EAST MAG
bart.sk
Zdroj: Bart.sk

Mamky AjŤáčky – (Aj) vďaka deťom sme efektívnejšie a empatickejšie

Kedysi mali takmer všetky maminy rovnaké povolanie – buď to boli pani učiteľky, pani kaderníčky, alebo pani sestričky. Aj dnes môžeme pozorovať trend, podľa ktorého sa ženy väčšinou hlásia na pozície súvisiace s krásou, zdravotníctvom alebo vzdelávaním, avšak do tohto mixu sa už pridávajú aj manažérske, administratívne či rôzne IT funkcie. Deti teda už nevedia s istotou povedať, že ich mamka strihá vlasy alebo lieči ľudí. Namiesto toho použijú všeobecnú frázu: „Moja mamka pracuje na počítači.“ Také sú, alebo čoskoro budú, aj ratolesti našich kolegýň.

Pri príležitosti včerajšieho dňa matiek sme sa rozhodli naše pracujúce mamky trochu vyspovedať. Pýtali sme sa ich, aké to je byť mamou pôsobiacou v IT a či v sebe vďaka spojeniu svojej práce a materstva objavili nejakú novú superschopnosť, o ktorej nemali ani poňatia.

REKLAMA

Mirka (SCRUM Masterka)

V IT pôsobím 19 rokov a z toho 13 rokov som mama. Neviem porovnať kombináciu našej práce a materstva s inými povolaniami, ale myslím si, že práve práca v IT nám, mamám, umožňuje tráviť dostatok času s našimi deťmi. Pohyblivá pracovná doba, možnosť hybridnej práce z domu vs. z kancelárie, schopnosť odniesť deti na krúžok aj o 15:30. To všetko sú obrovské benefity, ktoré si uvedomujem ja a už aj moja do puberty vchádzajúca dcéra Viktória. Za ňu môžem povedať len to, že aktuálne by privítala, aby mala mama inú prácu – takú, pri ktorej má istotu, že ju doma neprekvapí, ak sa rozhodne z kancelárie na popoludnie presunúť domov :D.

A nové nadanie? Asi schopnosť akceptovať a prijať aj iný názor – to je niečo, čo ma IT svet za tie roky naučil a aktuálne to využívam aj pri Viky, ktorá je dosť tvrdohlavá a chce si presadzovať svoje. To, ako sa v práci snažíme rešpektovať a počúvať jeden druhého, prenášam aj domov, a s dcérou sa usilujem napriek jej veku rozprávať ako s rovnocennou.

Zdroj: Bart.sk

Basia (Programátorka)

Keď som nastúpila do bart.sk, bola som ešte študentka. Teraz som pracujúca mama a môžem s úľavou povedať, že sa toho veľa nezmenilo – iba pracujem menej. Dcérka Sofia je ešte bábätko a režim nám zatiaľ veľmi nefunguje, preto stále hľadám tú najlepšiu cestu, ako skĺbiť jej výchovu a prácu. Každý deň doma je iný a prispôsobujeme sa tomu spoločne. Našťastie, máme doma aj ocka, vďaka ktorému to zvládame.

Materstvo mi ale prinieslo novú silnú stránku – som efektívnejšia. Nemôžem si dovoliť flákanie, lebo nikdy neviem, kedy sa Sofia rozhodne, že dnes je už koniec môjho pracovného dňa 🙂 Byť mamou je niekedy náročné, no sadnúť si za počítač a riešiť “dospelácke” veci po celom dni hrania sa s macíkmi a opakovaním “gugu, gaga”, je pre mňa aktuálne relax. Trošku si precvičiť mozog a zamyslieť sa nad riešením, to sa mi páči.  

Zdroj: Bart.sk

Veronika (Copywriterka)

Ja mám doma tie ratolesti už dve, staršieho syna Riška a malú dcérku Karolínku. Pracovala som popri oboch, približne od ich pol roka, ale musím povedať, že len s jedným to bolo oveľa ľahšie. Keď sú v škôlke prázdniny, alebo je syn chorý, práca musí jednoducho počkať, kým obaja zaspia. Našťastie pracujem v tíme, ktorý toto obmedzenie rešpektuje a fungujem vďaka tomu na deadlinoch, pričom harmonogram práce si môžem určiť sama. Tiež veľmi oceňujem, že nikomu neprekáža, ak sa musím uprostred meetingu nečakane odpojiť, pretože malá sa práve zobudila a dožaduje sa pozornosti.

Mať popri rodičovskej dovolenke prácu je pre mňa psychická záchrana. Takto mám na konci dňa pocit, že som niečo dokončila, prispela do spoločnosti, urobila niečo, čo nebude zajtra potrebné spraviť znova a znova a znova, ako je to napríklad pri upratovaní kuchyne. A navyše som sa naučila (dúfam) správne si zoradzovať priority a pracovať rýchlo a efektívne, na hocijakom zariadení, v ktorúkoľvek hodinu.

Zdroj: Bart.sk

Andrea (Testerka)

Vždy som bola skôr ranný vtáčik ako nočná sova, takže som aj predtým preferovala začínať deň skôr. Toto sa mi pri deťoch len upevnilo. Pokúšam sa držať si pracovný čas v doobedných hodinách a poobede sa venovať deťom a aj domácnosti. Zároveň sa ale snažím byť flexibilná a pracovať aj neskôr večer, aby moja práca bola hotová aj v prípade, že prídu zdravotné komplikácie a nečakané výpadky.

Keď som sa, pomerne nedávno, vracala po materskej dovolenke do pracovného života, mala som pred touto zmenou rešpekt. Všetci v rodine sme si museli zvyknúť a naučiť sa s tým žiť. Našťastie, manžel je tiež celkom flexibilný a starostlivosť o deti si delíme – bez neho by to určite nešlo. A Sárka s Adamkom sa museli naučiť, že mamka pracuje a nie je vždy doma ako predtým a niektoré veci teda treba riešiť za chodu.

Hovorí sa, že ženy sú od prírody dobré v multitaskingu. Myslím, že táto vlastnosť sa u mňa materstvom rozvinula. Ďalšia dôležitá vec je určite plánovanie si času a jeho efektívne využitie, pretože niet chvíle nazvyš a čím efektívnejšie pracujem, tým viac sa za deň stihne, či už v pracovnej alebo rodinnej oblasti. A okrem toho si viac cením čas mimo domu – ešte stále si, po rokoch doma, plne užívam, keď som medzi dospelými ľuďmi a pijem teplú kávu bez detského plaču v pozadí ?

Zdroj: Bart.sk

A čo robia mamky podľa ich detí?

Mamka ťuká čísla na klávesnici!“ Sárka (2,5)

„Mamka aj ocko zarábajú na počítači peniažky. Pracujú na klávesnici a meetingujú.“ Riško (3,5)

„Mamka pracuje na počítači, niečo píše a rozpráva s kolegami cez video.“ Adam (5)

Autorky: Monika Micanová, Veronika Čuchtová

bart.sk

Už viac ako 25 rokov vytvárame digitálne produkty v oblasti zdravia, športu a e-commerce. Vyvíjame moderné riešenia, ktoré zlepšujú kvalitu nášho života. Objavujeme nekonečné možnosti v online priestore, vychádzame z dlhoročných skúseností a spoločne tvoríme produkty, ktoré reagujú na potreby našich klientov, a to s ohľadom na ich rast a prosperitu. Pôsobíme v Košiciach a s viac ako 50 členným tímom ponúkame služby v oblasti dizajnu, e-commerce implementácie, agilného vývoja a kontinuálnej podpory.

Viac info na bart.sk

Pridajte komentár