EAST MAG
Umelá inteligencia

Ako nám umelá inteligencia dokáže pomáhať? Dozviete sa na konferencii klastra Košice IT Valley

Umelá inteligencia na nás v ostatnom období „útočí“ zo všetkých strán. Je pre spoločnosť požehnaním alebo postrachom? Máme ju velebiť, alebo sa jej obávať? Na tieto i množstvo iných otázok nám dá odpovede konferencia vo Východoslovenskej galérii v Košiciach, ktorá sa uskutoční v stredu 21. júna. Nesie názov “Región budúcnosti – budúcnosť regiónu” a jej organizátorom je klaster Košice IT Valley. Nosnou témou bude otázka Ako umelá inteligencia ovplyvní našu spoločnosť.

Konferencia je prístupná širokej verejnosti a vystúpi v rámci nej množstvo zaujímavých hostí. Jedným z nich je i Mária Virčíková, ktorá spoluzaložila a vedie spoločnosť MATSUKO a patrí medzi Young Global Leaders Svetového ekonomického fóra. Pomocou umelej inteligencie prevádza 2D video do troch rozmerov pre holografickú komunikáciu. V rámci konferencie bude účastníčkou panelovej diskusie na tému Znalostná ekonomika v kontexte východného Slovenska.

REKLAMA

„Som zvedavá, aké otázky a podnety prinesie do diskusie Peter Kolesár, partner v spoločnosti CIVITTA, ktorá pomáha firmám rásť, prinášať globálne inovácie a pripravovať inovačné politiky. Zažila som s ním podnetnú diskusiu počas viacerých podujatí, napríklad počas biznis misie v Tel Avive, a verím, že to bude inšpiratívna diskusia o podpore inovácií, konkurencieschopnosti regiónu a našich spoločných výzvach,” prezradila technologická vizionárka, výskumníčka a podnikateľka, ktorá sa venuje umelej inteligencii a virtuálnej realite. 

Mária Virčíková z MATSUKO. Foto: archív M. V.

Má východné Slovensko s využitím umelej inteligencie šancu uspieť?

Svetové ekonomické fórum predpokladá, že do roku 2025 bude až 52 percent pracovných pozícií nahradených strojmi a umelou inteligenciou. Je nástup umelej inteligencie pre spoločnosť na Slovensku a lokálnu ekonomiku prínosom alebo stratou? Čo musia politickí predstavitelia zabezpečiť, aby príchod nových technológií bol pre našu krajinu čo najmenej bolestivý? Sú lokálne firmy konkurencieschopné na globálnom trhu a ako je na tom východné Slovensko?

Mária Virčíková zodpovie napríklad aj na otázku, či má znalostná ekonomika na východnom Slovensku výrazný potenciál a môže napomôcť k zmene a vytvoriť tu prosperujúci kraj.

“Žijem v Košiciach, založili sme tu MATSUKO. Verím v potenciál východného Slovenska, ktorý rastie aj vďaka združeniam, ako je Košice IT Valley a rôznym spoluprácam, ktoré podporuje. Zároveň som si vedomá, že v tomto svete, kde technológie nikdy nenapredovali tak rýchlo ako teraz, musíme oveľa viac podporovať inovácie… Umelá inteligencia je však nástroj, ktorý môže zvýšiť našu produktivitu, pomôcť nám tvoriť a podobne, a nie nahradiť ľudskú inteligenciu a prácu.”

Diskutovať budú kapacity

Celý program konferencie bude vyskladaný z blokov, ktoré tvoria predovšetkým panelové diskusie na rôzne témy. V úlohe diskutujúcich sa predstaví aj predseda Správnej rady Košice IT Valley a zároveň predseda Správnej rady Karpatská nadácia Juraj Girman. Moderátormi panelových diskusií budú Peter Kolesár, partner v poradenskej spoločnosti CIVITTA, ktorej misiou je pomáhať startupom rásť či Juraj Sabol, ktorý sa v U. S. Steel Košice venuje témam dekarbonizácie a rozširovania digitálnych technológií a AI v oceliarskom priemysle.

V širšom zmysle slova pojem umelá inteligencia môže zahŕňať viaceré prístupy a technológie, od expertných systémov, cez systémy strojového učenia, neurónové siete až po takzvané veľké jazykové modely ako chat GPT, ktoré sú dnes také populárne. Napríklad u nás v  spoločnosti U. S. Steel modely na báze umelej inteligencie pomáhajú vyrábať oceľ efektívnejšie už niekoľko rokov a som veľmi hrdý na to, že sme si ich vyvíjali sami. Vďaka tomu dnes šetríme nielen zdroje, ale aj životné prostredie. Aj keď to možno z pohľadu priemyselnej firmy znie prekvapivo, my ako spoločnosť vidíme v umelej inteligencii obrovskú príležitosť,” skonštatoval Juraj Sabol.

Doplnil tiež, že v diskusnom paneli preskúmajú, či takéto videnie prevažuje alebo, naopak, hrozby prevyšujú prínosy. “Pozrieme sa na to vo viacerých rovinách – z pohľadu celej spoločnosti, regionálneho ekosystému či vzdelávania. S panelistami sa tiež zamyslíme nad tým, ako uchopiť umelú inteligenciu ako príležitosť pre región.”

Juraj Sabol. Foto: U. S. Steel Košice

Program konferencie je nasledovný:

13:00 – 13:30                 Oficiálne otvorenie a príhovory

13:30 – 14:15                 Panelová diskusia: Ako technológia a AI ovplyvňujú spoločnosť?

14:15 – 14:30                 Prestávka

14:30 – 15:15                 Panelová diskusia: Znalostná ekonomika v kontexte

východného Slovenska

15:15 – 15:30                 Prestávka

15:30 – 16:30                 Cloud & DevOps: AI projekty z východného Slovenska

16:30 – 17:30                 Záver 

Košice IT Valley

Košice IT Valley je záujmové združenie, ktorého cieľom je rozvoj východného Slovenska v oblasti informačných technológií.

Pridajte komentár