EAST MAG
Bufet na Úhornej

Zhorený bufet na Úhornej dočasne nahradí prevádzka, zabezpečená samosprávou a krajskou organizáciou cestovného ruchu

Na nedávny požiar historického bufetu v Smolníku zareagoval Košický samosprávny kraj. Spolu s krajskou organizáciou pre cestovný ruch Košice Región Turizmus. Na breh jazera Úhorná umiestnili kontajnerovú stavbu, ktorá bude dočasne slúžiť ako bufet s terasou. Návštevníkom bude k dispozícii počas celej letnej sezóny a poskytne im služby občerstvenia.

K požiaru historickej drevenej budovy v tesnej blízkosti jazera Úhorná, známeho aj ako Smolnícky tajch došlo 2. mája 2023. Budova, ktorá na tomto mieste stála už v období medzi rokmi 1910 až 1920, slúžila niekoľko rokov ako zázemie pre turistov. Poskytovala občerstvenie, ubytovanie a verejné toalety. Obec Smolník vyčíslila škodu po požiari na hodnotu 50 tisíc €. Napriek tomu je rozhodnutá objekt opäť obnoviť, a to v čo najautentickejšej podobe. Na nepríjemnú situáciu vedenie obce aj ihneď zareagovalo. Požiadalo o pomoc nielen ľudí cez verejnú zbierku, ale aj samotnú župu.

REKLAMA

Povinnosť pomáhať

,,Obec Smolník bola kedysi perlou na mape nášho kraja. Okrem významnej baníckej histórie, tu fungovala tabaková továreň, v ktorej sa šúľali cigary pre celý svet. V neposlednom rade tu stojí jedna z najstarších vodných stavieb na východnom Slovensku. Tú poznáme ako jazero Úhorná či Smolnícky tajch. Požiar, ktorý túto zaujímavú návštevnícku lokalitu postihol práve pred začiatkom hlavnej turistickej sezóny je vážnou udalosťou. Akákoľvek tragédia v kraji, a to bez ohľadu na to, či jej zapríčinenie má na svedomí človek alebo príroda, sa nás hlboko dotkne. Je vždy v našom najlepšom úmysle danú situáciu vyriešiť a pomôcť dotknutým obyvateľom Košického kraja i jeho návštevníkom. Aj preto teraz na breh jazera dočasne umiestňujeme túto kontajnerovú stavbu. Riešenie v hodnote takmer 9 tisíc eur bude slúžiť všetkým návštevníkom Úhornej. Zabezpečí tak, aby neprišli o zážitok z pobytu na tomto príjemnom mieste,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Kontajnerový bufet dostala obec do prenájmu od samosprávy. Prevádzku budovy a plynulý chod bufetu zabezpečí Oz FK Baník Smolník.

,,Smolník je malá obec s asi 1000 obyvateľmi no s obrovskou históriou a potenciálom. Tešíme sa každému novému obyvateľovi, novej príležitosti na zviditeľnenie obce. Ale aj každému letu, ktoré so sebou prináša množstvo nových návštevníkov. Ich kroky smerujú prioritne k jazeru Úhorná, aj preto sa už niekoľko rokov snažíme o zveľadenie jeho okolia. Za posledné roky sme, aj s podporou Košického samosprávneho kraja a ich dotačného programu Terra Incognita, zrenovovali lodenicu a sprevádzkovali požičovňu člnov, vybudovali sme športové a detské ihrisko, a v priebehu roka tu organizujeme niekoľko verejných podujatí. Ako sa však hovorí, oheň je dobrý sluha, ale zlý pán a tak to bolo aj v prípade bufetu na brehu jazera, ktorý nám vyhorel pred očami. Som vďačný, že sa nám samospráva rozhodla dočasne pomôcť formou kontajnerového objektu, ktorý nielenže nahradí zhorený bufet, ale celkovo udrží kvalitu poskytovaných služieb pre návštevníkov širšej lokality,“ informoval starosta obce Smolník Radoslav Dlugoš.

Kontajnerový bufet s terasou bude v prevádzke počas celej sezóny. ,,Prevádzkové hodiny bufetu prispôsobíme návštevnosti jazera a taktiež počasiu. Pôjde však o pravidelnú otváraciu dobu,“ doplnil starosta obce.

Turizmus v Smolníku

Turizmus v Smolníckej doline a vo Volovských vrchoch postupne narastá. Nedotknutá príroda, zaujímavé lokálne podujatia, ale aj jednoduchá možnosť úniku pred ruchom mesta, či dokonca mobilným signálom, sú atraktívnymi dôvodmi na návštevu pre mnohých turistov, vrátane tých, ktorí uprednostňujú zodpovedný prístup k rekreácii.

,,Sledujeme správanie domácich turistov a návštevníkov nášho kraja, na základe čoho môžeme povedať, že nepoznané miesta, kde sa masový turizmus ešte nerozmohol, kde sa nečaká na lístky, na rezerváciu stola či vstup na atrakcie, sú stále vyhľadávanejšie. Smolník určite patrí medzi takéto lokality. Aj preto je dôležité tu rozvíjať a podporovať turistickú a návštevnícku infraštruktúru. Okrem investície, ktorá putovala do nového bufetu, bol v tomto roku z prostriedkov KSK podporený aj Festival 66 hodín, ktorý sa organizoval v starej tabakovej továrni v Smolníku. Pevne verím, že nepríjemná udalosť pri jazere Úhorná neodradí vedenie obce, aby naďalej zo Smolníka a jeho okolia robila jedinečné miesto v Košickom svetovom kraji,“ vyjadrila nádej výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.

Košice Región Turizmus

Košice Región Turizmus je organizácia zaoberajúca sa destinačným manažmentom pre región Košického kraja. Orientujeme sa na marketing a rozvoj destinácie, ale aj vytváranie produktov cestovného ruchu. Za naše základné hodnoty považujeme kreatívny prístup, inovatívne riešenia a budovanie efektívnych partnerstiev.

Pridajte komentár