EAST MAG

Filozofická fakulta UPJŠ v Košiciach privíta Európsky deň jazykov

Koniec septembra sa na „starom kontinente“ už tradične spája s oslavami Európskeho dňa jazykov, ktorý si pripomíname 26. septembra. V metropole východného Slovenska ho oslávia v predstihu – v utorok 12. septembra 2023. Do podujatia na počesť rozmanitosti európskych jazykov sa zapojí bezmála tristo žiakov a študentov základných a stredných škôl z Košického kraja a Prešovského kraja.

Po ročnej prestávke sa na Filozofickú fakultu Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach vracia prestížne podujatie Európsky deň jazykov. Jeho cieľom je povzbudiť obyvateľov členských krajín Rady Európy, aby sa učili jazyky. Jazyková rozmanitosť je nástrojom na dosiahnutie väčšieho interkultúrneho porozumenia a kľúčovým prvkom bohatého kultúrneho dedičstva nášho kontinentu. Európsky deň jazykov sa oslavuje z iniciatívy Rady Európy v Štrasburgu od roku 2001. Organizátormi sú Generálne riaditeľstvo Európskej komisie pre prekladZastúpenie Európskej komisie v Slovenskej republike.

REKLAMA

Hlavným spoluorganizátorom podujatia v Košiciach je Filozofická fakulta UPJŠ v Košiciach, ktorá na špičkovej úrovni zabezpečuje výučbu anglického, francúzskeho, latinského, nemeckého a slovenského jazyka pre domácich aj zahraničných študentov.

Na tomto významnom celoeurópskom podujatí participujeme od roku 2015. Veľký záujem o účasť zo strany základných a stredných škôl v Košickom kraji a Prešovskom kraji manifestuje mimoriadny záujem mladých ľudí o znalosť cudzích jazykov,“ informuje dekanka Filozofickej fakulty UPJŠ v Košiciach prof. Mgr. Renáta Panocová, PhD.

Podujatie sa uskutoční v areáli fakulty na Moyzesovej 9 v historickom centre Košíc. Program bude rozdelený do dvoch budov a dvoch turnusov. Oficiálne otvorenie spojené s predstavením študentského divadelného súboru ActofKAA z Bratislavy sa uskutoční v Aule Kostlivého o 9.00 hod. (druhý turnus o 11.00 hod.), ostatné aktivity, ako napríklad vedomostné kvízy či výstava kníh, sa budú realizovať v budove Platón.

Účasť na podujatí potvrdilo pätnásť základných a stredných škôl z Košíc, Prešova, Spišskej Novej Vsi, Popradu, Trebišova či z Moldavy nad Bodvou. Do aktivít Európskeho dňa jazykov v Košiciach sa zapojí bezmála tristo žiakov a študentov základných a stredných škôl z Košického kraja a Prešovského kraja.

V rámci sprievodných aktivít sa účastníci môžu tešiť napríklad na kvíz Ako dobre poznáš svet Harryho Pottera? Možno neviete, že tento knižný bestseller bol preložený do všetkých oficiálnych jazykov Európskej únie. S tým súvisí aj ďalšia úloha – žiaci a študenti budú mať priradiť názvy prvého dielu knihy k jednotlivým európskym jazykom. Nuž a napríklad v aktivite Time’s up! budú mať za úlohu za dve minúty vysvetliť, nakresliť alebo opísať čo najviac slov a postáv z Harryho Pottera. Tento kvíz bude k dispozícii v angličtine, nemčine aj slovenčine. Ako bonus žiakom predstavíme hru Vortoj, ktorá kombinuje jazykové kvízy s pohybom. Nie je totiž tajomstvom, že cvičenie a pohyb zlepšujú našu pamäť a schopnosť učiť sa,“ prezrádza Barbora Tricoire zo Zastúpenia Európskej komisie v SR.

tlačová správa

Pridajte komentár