EAST MAG
Autor: Hike The World, Zdroj: https://www.shutterstock.com/cs/image-photo/unesco-historical-town-during-sunrise-1859171044
Hike The World, Zdroj: Shutterstock

Najzaujímavejšie výlety a reštaurácie v Banskej Štiavnici

Medzi najobľúbenejšie a najnavštevovanejšie miesta na strednom Slovensku patrí Štiavnickými vrchmi obklopená romantická Banská Štiavnica. Kedysi kráľovské banské mesto preslávené ťažbou striebra a zlata aj dnes naďalej dýcha banskou históriou. Svojim návštevníkom ponúka množstvo zaujímavých miest, prírodných zákutí, turistických atrakcií, romantických uličiek a tiež reštaurácií a kaviarní. Ak sa raz vyberiete za dobrodružstvom do tohto krásneho mesta, nezabudnite aj na ubytovanie. Ak sa raz vyberiete za dobrodružstvom do tohto krásneho mesta, nezabudnite aj na ubytovanie v Banskej Štiavnici.

Štiavnické tajchy

Unikátom, aký nemá na Slovensku obdoby, sú miestne tajchy. Je to súbor jazier, ktoré kedysi vybudovali baníci. Pôvodne ich bolo šesťdesiat a slúžili na odčerpávanie a zadržiavanie podzemnej vody z baní. V 18.storočí boli tajchy najdokonalejšou hospodárskou vodnou sústavou na okolí. Na jeho základe bola oveľa neskôr vybudovaná banská čerpacia technika slúžiaca ako vzor aj iným banským mestám po celom svete. Dnes tu nájdete už len 24 tajchov v ktorých sa môžete kúpať, loviť ryby, člnkovať alebo piknikovať na brehu a kochať sa pohľadom na čarokrásnu okolitú prírodu.

Kalvária a Klopačka

Dominantou mesta je nesporne Kalvária a Klopačka. Kalváriu tvorí 23 samostatne stojacich sakrálnych stavieb: 19 kaplniek znázorňujúcich krížovú cestu Ježiša Krista, 3 kostoly a 1 súspšoe. Kalvária stojí na Ostrom vrchu, kam sa ľahko dostanete pešo z námestia Svätej Trojice. Trasu zvládnete do hodiny a z jej najvyššieho bodu sa vám naskytne dychberúci pohľad na celú Banskú Štiavnicu a okolité Štiavnické vrchy. Areál je prístupný celoročne.

Autor: Hike The World, Zdroj: https://www.shutterstock.com/cs/image-photo/unesco-historical-town-during-sunrise-1859171044
 Autor: Tomáš Malík, Zdroj: Unsplash.com

Charakteristickou stavbou, známou aj z pohľadníc mesta, je veža známa pod názvom Klopačka. Ide o dvojposchodovú renesančno-barokovú hranolovú stavbu s dominantou v podobe vežičky. Názov získala vďaka svojmu pôvodnému účelu, kedy počas banského obdobia slúžila ako budík na čas fárania, čo bolo o pol tretej nadránom. Klopaním na drevenú dosku sa z Klopačky zvolávali baníci do bane, pretože ten, kto nevstal včas, už fáranie nestihol. Dnes tu sídli populárna čajovňa s rovnomenným názvom, ktorú by ste na svojich potulkách mestom rozhodne nemali obísť.

Divná pani

Podľa názvu by sa mohlo zdať, že ide o sochu, hovoríme však o známej kaviarni s jedinečnou historickou atmosférou a nápaditým interiérom. Centrálnu časť tvorí veľká obdĺžniková miestnosť s veľkorysým svetlíkom. Keďže v budove kedysi sídlila krajčírska dielňa, prienik denného svetla dopadajúceho z hora na ruky krajčírok bol veľmi dôležitý. V letnom období si tu môžete posedieť aj na pred slnkom ukrytej, príjemnej vonkajšej terase.

Kaviareň 4 sochy

Ak si počas svojich výletov radi doprajete tú najlepšiu kvalitu, zamierte do Štyroch sôch. Podávajú prémiovú, čerstvo zomletú kávu, kvalitné a poctivé koláče a zákusky, širokú paletu výberového vína aj nealko nápojov. Kaviareň je zariadená štýlovým nábytkom a dýcha atmosférou luxusu.

Foto: Barbora Slováková

Medzi ďalšie známe atrakcie patrí Starý aj Nový zámok, historický farský kostol Nanebovzatia Panny Márie či novodobá Banka lásky sídliaca v rodnom dome Márie Pišlovej o ktorej Andrej Sládkovič napísal najdlhšiu zamilovanú báseň na svete, Marína. Na to, aby ste stihli navštíviť všetky zaujímavé miesta, pamiatky a atrakcie bude ideálne, ak si v Banskej Štiavnici nájdete ubytovanie minimálne na predĺžený víkend. Portál Hauzi ponúka naozaj široký výber ubytovania v Banskej Štiavnici a okolí pre každého cestovateľa, turistu ale aj náročného klienta.

Pridajte komentár