fbpx
EASTMAG
čistenie húb pri košíku
Foto: shutterstock.com

Huby rastú ako divé. Opýtali sme sa odborníka, dokedy

Patríte k vášnivým hubárom? V tom prípade sa už určite tešíte z množstva nazbieraných a usušených, zamrazených či naložených húb. Aktuálne sú sociálne siete priam preplnené “úlovkami”, nad ktorými plesá duša každého milovníka týchto lesných pokladov. Dokedy však bude sezóna? A aké zámeny s jedovatými druhmi aktuálne najviac hrozia? Zisťovali sme u najpovolanejších.

Kdekoľvek v týchto dňoch zájdete do lesa, tam natrafíte na huby. Trošku už síce cítiť sucho, no vybrané druhy obajvíte i napriek tomu. Bedle už pomaly ustupujú, no hríbov je naozaj veľa. Možno sa ešte len chystáte na pravú hubačku, preto sme sa odborníka z hubárskej poradne pýtali, dokedy to bude mať význam.

“Huby budú podľa počasia rásť až do prvých mrazov. Teda – ak v týchto dňoch na niektorých miestach teplota v noci klesne pod bod mrazu, väčšina húb prestane tvoriť plodnice. To ale neznamená, že jedlé huby nebudú rásť.  Stále sa budú dať nájsť niektoré hríby a suchohríby. Taktiež Strmuľky invoväťové a Pôvabnice fialové,” upokojil nás za hubársku poradňu pri RÚVZ Košice Tomáš Molčányi.

krásny hríb
Foto: Andrea Bercik

Momentálne rastú všade, pozor však na zámeny

V okolí Košíc rastú aktuálne v podstate všade. Medzi najvychytenejšie miesta momentálne patria Kavečany, Medzev, Smolník a Smolnícka Huta či Sokoľ. Naprázdno neobídete ani v Gelnici či Margecanoch. Podrobný výskyt nájdete tu.

Z nebezpečných húb aktuálne rastie hlavne naša najnebezpečnejšia známa huba muchotrávka zelená.

muchotrávka zelená
Foto: shutterstock.com

“Ľudia si ju stále zamieňajú s pečiarkami, prípadne s Plávkou zelenou. Ďalej je nebezpečná zámena spomenutej jedlej Strmuľky inoväťovej, ktorú ľudia poznajú aj ako “zimnú hlivu”, s Vláknicou Patouilardovou. Rovnako je potrebné pripomenúť, že nie všetko, čo rastie pri pni a pod stromom je automaticky podpňovka. Tiež sa tu dajú nájsť jedovaté druhy ako napríklad Strapcovka zväzkovitá,” varuje odborník.

hríby a kozáriky
Foto: Andrea Bercik

“Nechutné” omyly

Niektoré zámeny nemusia byť až život ohrozujúce, no rozhodne vám na nálade nepridajú. Nesprávne druhy húb vám totiž znehodnotia pripravovaný pokrm.

“Z tých menej závažných, no doslova nechutných zámen by som spomenul zámenu Hríba dubového či smrekového s Podhríbom žlčovým. Ten je naozaj odporne horký a už jedna plodnica dokáže znehodnotiť celý navarený hrniec.  Rozlišovacie znaky sú pri uvedených hubách dostatočne zreteľné, aby ich rozoznal aj príležitostný hubár a následné komplikácie či otravy sú v podstate dôsledkom nepozornosti pri identifikácii. V dnešnej dobe sa v priebehu sekúnd dajú “vygúgliť” obrázky, kde sa dajú huby priamo vizuálne porovnať,” radí hubárom.

Podľa jeho slov našťastie v poslednej dobe nie sú známe žiadne veľké hromadné otravy hubami. Ale vždy sa nájde určité percento ľudí, ktorí sa svojou nepozornosťou, či skôr tvrdohlavosťou a presvedčením o svojej neomylnosti, dostanú do problémov, ktoré sa dajú riešiť len včasným lekárskym zásahom. 

huby v košíku
Foto: Andrea Bercik

Pridajte komentár