EAST MAG
lunik9

Z Luníka IX na Pohodu

Na košickom sídlisku Luník IX sa na ZŠ Ľ. Podjavorinskej 1snaži rozvíjať prirodzené talenty žiakov z marginalizovanej komunity. Príkladom je školský zbor Deviatkakhere Čhave, ktorý bol tento rok pozvaný na najväčší slovenský festival.  V sobotu 8. júla 2023 žiaci z Luníka IX vystúpili na Family Park stagei na 26. ročníku Pohody.

Pre deti z rómskej komunity to bola prvá skúsenosť s takýmto veľkým festivalom. Areál trenčianskeho letiska spoznali aj z vysokého vyhliadkového kolesa, ktorého jazdu si všetci užili. Navnímali atmosféru festivalu a jeho možností aj skrz tanečný workshop, na ktorom sa predviedla Petra Polnišová. Ako hovorí zbormajster Ondrej Ferko „pre deti to bol neskutočný a nezabudnuteľný zážitok, ktorý nie je samozrejmý pre rómskych žiakov.”

REKLAMA

Skvelá energia z vystúpenia

Zvuková skúška dopadla na jednotku, prezliekanie do kostýmov a prípravy sa už niesli trochu v napätí…. No nebolo sa čoho báť. 29 členov Deviatkakhere Čhave publiku zaspievalo vlastnú tvorbu – piesne Sen či Milujeme svet. Predviedli sa aj v znalosti cudzích jazykov – zaspievali piesne Halleluje, Bamboleu či Voláre. Nechýbali ani tradičné rómske ľudové piesne ako Duj-duj či Ďželem, dželem.

Moje pocity z celého vystúpenia sú skvelé. Dostať sa na Pohodu nie je sranda a je to pre nás veľká česť, že sme mohli vystupovať na takomto veľkom festivale a byť súčasťou ďalších profesionálnych performerov. Atmosféra bola neskutočná, odkedy sme vystúpili z autobusu až do nášho odchodu,” hodnotí zbormajster. Ako hudobník dušou aj telom dodáva veľkú pochvalu celému štábu festivalu.

Plný Family stage si so žiakmi zaspieval známe piesne, povzbudzoval ich potleskom a na konci nechýbal ani standing ovation.

Najväčšou satisfakciou pre mňa bolo vidieť, ako spätná väzba publika – potlest, standing ovation a dobrá energia rozžiaruje tváre detí a ako ich teší. Prijatie od návštevníkov festivalu bolo naozaj skvelé, deťom sa dostalo veľa chvály,” hodnotí Ondrej Ferko.

Podľa Janka Galyasa z 3.C bola celá Pohoda skvelá: „Najviac sa mi páčilo, keď sme spievali na pódiu a ľudia sa bavili na naše piesne.”

Táto aktivita sa uskutočnila vďaka finančnej podpore Nádacie SPP.

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár