensku a IT sféra je u nás asi najjednoduchšie ,pretlačiteľná‘ a pritom dosť všeobecná – takmer každý si v nej vie nájsť svoje. Čiže vysoko podporujem akúkoľvek aktivitu, ktorá povzbudzuje ľudí vstúpiť do IT sféry vrátane žien, ktorých tam určite treba viac,” hovorí S. Hrivňák.

Myslí, že dôvodom nízkeho záujmu žien o IT môže byť aj to, „že si mylne myslia, že keď nevedia rozobrať počítač alebo spraviť si webovú stránku, tak sa do IT sféry nehodia. Pravda je však taká, že každá z týchto vecí sa dá naučiť do hodiny. Tým chcem povedať to, že čo skutočne treba je schopnosť učiť sa, nebáť sa nových vecí, mať otvorené myslenie a potom to pôjde. Keď sa toto prekoná, tak sa už ľahko motivuje, nech ženy (alebo aj muži) zvýšia svoj záujem, lebo IT má veľký potenciál do budúcnosti, dobrú istotu pracovného miesta, nadštandardné platy a je to poväčšinou kreatívna činnosť, skoro ako dream job.

foto: archív Aj TY v IT

Prečo prišli na Frida Talks Tech?

Som na materskej dovolenke a môj manžel, ktorý pracuje v IT sektore, mi povedal o tomto podujatí, Prišla som, pretože aj ja by som možno chcela skúsiť niečo v IT, ale neviem ešte, ako presne na to, tak som sa prišla inšpirovať,” prezradila Lívia.

Dve študentky v IT odboroch na Technickej univerzite v Košiciach zas zaujali hostia eventu. „O Frida Talks Tech som sa dozvedela na Facebooku a celkom ma táto udalosť zaujala, najmä spíkri a hashtagy, ktoré boli pri nich a opisovali, čomu sa venujú. Prišli sme si tu vypočuť príbehy aj zistiť, aké máme možnosti. Možno mi trochu chýba viac taká prednášková forma, na akú sme zvyknuté v škole,” zhodnotila za obe Laura, ktorá študuje aplikovanú informatiku.

Tretia edícia Frida Talks Tech v Košiciach dokázala, že v regióne je nielen množstvo zaujímavých a talentovaných ľudí v IT sfére, ale aj veľa žien, ktoré sa pohrávajú s myšlienkou začať svoju kariéru v IT.

Spíkri Frida Talks Tech 2019: 

Stanislav Hrivňák, GlobalLogic
Lenka Hlinková, Ženský algoritmus
Ľubica Reváková, SUV
Peter Urban, Nordlicht
Michaela Bačíková, TUKE, FEI, KPI
Lenka Mižíková,
Zana Petrovičová, UX Globallogic
Zuzana Bednárová, UPJŠ
Ján Šugarek, ESET
Mária Franková, Hipstersaurus Rex Apps
Petra Kotuliaková, riaditeľka Aj TY v IT

Edita Fabian Hilgartová

komentár: 1