EAST MAG
Letecké dni Košického kraja. Foto: Košice Región Turizmus
Letecké dni Košického kraja. Foto: Košice Región Turizmus

Vzdušný priestor nad košickým letiskom čaká dych berúca letecká šou

Letecké dni Košického kraja 2023 pripadajú na termín 2. až 3. septembra 2023. Budú plné vzrušenia, histórie a neopakovateľných leteckých zážitkov. Košický aeroklub, s podporou Košického samosprávneho kraja a jeho dotačného programu Terra Incognita, pripravil exkluzívne letecké podujatie. Vzdušný priestor nad košickým letiskom zaplní dych berúca airshow.

„Letecké dni Košického kraja sú výnimočnou príležitosťou ukázať, že v našom kraji to žije a východniarom i návštevníkom vieme ponúknuť široké spektrum rôznorodých podujatí. Divákom už každoročne ukazujeme prepracovanú vzdušnú akrobaciu v podaní slovenských i zahraničných talentovaných pilotov, legiend letectva, no podujatie je aj ukážkou inovácií vozidiel, ktoré brázdia cesty na pevnine. Tento fakt svedčí o samotnej kvalite a domácej prestíži našich Leteckých dní a aj o ich rastúcom význame v medzinárodnom kontexte. Podujatie je už tradíciou, ktorou sa lúčime s prázdninami najlepšie ako sa len dá. Už niekoľko rokov po sebe ide o adrenalínové vzdušné vystúpenia, no hlavne o živé diskusie návštevníkov s pilotmi aj akrobatmi. Tí majú opäť pripravené novinky, preto pozývam všetkých nadšencov rýchlych strojov na jedno z top podujatí župy.“ informoval predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

REKLAMA
Letecké dni Košického kraja. Foto: Košice Región Turizmus

Významné mená leteckého sveta v Košiciach

Letecké dni 2023 sú už niekoľko rokov organizačne prepracovaným podujatím so širokou plejádou atrakcií a vzdušných vystúpení. Návštevníci sa môžu tešiť na vystúpenia osvedčených leteckýchhrdinov , ako aj na revolučné novinky, ktoré zažiaria na košickej oblohe.

Jednou z najvýraznejších noviniek tohtoročného podujatia budú americké výcvikové lietadlá T-6 Harvard. Nadšencov stojov prenesú do obdobia II. svetovej vojny a predvedú, ako vyzerali vzdušné manévre vtedajších pilotov. Nesmierne pútavou ukážkou bude po dlhom čase premiéra lietadla L-39 Albatros. Bezpochyby zanechajú nezmazateľný dojem na nebi aj v srdciach divákov. Naša slovenská letecká elita ukáže svoje umenie na lietadlách L-29 Delfín. Nesmieme zabudnúť na legendárneho Zoltána Veresa z Maďarska, ktorý opäť ohromí svojím vystúpením na lietadle MXS. Maďarský pilot Gyula Vári, jeden z najlepších akrobatov sveta, predvedie svoje kúsky na lietadle YAK-52 a YAK-55.

Každoročne sa do Košíc vracia aj poľský pilot Lukasz Czepiela. Je známy svojimi odvážnymi prvkami ako napríklad „Sopot pier landing“ alebo pristátím lietadla na heliporte hotela v Dubaji. Pozadu neostanú ani vrtuľníky. Nebo nad letiskom bude hostiť špičkových akrobatov na moderných strojoch Bolkov Bo-105 a aj na historickom Mi-2, ktorí predvedú svoje akrobatické majstrovstvo. Premiérovo prisľúbila účasť aj aj česká skupina akrobatických pilotov Red Bull Flying Bulls Aerobatic Team. Nezabudnuteľný zážitok ponúkne jazda dvoch lietadiel MIG 15 a vystúpenie domácej letky napodobňujúcej letecké boje z II. svetovej vojny v podaní skupiny RETRO SKY TEAM z Košíc.

Letecké dni Košického kraja. Foto: Košice Región Turizmus

Statické a dynamické ukážky na zemi a predstavenie vodíkového superšportu

„Okrem vzdušných zážitkov sme pre vás pripravili aj pestrý program na zemi. Silové zložky Hasičského a záchranného zboru a Okresné riaditeľstvo Policajného zboru ukážu svoje schopnosti a predvedú aj simulovaný prepad letiska. Návštevníci si budú môcť pozrieť stánok Leteckej fakulty TUKE a v stánku Strojníckej fakulty návštevníkov zasvätia do tajov vodíkových technológií a nízkotlakého uskladnenia vodíka, aj s ukážkou dopravných prostriedkov na vodíkový pohon. Pre milovníkov rýchlosti nebudú chýbať pretekárske formuly a super quadkolka od firmy Engler Superquad.

Samozrejmosťou budú aj atrakcie pre našich najmenších návštevníkov, ako napríklad maľovanie na tvár, kolotoče, nafukovacie atrakcie a stretnúť môžu aj svojich obľúbených maskotov. O divákov bude postarané v gastro-zóne, ktorú bude dotvárať nákupná pasáž. Nezabudnuteľný zážitok prinesie energetická bubnová show od skupiny Batida. Po skončení podujatia si všetci budú môcť oddýchnuť v chill out zóne za zvukov modernej hudobnej show. Aj tento ročník podujatia spojí históriu, vášeň pre lietadlá a technický pokrok, v jedinečnom leteckom predstavení,“ pozýva hlavný organizátor Matúš Ondáš.

Letecké dni Košického kraja. Foto: Košice Región Turizmus

Atmosféru na pevnine aj v ovzduchu bude sprostredkuje živé vysielanie

Tým, ktorí sa nebudú môcť Leteckých dní osobne zúčastniť, poslúži živé vysielanie. To bude počas celého víkendu zachytávať atmosféru aj na pevnine aj vo vzduchu. Prenos bude k dispozícii na webovej stránke leteckednikosickehokraja.sk. Stránka okrem iného ponúka všetky dôležité infomácie o programe, predaji lístkov aj histórii tohto leteckého festivalu.

„Ako sme sa presvedčili už aj v minulosti, tematické podujatia majú v našom kraji vždy výnimočnú hodnotu, pretože dokážu prilákať návštevníkov aj zo vzdialenejších miest. Z pohľadu cestovného ruchu teda ide, aj v prípade Leteckých dní, o zaujímavý event, ktorý láka do nášho kraja návštevníkov nielen z celého Slovenska, ale aj zo zahraničia. Pravidelné účasti svetoznámych pilotov zase preukazujú atraktívnosť podujatia aj pre medzinárodnú akrobatickú komunitu. S prihliadnutím na fakt, že toto podujatie má za sebou niekoľkoročnú históriu, je príjemné skonštatovať, že sme doteraz získali cenné skúsenosti s tým, čo môžeme od tematických podujatí očakávať a spoločne sa tešíme na novinky, ktoré nám tento ročník Leteckých dní prinesie,“ láka na podujatie Lenka Jurková Vargová, výkonná riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus.

Košice Región Turizmus

Košice Región Turizmus je organizácia zaoberajúca sa destinačným manažmentom pre región Košického kraja. Orientujeme sa na marketing a rozvoj destinácie, ale aj vytváranie produktov cestovného ruchu. Za naše základné hodnoty považujeme kreatívny prístup, inovatívne riešenia a budovanie efektívnych partnerstiev.

Pridajte komentár