fbpx
INDEX MAG
Národné divadlo Košice
Foto: shutterstock.com

V Košiciach to žije

Chcete sa vybrať za kultúrou, umením či športom? Nech sa páči, naše tipy.

Štvrtok 7. 9.

Workshop Staň sa artivistom/kou: Aktivizmus a umenie v uliciach mesta sa uskutoční dnes o 16:00 hod. v Tabačke KulturFabrik.

Navštívili ste už talkshow Milana Kolcuna Bez šepkára? Ďalšia sa koná dnes o 17:00 a 19:30 na Malej scéne Národného divadla Košice.

Dnes však môžete stráviť aj rozhovormi o literatúre, a to už o 17:00  v centrálnej knižnici VKJB na Hviezdoslavovej ul. 5. Knihou mesiaca september je román Benedicta Wellsa Na konci samoty.

Dnes štartuje otváracím ceremoniálom o 17:30 v kine Úsmev aj Týždeň ukrajinského filmu. Divákom ponúkne výber filmov prevažne o rusko-ukrajinskej vojne, z ktorých mnohé získali ocenenia na medzinárodných festivaloch.

Vo Východoslovenskej galérii si dnes o 18:00 nenechajte ujsť krst monografie Elemír Halász-Hradil (1873 – 1948) za účasti kurátora a autora publikácie Miroslava Klebana. Krst monografie bude spojený s prezentáciou medailí, vydaných pri príležitosti 150. výročia narodenia Elemíra Halász-Hradila. Autorom medaily je kremnický medailér Štefan Novotný.

Galakoncert ĎAKUJEME 2023 stihnete o 19:00 v Kulturparku. Vstup je voľný a užiť si vďaka Mestu Košice môžete vystúpenia umelcov ako Petr Kotvald, Martin Chodúr, Katarína Hasprová, Komorný sláčikový orchester, dirigent Igor Dohovič a Tanečné štúdio Adriany Vrbovej.

Maličká slzička. Kto to našim deťom rozpovie? Je názov podujatia v Štátnej filharmónii Košice. Ide o večer obrazu, hudby a slova na počesť židovských umelcov, ktorí boli násilne umlčaní. Začína o 19:00 hod.

O 19:00 začína v Historickej radnici divadelné predstavenie s názvom Pozvánka. Vychutnať si môžete umenie hercov ako Zuzana Tlučková, Majo Labuda a Martin Mňahončák.

Piatok 8. 9.

Od dnešného dňa do nedele sa v OC Optima uskutoční Salón elektromobilov. Zblízka si budete môcť obzrieť najnovšie modely elektromobilov a plug-in hybridov, ktoré sú dostupné na slovenskom trhu. Okrem samotnej výstavy budú pre vás pripravené aj vozidlá na testovacie jazdy a sprievodný program.

V areáli Katovej bašty (Hrnčiarska 7) dnes stihnete od 19:00 hod. obľúbenú Noc netopierov! Tešiť sa môžete na prezentáciu, ukážky odchytu a detektoring netopierov. Prineste si baterku!

Friday Night Party v Jazz Clube štartuje dnes o 22:00.

Sobota 9. 9.

Na Jahodnej sa dnes uskutočnia v rámci 20.ročníka MTB Singletrack Maratónu aj samostatné detské preteky pre všetky deti od 0 do 14 rokov.

V OC Optima pokračuje dnes i zajtra Salón elektromobilov.

Areál Katovej bašty sa dnes popoludní prenesie do stredoveku. Rozhodne príďte od 15:00 do 21:00 hod. čakajú vás dravce, žoldnieri, vzdušná akrobacia, bosorky i ohňová šou.

V areáli Anička vystúpi o 17:00 hod. Fíha Tralala.

To naj zo slovenskej stand-up scény uvidíte aj v Košiciach počas celovečerného vystúpenia Silné reči. Príďte do Historickej radnice o 19:00 hod. čakajú vás Marián Psár, Dano Čistý, Michael Szatmary a Ivan Kostra.

Nedeľa 10. 9.

Festival USE THE C!TY a jeho 15. ročník bude výnimočný – tentokrát sa navráti na sídliská a podporí umenie vo Výmenníkoch. Až do 17. septembra vás čaká bohatý sídliskový program – v ponuke si môžete nájsť hudbu, divadlá, tance, tvorivé dielne, vnímať nevšednú atmosféru a umelecké zážitky. Viac na stránke organizátora.

Pondelok 11. 9.

Pozývame vás na prezentáciu knihy Vladimíra W. Rosenfelda Noemov stôl dnes od 18:00 do košického Artfora na Hlavnú ulicu.

YEAR OF THE COBRA je názov kapely, ktorá dnes o 19:30 vystúpi v Colloseu.

Utorok 12. 9.

Pozývame vás na sprievodné podujatie k výstave Insita z Kovačice. Dnes sa v Galérii pri komíne v Historickej účelovej budove (Námestie Maratónu mieru 2) o 16:00 uskutoční kurz insitnej maľby s Vieroslavou Svetlik a Klarou Babka; kurz je zadarmo, odporúčame prihlásiť sa: propagacia@vsmuzeum.sk. O 17:00 stihnete krst knihy Slovenské insitné výtvarné umenie v Srbsku.

Príďte sa pripraviť na maratón s Jozefom Urbanom. Štart je o 17:00 hod. Tréning bude začínať na námestí OC Galéria. Všetci bežci si spolu dajú strečing. Pokračovať budú behom cez sídlisko Terasa a vrátia sa naspäť ku Galérke, kde ich bude čakať občerstvenie.

Koncertné uvedenie výberu scén z romantickej rozprávkovej opery Rusalka od Antonína Dvořáka uvedie dnes Štátna filharmónia Košice. Začiatok je o 19:00 hod.

Streda 13. 9.

Pozývame vás na diskusiu a prezentáciu knihy Dozvedela som sa, že žiješ dnes od 18:00 v košickom Artfore na Hlavnej ulici. Večer sa uskutoční v predvečer osadenia troch spomienkových kamienkov – stolpersteinov na Kováčskej ulici 21 na pamiatku Márie, Viktora a Marty Nyiszli, ktorí boli deportovaní v roku 1944.

Pridajte komentár