EAST MAG
Výzva Košice región turizmus

Do rozvoja turistickej infraštruktúry v roku 2024 poputuje vyše 1milión eur

Košický samosprávny kraj a Krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus predstavujú novú grantovú výzvu pre rok 2024 s cieľom podporiť podujatia a turistickú infraštruktúru. Táto iniciatíva, financovaná z dotačného programu Terra Incognita vo výške 1,35 milióna €, je zameraná predovšetkým na projekty, ktoré sú založené na princípoch ekoturizmu a zvyšujú povedomie o environmentálnych a kultúrnych hodnotách.

Výzva na podporu infraštruktúry je otvorená do 20. novembra 2023

„Dotačný program Terra Incognita si svojou kvalitou získal ohlas aj za hranicami Košického kraja, na našu výzvu reagujú aj potenciálni žiadatelia z iných kútov Slovenska. Za všetko hovoria skvelé projekty, ktoré sú realitou v mnohých regiónoch kraja. Tieto novinky posúvajú kvalitu turizmus v kraji na čoraz vyššiu úroveň,“ povedal Rastislav Trnka, predseda Košického samosprávneho kraja.

REKLAMA

Kraj zameria podporu aj na zatraktívnenie ubytovacích možností

Jedna z najžiadanejších dotačných schém Košického samosprávneho kraja je určená na financovanie rôznych aspektov cestovného ruchu, s dôrazom na rozvoj miestnych infraštruktúrnych projektov s ekoturistickým zameraním. Nezabúda však ani na veľké rozvojové projekty a podporu kultúrnych pamiatok Európskeho dedičstva. Novinkou tohtoročnej výzvy je podpora rozširovania aktuálnej ponuky funkčných ubytovacích zariadení v Košickom kraji o nové zážitky.

„Tento rok sme sa rozhodli podporu rozšíriť o novú oblasť s názvom Nové zážitky k ubytovacím zariadeniam. Naším cieľom je, aby zážitkom nebola iba cieľová destinácia, ale aj samotné ubytovanie, ktoré by v tejto dobe malo poskytnúť návštevníkovi viac, ako len možnosť prenocovania,“ doplnil župan.

Aktuálna výzva na podporu rozvoja cestovného ruchu v Košickom kraji Terra Incognita pre rok 2024 sa zameriava na tieto štyri oblasti (opatrenia), v rámci ktorých bude prerozdelená celková suma 1 350 000 eur.

Ekoturizmus - grantová výzva

Ekoturizmus: zážitok spätý s prírodou a podpora filmového turizmu

Podpora je určená na vznik infraštruktúrnych projektov založených na princípoch ekoturizmu, projektov spojených s rozvojom cykloturistiky, zabezpečujúcej skĺbenie športu, rekreácie a poznávania jedinečných prírodných a kultúrno-historických pamiatok, budovanie technického zázemia pre kempy, výstavba a značenie nordic walking tratí, landartové diela, vytvorenie hviezdnej cesty – interaktívne náučné tabule o hviezdnej oblohe atď. Podpora je určená aj na rozvoj filmového turizmu v Košickom kraji. Ide o také projektové zámery, ktoré majú potenciál zvýšiť návštevu na miestach, ktoré sú v Košickom kraji známe vďaka kinematografii. Opatrenie dáva možnosť vybudovať drobnú infraštruktúru, ktorá motivuje turistov k návšteve takýchto miest. Prijímatelia podpory by mali v rámci svojich projektov myslieť aj na smart riešenia a samoobslužnosť, aby návštevník odišiel s novým a jedinečným zážitkom a mal chuť svoju návštevu zopakovať. Košická župa vyčlenila na realizáciu ekoturistických projektov sumu 300 tisíc €, pričom jeden žiadateľ môže získať podporu až do výšky 50 tisíc €.

,,Vďaka tomuto opatreniu sa v kraji za posledné roky podarilo vytvoriť niekoľko zaujímavých a inšpiratívnych projektov, ako Zážitkový chodník v Rejdovej, včelí areál v Hrabušiciach či lesná sauna v Harichovciach. V Slovenskom raji pribudla nová možnosť ubytovania v podobe Autokempingu na Čingove, odkiaľ sa návštevníci môžu vybrať spoznávať krásy národného parku po interaktívnej Ceste bojovníka v čarovnom lese. Ten, kto je skôr priaznivcom vodného živlu má možnosť využiť v dolnozemplínskej obci Ladmovce nový vodácky vstup a mólo a splavom si vychutnať amazonskú atmosféru rieky Bodrog,“priblížila výsledky v oblasti Ekoturizmus výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus, Lenka Vargová Jurková.

rozvojové projekty - grantová výzva

Veľké rozvojové projekty: môžu mať aj podobu interaktívnych múzeí

Podpora je určená na realizáciu veľkých investičných projektov zameraných na vytvorenie silnej turistickej atraktivity pre širokú verejnosť, ktorá podporí motiváciu navštíviť Košický kraj. – Takýmto spôsobom vznikne úplne nový zážitok pre návštevníka, napríklad budovaním lanových dráh, lezeckých parkov, ferratových ciest či tematických interaktívnych múzeí. Na toto opatrenie bolo vyčlenených 800 tisíc €, z ktorých môže jeden žiadateľ získať na svoj projekt až 200 tisíc €.

,,Tento rok sa zrealizovaným projektom teší aj mesto Michalovce. Po jeho okolí až na Zemplínsku šíravu premáva turistický vláčik Veterán expres a jeho základňu tvorí novovzniknuté Múzeum veteránov priamo v meste. Vinárska oblasť na Tokaji sa stala ešte vyhľadávanejšou a to najmä vybudovaním Tokajských domčekov v korunách stromov s wellness ako netradičnej formy ubytovania a oddychu,“ doplnila výsledky z oblasti Veľké investičné projekty Vargová Jurková.

Európske dedičstvo - grantová výzva
Do rozvoja turistickej infraštruktúry v roku 2024 poputuje zo župy 1,35 milióna eur

Európske dedičstvo: gotické kostolíky na Gemeri nezapadajú prachom

Finančná podpora je určená na uskutočnenie projektových iniciatív, ktoré v oblasti Gemera zvýšia prístupnosť sakrálnych pamiatok, ktoré nesú prestížny titul Európskeho dedičstva a tiež skvalitnia návštevnícku infraštruktúru v ich okolí. Ide o zabezpečenie otvorenia gotických kostolov pre turistov na základe stálych otváracích hodín, zlepšenie turistickej vybavenosti dotknutých pamiatok, napríklad pomocou audio-guidov, informačných tabúľ, informačných kioskov a realizáciu menších infraštruktúrnych, rekonštrukčných a reštauračných prác. Celková výška podpory predstavuje sumu 50 tisíc € a jeden žiadateľ môže na svoj projekt získať až 20 tisíc €.

grantová výzva KSK a región turizmus

Nové zážitky k ubytovacím zariadeniam: aj formou dobrodružného ubytovania

Zámerom opatrenia je vytvoriť také produkty a služby cestovného ruchu, ktoré predstavujú rozšírenie aktuálnej ponuky funkčných ubytovacích zariadení v Košickom kraji. Cieľom opatrenia je rozšírenie portfólia ponúkaných produktov a služieb o nový jedinečný zážitok alebo zážitkové ubytovanie, ktoré motivujú návštevníkov k tomu, aby na danom mieste zostali dlhšie. Môže ísť napríklad o minigolf/adventure golf, tematické viacúrovňové ihriská/športoviská, netradičný wellness, obnovu priestorov alebo tvorbu zázemia pre zachovanie tradičných remesiel s možnosťou ponúkania workshopov, požičovne vodných plavidiel a nové jedinečné zážitkové ubytovanie ako glamping, jurta, ubytovanie vo vagóne a iné. Celková suma, ktorá bude prerozdelená je 200 tisíc € a jeden žiadateľ môže na podporu svojho projektu dostať až 80 tisíc €.

Inšpirácie hľadajte vo svete!

„Naše vlaňajšie výzvy nám umožnili vytvoriť základ pre aktuálnu výzvu a posunúť hranice toho, čo je možné týmto nástrojom dosiahnuť. Hmatateľné výsledky, ktoré sme doteraz dosiahli, zaznačil Košický samosprávny kraj na svoju mapu rozvojových úspechov. Sme presvedčení, že aktuálna výzva bude ešte úspešnejšia a posunie opäť hranice našich možností. Spolu s naším tímom vnímame nevyčerpaný potenciál destinácie Košický kraj a tešíme sa na jedinečné a inšpiratívne projekty, ktoré budú prispievať k našej väčšej atraktivite a budú milo prekvapovať našich návštevníkov. Aj napriek tomu, že je zadanie výzvy relatívne široké, upozorňujeme, že nové projekty musia priniesť so sebou nové zážitky a nemali by byť kópiami iných projektov. Potenciálnym žiadateľom odkazujeme – Inšpirujte sa! Inšpirujte sa zahraničím! Aj z tohto dôvodu sme vytvorili na platforme Pinterest albumy, kde sme zoskupili inšpirácie z celého sveta,“ odporúča Lenka Vargová Jurková, výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus

Odkaz na spomínaný Pinterest, plný inšpirácií nájdete >>TU

Termín výzvy uplynie 20. novembra 2023

O dotáciu môžu požiadať a svoj projekt predložiť právnické a fyzické osoby so sídlom na území KSK alebo tie, ktoré pôsobia / vykonávajú svoju činnosť na území KSK, taktiež organizácie, ktorých zriaďovateľom je KSK. Záujemcovia o dotáciu môžu predložiť maximálne jednu žiadosť v danom opatrení.

Presné podmienky ako požiadať o podporu z výzvy programu Terra Incognita nájdete na stránke www.terraincognita.sk

Žiadosť o dotáciu spolu so všetkými povinnými prílohami je potrebné odovzdať elektronicky prostredníctvom aplikácie E-grant do 20. novembra 2023.

Celková hodnota podpory cestovného ruchu v Košickom kraji pre rok 2024 dosiahne 1,8 milióna eur 

Košický samosprávny kraj vyčlenil na podporu turistickej infraštruktúry v roku 2024 cez grantový program Terra Incognita celkovo 1 800 000 eur. Výzva je rovnako, ako po minulé roky, rozdelená na podporu infraštruktúry (1,35 mil. eur) a podporu podujatí (450 tisíc eur). Organizátori medzinárodných alebo zážitkových/TOP podujatí môžu predkladať svoje žiadosti taktiež cez aplikáciu E-grant do 31. októbra 2023. Viac o podpore podujatí v Košickom kraji nájdete na webe www.terraincognita.sk 

Košice Región Turizmus

Košice Región Turizmus je organizácia zaoberajúca sa destinačným manažmentom pre región Košického kraja. Orientujeme sa na marketing a rozvoj destinácie, ale aj vytváranie produktov cestovného ruchu. Za naše základné hodnoty považujeme kreatívny prístup, inovatívne riešenia a budovanie efektívnych partnerstiev.

komentár: 1