EAST MAG
Festival Živé sochy Spišská Nová Ves

Festival Živé sochy už po 7. krát ovládne Spišskú Novú Ves

V dňoch 28.-29. júla 2023 si návštevníci Spišskej Novej Vsi budú môcť opäť odniesť netradičné zážitky z veľkej galérie živých sôch. Tá predstaví známe osobnosti, povolania či rozprávkové bytosti. Košický samosprávny kraj sumou podporil z dotačného programu Terra Incognita  už po siedmykrát festival „Živé sochy“. Umožnil tak domácim, ale aj zahraničným účastníkom, podeliť sa o svojukreativitu. Bohatý dvojdňový program bude mať tento rok dvoch headlinerov. Na živú sochu sa premení hokejová legenda Jozef Golonka a choreograf a tanečník Miňo Kereš.

Živé sochy Milana Rastislava Štefánika, krásnej cisárovnej Sissi či famózneho hudobného skladateľa Mozarta budú opäť živou ukážkou histórie aj umeleckým prejavom ich predstaviteľov. Medzinárodný festival, ktorý „postaví“ Spišskú Novú Ves na nohy, prichádza na Spiš už po 7. krát.

REKLAMA

„Aj pri tomto skvelom projekte sa potvrdilo, že to, čo nenájdete nikde inde na Slovensku, sa ukrýva v Košickom kraji. Spiš aj tento rok privíta umelcov prezlečených za Živé sochy, ktorí si zaslúžia obdiv. Ich schopnosť zotrvať bez pohybu a prezentovať sa ako neživý objekt si vyžaduje trpezlivosť. Čo som si mohol vlani vyskúšať aj ja sám. Tento rok sa domáci aj zahraniční zvedavci môžu tešiť na skvelú novinku. Ide o neobyčajnú sochu, ktorá vznikne podľa predlohy ikonického obrazu maliara Reného Magritta „Syn muža”. Obraz znázorňuje muža v obleku, ktorý má pred tvárou jablko. Aj táto atrakcia je dielikom do skladačky unikátneho podujatia určeného pre rodiny i jednotlivcov, kde zažijú niečo neobyčajné, potešia svoje oči umením a odnesú si od nás nezabudnuteľné spomienky“, informoval predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Festival Živé sochy v Spišskej Novej Vsi
Zdroj foto: Košice Región Turizmus/ BIG NAMES

Galéria živých sôch pod šírym nebom

Už len samotný názov „Živé sochy” znie lákavo. Živé sochy Egyptskej Sfingy, Walta Disneyho, Charlieho Chaplina, Gustava Eiffela, či Guseppeho Verdiho musíte vidieť na vlastné oči. Tohtoročnou zaujímavosťou bude aj dvojica sôch “turisti v Slovenskom raji”. Táto dvojica podčiarkuje fakt, že mesto sa právom označuje za vstupnú bránu do Raja. Diváci budú môcť v centre mesta obdivovať aj živé sochy pod názvom Rodinka Kvetináčov od umeleckej skupiny BIG NAMES, ktorá je zároveň aj organizátorom podujatia.

„Je to jediný festival na Slovensku, kde môžete stretnúť desiatky živých sôch a pouličných umelcov, presne tak ako na známej ulici La Rambla v Barcelone. Každý rok nás veľmi poteší, keď sa mesto zaplní ľuďmi, ktorí majú v očiach úžas pri pohľade na živé sochy. Tento  rok naše pozvanie stať sa živou sochou prijal športovec, ktorému právom patrí označenie hokejová legenda, Jozef Golonka. Do tejto výzvy sa zapojil aj choreograf, tanečník a producent Miňo Kereš. Svoj talent predstaví formou tanečnej show KRS Movement,“  vysvetľuje autor projektu Radovan Michalov.

Počas festivalu bude prebiehať aj Villa Nova Wine Fest, , v skvelej a chutnej gastro zóne. Návštevníci budú môcť ochutnať vína od slovenských vinárov, výborné streetfoodové jedlo, miešané drinky, remeselné pivo a prosecco priamo od špičkových talianskych výrobcov. Nezabudlo sa ani na najmenších, pre ktorých bude vyhradený priestor s detskými atrakciami, bohatým programom a novinka z vlaňajška v podobe mlynského kolesa sprostredkuje výhľad z výšky na festival aj tento rok,“ dodal Michalov.

Festival Živé sochy v Spišskej Novej Vsi
Zdroj foto: Košice Región Turizmus/ BIG NAMES

V Spišskej sa bude bubnovať, tancovať a spievať

Bohatý sprievodný program festivalu je rozdelený do dvoch dní a odohrávať sa bude na dvoch pódiách. Festival slávnostne otvoria bubeníci zo zoskupenia CAMPANA BATUCADA, ktorí svojimi salsa rytmami iba podčiarknu španielsku inspiráciu festivalu. Svoju tvorbu viackrát predstaví hudobná kapela Follow so zameraním na cover verzie známych skladieb domácej i zahraničnej tvorby a vypočuť si budete môcť klavírne sólo Martina Louma. Svoj tanečný talent predvedú profesionálni tanečníci KRS Movement pod vedením Miňa Kereša a do skoku bude hrať DJ Milly. Hudobný program bude popretkávaný predstaveniami divadiel Hoki Poki a ŠiBe, ktoré zaujmú nielen deti. Zaujímavým bodom programu bude aj Ukulele Duo v podaní Emila Labaja a Jozefa Valkoššáka.

„Festival Živé sochy svojou jedinečnosťou patrí medzi veľmi obľúbené podujatia celoslovenského významu. Jeho organizátor si aj napriek vysokej návštevnosti vždy dáva záležať, aby každý rok priniesol novinku, ktorá pritiahne na Spiš ešte viac turistov. Najväčším lákadlom je vždy nová socha a tento rok   ich bude hneď niekoľko. Dve známe osobnosti, ktoré sa nechajú premeniť na živé sochy, spolu s hudobno-tanečno-divadelným programom sľubujú bohaté zážitky. Keďže ide o dvojdňové podujatie, verím, že ľudia, ktorí k nám budú merať desiatky, možno aj stovky kilometrov, pobudnú na Spiši dlhšie a využijú svoj čas aj na návštevu okolia. Pozývam ich napríklad k letohrádku Sans-Souci v Iliašovciach, kde prednedávnom vzniklo jedno z piatich unikátnych landartových diel – Figová jama, ktoré je súčasťou nášho väčšieho projektu Umenie na mieste X,“ informovala o festivale, ale i o možnostiach v okolí Spišskej Novej Vsi, Lenka Jurková Vargová, výkonná riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus.

Košice Región Turizmus

Košice Región Turizmus je organizácia zaoberajúca sa destinačným manažmentom pre región Košického kraja. Orientujeme sa na marketing a rozvoj destinácie, ale aj vytváranie produktov cestovného ruchu. Za naše základné hodnoty považujeme kreatívny prístup, inovatívne riešenia a budovanie efektívnych partnerstiev.

Pridajte komentár