EAST MAG
UX pivo

UX / PIVO #12 bude patriť umeniu

UX / Košice organizuje tradičné stretnutie komunity v Tabačke Kulturfabrik. Už tento štvrtok 28.9.2023 si budú môcť nadšenci User Experience vypočuť inšpiratívne prednášky a spoločne budovať UX komunitu.

Témou v poradí dvanásteho UX / PIVA bude “UX a umenie”. Ako tvrdí Peter Leško z Občianskeho združenia UX / Košice, výberom tém chcú osloviť rôzne skupiny košickej UX komunity: “Všetci dobre vieme, že oblasť User Experience je veľmi široká. Snažíme sa našej komunite prinášať rôzne pohľady na sféry UX dizajnu. Venovali sme sa už napríklad UX v bankovníctve, právam detí v dizajne, UX v štátnej správe či v zdravotníctve. Keďže veľkú časť našej komunity tvoria grafickí dizajnéri, rozhodli sme sa tentoraz ukázať, ako UX spája umenie a technológie.”

REKLAMA

Prvou spíkerkou bude Katarína Vass, ktorá pôsobí ako UX výskumníčka v lab.SNG. Venuje sa odkrývaniu poznatkov, ktoré informujú a vytvárajú pútavé digitálne zážitky napr. pre Web umenia, nový web SNG alebo webovú aplikáciu Atlas SNG. So svojimi skúsenosťami z komerčných, nekomerčných a akademických projektov pomáha navrhovať príjemné a zmysluplné produkty. Okrem svojej práce vyučuje aj predmety súvisiace s UX na FIF UK, zdieľajúc študentstvu svoje vedomosti o dôležitosti empatie v UX, a ako to môže viesť k lepším výsledkom v dizajne.

Katarína Vass

Katarína bude hovoriť o UX v galérii alebo “keď steny nestačia”. Prečo si ľudia fotia diela na výstave? Čo je lepšie ako QR kód? Ako rozšíriť fyzické priestory galérie, keď už steny nestačia? Katka nám porozpráva príbeh o tom, ako sa dizajnoval nový digitálny návštevnícky zážitok v SNG. Na základe explorácie skúseností a potrieb návštevníkov vytvorili v tíme koncept, prototypovali ho v živej výstave, opakovane získavali spätnú väzbu a prešli množstvom iterácií v dizajne. Tieto iterácie im pomohli k efektívnejšej komunikácii hodnoty produktu a prispôsobeniu formy digitálneho obsahu tomu, ako sa návštevníci pohybujú priestorom galérie a k ideáciám nových funkcionalít.

Ako už na UX  / PIVE býva tradíciou, druhým spíkrom je väčšinou člen košickej UX komunity. Inak tomu nebude ani teraz. Pozvanie prijala Eva Jenčuráková z Katedry dizajnu FU TUKE. Evkina prednáška bude pozostávať z dvoch častí. Prvá časť stručne uvedie info o jej doterajšom vzdelaní a dizajnérskej praxi, ako aj jej cestu k UX dizajnu. V druhej časti bude predstavená aplikácia CVI APP, ktorá bola navrhnutá pre špecifické potreby detí s kortikálnou poruchou zraku, ale je tiež vhodná pre intaktné deti v mladšom veku. Aplikácia vznikla v úzkej spolupráci s UX/UI dizajnérkou Mgr. art. Andreou Kováčovou a košickou Digital League.

Eva Jenčuráková je grafická a UX/UI dizajnérka, pedagogička, absolventka doktorandského štúdia na Katedre dizajnu FU TUKE so zameraním na vizuálnu komunikáciu. V rámci dizertačnej práce sa venovala dizajnu edukačných a terapeutických pomôcok pre deti s kortikálnou poruchou zraku. V súčasnosti pôsobí ako odborná asistentka v ateliéri Vizuálna komunikácia, Katedra dizajnu FU TUKE, a je zapojená do viacerých projektov a iniciatív týkajúcich sa vzdelávania či transferu technológií v umeleckej sfére. Z hľadiska dizajnu a vizuálnej komunikácie sa venuje témam ako udržateľnosť či spoločenská angažovanosť a zodpovednosť dizajnéra. Súčasťou jej pedagogického pôsobenia sú aj vzdelávacie aktivity pre deti. V súčasnosti žije a pôsobí v Košiciach.

Eva Jenčuráková

 “Veľmi sa tešíme, že na tomto evente budú mať hlavné slovo ženy. V UX tímoch po celom Slovensku máme veľa šikovných žien, ktoré pracujú na rôznych inšpiratívnych projektoch. Aj takouto cestou sa snažíme verejnosti ukázať, že práve UX je ideálnym miestom pre ženy v IT,” dodáva Leško. 

UX / PIVO #12 začína 28.9.2023 o 17:30 v Tabačke / Fabricafe. Vstupné na podujatie je na báze dobrovoľného príspevku. 

PROGRAM:

17:30 – 18:15

UX v galérii alebo “keď steny nestačia”

Katarína Vass / lab.SNG

18:15 -19:00

CVI APP — keď dizajn pomáha

Eva Jenčuráková / Katedra dizajnu FU TUKE

19:00 – 20:00

Novinky v UX komunite a networking

Ďakujeme partnerom podujatia:

  • Tatra banka
  • Slovenská User Experience Asociácia
  • CIKE
  • Tabačka Kulturfabrik
  • Košice IT Valley

a mediálnym partnerom:

  • Index Mag
  • Košice Go!

Toto podujatie podporilo mesto Košice.

Ľubica Reváková

Teacher of media ■ UX design ■ marketing ■ PR & communication

Pridajte komentár