EAST MAG
vzdelavanie

Anketa: vzdelávanie v IT firmách počas pandémie

Pandémia so sebou priniesla množstvo výziev, ktorým ako spoločnosť stále čelíme. Fungovanie v online svete a práca z domáceho prostredia už nie sú žadnou novinkou. Ako však pandémia zmenila vzdelávanie v IT firmách?

Túto otázku sme položili členom Košice IT Valley s cieľom zmapovať, ako vyzerá firemné vzdelávanie zamestnancov na diaľku.

REKLAMA

Andrea Kalafúsová, komunikačná špecialistka, Fpt Slovakia:

Keďže máme dobre nastavenú infraštruktúru, nebolo ťažké prejsť do virtuálneho priestoru. Ako výzvu sme ale vnímali nastavenie akýchsi pravidiel. Už len banálna vec ako zapnutá kamera sa stala predmetom diskusie. Dôležitým aspektom je aj zapojenie gamifikácie do učiaceho procesu a pravidelná spätná väzba. Zoznámili sme sa s novými nástrojmi ako Kahoot, Mentimeter či MS Forms. Viac ako formu sme teda riešili spôsob. V roku 2021 máme v oblasti vzdelávania rozbehnuté aj 2 veľké projekty. Program CAESAR sa orientuje na zvyšovanie vedomostí a praktických skúseností v oblasti SAP S/4 HANA a projekt DEUTSCH IM FOKUS na výuku nemeckého jazyka.

vzdelávanie v IT firmách FPT
Fpt Slovakia

Dalibor Hajči, Learning & Development Senior Specialist, GlobalLogic Slovakia:

Po prechode do online prostredia sme si rýchlo uvedomili, že nie je možné nahradiť osobný kontakt. Naším cieľom je vytvoriť čo najviac interaktívny rozvojový program pre účastníkov. Keď chceme dosiahnuť najvyššiu pridanú hodnotu vzdelávacej aktivity, musí to ľudí jednoducho baviť, byť časovo efektívne a šité na mieru danej skupine. Vzniknutá situácia nahrala webinárom, ktoré organizujeme v rámci celého sveta. Nemôžem nespomenúť e-learningovú formu vzdelávania. Tá je už dlhodobo súčasťou nášho vzdelávacieho portfólia. Okrem bežných technických a soft skills tréningov by som zdôraznil projekty ako napríklad Virtuálny team building. Rozvoj realizujeme aj na manažérskej úrovni. Aj pre našich manažérov je to nová skúsenosť – riadiť ľudí a projekty v online priestore. 

Danko Bočev, branch manager, eleveo:

Snažíme sa kolegov motivovať, aby aj počas obdobia home office nezanevreli na sebavzdelávanie a aby aj naďalej využívali všetky možnosti online foriem vzdelávania, ktoré moderná doba poskytuje. Medzi najobľúbenejšie formy patria Udemy kurzy, rozličné certifikácie, snažíme sa však zúčastňovať aj pravidelných konferencií, samozrejme, tiež online formou. Výhodou je síce šetrenie nákladov spojených s cestovaním, no táto forma nikdy plnohodnotne nenahradí osobný kontakt, ako tomu bolo pred pandémiou.

Martina Schusterová, Head of Education and development center, Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia:

Vo vzdelávaní pokračujeme. Intenzita a potreby sa nezmenili, zmenil sa spôsob a forma. Máme nadefinované Future skills, vieme presne cieliť rozvojové programy. Na základe vyhodnotenej spätnej väzby po zrealizovaných školeniach v roku 2020 nám spokojnosť neklesá a sme schopní udržať kvalitu aj v online prostredí. Pokračujeme v tvorbe webinárov, plánujeme podcasty a Learning journeys, podporujeme digitálne vzdelávanie a tvoríme učiacu sa organizáciu.

Martina Schusterová Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia
M. Schusterová

Zuzana Lučanská, HR manažérka, Unique People:

Naša spoločnosť je známa tým, že sa vie veľmi rýchlo prispôsobiť a úspešne zvládnuť nové výzvy. Naši zamestnanci majú veľké slovo pri výbere školení a už aj v minulosti sme využívali hlavne online vzdelávanie. V tomto smere stale využívame online platformy ako Udemy, Pluralsight alebo Learn2Code. Pandemická situácia nám zároveň ukázala nové príležitosti na trhu, preto sme sa rozhodli posilniť naše kompetencie v oblasti Microsoft 365 a Microsoft Cloud aplikácií pre malé a stredné podniky. Naši skúsení konzultanti pomáhajú malým a stredným podnikom s implementáciou nášho produktu, ktorý im umožňuje byť kreatívnymi, pracovať efektívnejšie, bezpečnejšie a hlavne spolu aj v prípade, že sú ďaleko od seba.

Peter Stupák, HR manažér, ABB Optical:

V rámci vzdelávania v našej firme stále hľadáme vhodný spôsob, ako na to ísť počas home office. Sme však otvorení požiadavkam našich zamestnancov, takýmto spôsobom sme im už umožnili ich účasť na viacerých online konferenciách.

Vzdelávanie v IT firmách, ale aj sebarozvoj v oblastiach, ktoré s prácou nesúvisia, musí byť efektívne a cielené, preto si prečítajte naše tipy pre efektívne učenie v domácom prostredí. Ak sa vám z množstva webinárov a kurzov točí hlava, možno vám pomôže selektovať naša téma Nie je toho onlinu na nás už priveľa?

Pridajte komentár