EAST MAG
Maratónsky expres

Bežcov na 100. ročník MMM privezie Maratónsky expres

Medzinárodný maratón mieru v Košiciach sa vďaka svojim 100. narodeninám dostal do väčšieho povedomia verejnosti. Svedčí o tom aj najväčší počet prihlásených bežcov za uplynulé roky. Organizátori myslia na všetko a pre tých, ktorí sú zo vzdialenejších častí Slovenska.

Na cestu tam aj späť môžete využiť špeciálny vlak, ktorý vyrazí z Bratislavy deň pred maratónom. Jeho zástavky budú v Bratislave, Trnave, Trenčíne, Žiline a Liptovskom Mikuláši. Bežcov dopraví až priamo do Košíc. Maratónsky expres bude premávať vďaka finančnej podpore Košického samosprávneho kraja a v spolupráci s organizáciou Košice Región Turizmus.

REKLAMA

Z Bratislavy do Košíc zrýchleným vlakom

,,Na 100. ročník Medzinárodného maratónu mieru sa musí pripraviť nielen mesto Košice, ale celý náš kraj. Očakávame príval bežcov a ich rodinných príslušníkov z rôznych kútov Slovenska i sveta. Po štyroch rokoch preto opätovne vypravíme Maratónsky expres, ktorý prepojí dva konce republiky. Chceme uľahčiť situáciu mestu Košice a odbremeniť jeho infraštruktúru. Taktiež dávame priestor udržateľnému cestovaniu a turizmu, ale predovšetkým, chceme zjednodušiť a spríjemniť cestu bežcom do nášho kraja,“ informoval predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.   

Košice Región Turizmus pri príležitosti storočného Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach organizuje mimoriadne vlakové spojenie na trase Bratislava – Košice a späť. Maratónsky expres je určený pre všetkých bežcov, fanúšikov a nadšencov behu, ako aj pre tých, ktorí preferujú ekologickú verejnú dopravu. Tento výnimočný maratónsky vlak vyrazí z bratislavskej hlavnej stanice v sobotu 30. septembra o 09:12 hod. Vlak pôjde po severnej trase s možnosťou nástupu a výstupu v Bratislave, Trnave, Trenčíne, Žiline, Liptovskom Mikuláši a Košiciach. Po vyhlásení výsledkov maratónu a po jeho ukončení sa expres v nedeľu 1.októbra vydá na spiatočnú cestu zo železničnej stanic o 15:50 hod. 

Zdroj foto: Košice Región Turizmus

Prvý Maratónsky expres vyštartoval v roku 2019

,,Prvý a doteraz jediný Maratónsky expres sme vypravili ešte v roku 2019. Na všetkých cestujúcich vtedy čakal skvelý program, vďaka ktorému im cesta ubehla oveľa rýchlejšie. Workshopy s profesionálnymi športovými trénermi, párty-vagón, ale aj bežecký pás priamo na palube. Odviezlo sa ním vyše 230 pasažierov, čo hodnotíme ako obrovský úspech. Samozrejme, že ani tento rok nenecháme bežcov vo vlaku vychladnúť. Od prítomných hostí budú môcť opäť načerpať cenné rady pre svoje nielen maratónske športové výkony,“ povedala výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková. 

Cena jednosmerného cestovného lístka s miestenkou sa bude pohybovať medzi 19 až 33 € . Počas cesty z Bratislavy do Košíc bude pre bežcov k dispozícii aj párty vozeň. V ňom sa uskutoční program so skúsenými odborníkmi z oblasti športovej prípravy a výživy.

„Druhý najstarší maratón na svete oslavuje svoju storočnicu a účastníkov, ktorí sa rozhodli ju osláviť svojou bežeckou účasťou, je dvakrát toľko, ako po minulé roky. To si vyžaduje nadpriemerné organizátorské úsilie a uľahčenie samotnej dopravy bežcov na podujatie je jedným z mnohých aspektov, s ktorými sme sa rozhodli popasovať. Po úspešnej premiére z roku 2019 bude opäť vypravený špeciálny vlak – Maratónsky expres – so zaujímavým sprievodným programom priamo na jeho palube. Okrem samotných športovcov vlak privíta aj tých, ktorí prichádzajú do Košíc povzbudiť svojich priateľov alebo jednoducho navštíviť a spoznať metropolu východu počas jedného z najúchvatnejších víkendov roka. Maratónsky expres je otvorený pre všetkých, ktorí sa chcú zúčastniť tohto významného podujatia, alebo si len užiť atmosféru a krásu mesta Košice. Stačí si zakúpiť lístok a pridať sa k zábave a nadšeniu cestujúcich v tomto špeciálnom vlaku,“ pozýva na cestu vlakom riaditeľ Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach Branislav Koniar.

Cenník cestovných lístkov – Maratónsky expres (jeden smer):

BRATISLAVA – KOŠICE 33 €
TRNAVA  –   KOŠICE 30 €
TRENČÍN  –   KOŠICE 27 €
ŽILINA  –   KOŠICE 24 €
LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ  –  KOŠICE 19 €

Online vstupenky na Maratónsky expres budú v predaji od 1.7.2023 na webovej stránke https://vylety.kosiceregion.com/vylety/maratonsky-expres

Finálny cestovný poriadok bude potvrdený v druhej polovici augusta 2023 a následne zaslaný majiteľom zakúpených cestovných lístkov.

*POZN.: Keďže ide o mimoriadnu prepravu, nevzťahujú sa na ňu žiadne zľavy platné pri preprave bežnými vlakmi ZSSK.

Časy odchodov Maratónskeho expresu:

Košice Región Turizmus

Košice Región Turizmus je organizácia zaoberajúca sa destinačným manažmentom pre región Košického kraja. Orientujeme sa na marketing a rozvoj destinácie, ale aj vytváranie produktov cestovného ruchu. Za naše základné hodnoty považujeme kreatívny prístup, inovatívne riešenia a budovanie efektívnych partnerstiev.

komentár: 1