EAST MAG

Košice vítajú tri nové linky leteckej spoločnosti Ryanair

V Košiciach pribudli hneď tri nové letecké spojenia. Okrem najdlhšie očakávanej linky do Dublinu sa cestujúci z Košíc môžu tešiť priamym spojeniam s ďalšími dvoma destináciami: rakúskou Viedňou a poľskou Varšavou.

Dlhodobo veľmi žiadanú linku do írskej metropoly odštartovala spoločnosť Ryanair prvým letom v nedeľu 31. októbra 2021. Odlety z Košíc do Dublinu sú podľa letového poriadku naplánované dvakrát týždenne, a to v stredu o 19:50 a v nedeľu o 14:05, pričom priamy let trvá tri hodiny.

REKLAMA

Ďalšou novou destináciou Ryanairu je linka Košice – Viedeň, ktorej prvý let je naplánovaný na pondelok 1. novembra 2021. Hodinové lety z Košíc sú stanovené na pondelok o 9:05 a piatok o 13:45. V poradí treťou novou destináciou Ryanairu je letecká linka z Košíc do poľskej Varšavy na letisko Varšava Modlin. Prvý let je naplánovaný na utorok 2. novembra 2021. Odlety z Košíc budú vždy v utorok o 14:40 a v sobotu o 14:20, let trvá jednu hodinu.

Najžiadanejšou je predovšetkým linka Dublin – Košice, ktorá sa už teraz môže tešiť veľkej obľube najmä u Slovákov žijúcich v Írsku, keďže táto skupina sa priameho spojenia s domovinou dlhodobo dožadovala.

Situáciu nám priblížil Tomáš Jančuš, zástupca výkonného riaditeľa a člen predstavenstva košického letiska: „Leteckí prepravcovia boli v rámci otvorenia linky Košice – Dublin stále veľmi konzervatívni. Je to z toho dôvodu, že let trvá 3 hodiny a náklady na trojhodinový let sú, predsa len, iné ako na let, ktorý trvá jednu hodinu. Práve preto sme veľmi radi, že spoločnosť Ryanair nakoniec otvorila priame spojenie Košice – Dublin. Veľmi dobre je vidieť záujem Slovákov, ale aj Írov, keďže lietadlo bolo v rámci príletu aj odletu naplnené približne na počet 150 cestujúcich z celkovej kapacity 189 cestujúcich, čo je na prvý let naozaj výborná správa. Tešíme sa tomuto vysokému číslu, ktoré bude aj v budúcnosti ďalej rásť.“

Pri otázke, či je rovnaký záujem aj o ďalšie lety nových liniek, ďalej dodáva: „Áno, kapacity sa plnia a je vynikajúce, že Ryanair verí Košiciam a ich potenciálu. Dokopy má otvorených už 6 destinácií z Košíc: z tých nových sa popri Dubline, ktorý otvárame dnes, otvoria v najbližších dňoch aj nízkonákladové spojenia s Varšavou a Viedňou. Práve Viedeň má obrovský potenciál pre pracujúcich z okolia Bratislavy a Košíc. Čo sa týka linky do Varšavy, Poliaci a Slováci mali k sebe vždy blízko. Ide teda o naozaj úžasnú príležitosť, ako spoznať Varšavu a tiež Košice popri výhodných cenách Ryanairu, ktoré ponúkame.“

A ako si prvý let z Dublinu do Košíc pochvaľujú slovenskí cestujúci?

„Cestovalo sa nám dobre, počasie bolo veľmi príjemné. Sme veľmi šťastní, že sa táto linka konečne otvorila,“ prezradili nám opýtaní Slováci, ktorí neskrývali radosť z novej leteckej linky. „Je to pre nás fantastická správa, keďže doteraz sme za leteckým spojením do Dublinu museli cestovať až do Bratislavy. Bývame v okolí Košíc, túto novú linku sme preto uvítali s veľkým nadšením.“

Zimný letový poriadok letiska Košice platný od 31.10.2021 zahŕňa tieto letecké spojenia:

  • Letecká spoločnosť Austrian Airlines do Viedne a následne do ich širokej siete destinácií v Európe, USA a Kanade.
  • Letecká spoločnosť Ryanair do destinácií:
    • Londýn Stansted
    • Praha
    • Liverpool
    • Dublin
    • Viedeň
    • Varšava Modlin
  • Letecká spoločnosť Wizz Air do destinácií:
    • Londýn Luton
    • Doncaster Sheffield

Naďalej sú pre všetky letecké spoločnosti v platnosti všeobecne známe pravidlá nosenia respirátorov FFP2 počas celej doby letu, dodržiavanie hygieny rúk a odstupov. Rovnaké pravidlá platia aj pre pohyb cestujúcich v priestoroch terminálu letiska Košice.

Radka Kolcunová

Pridajte komentár