EAST MAG
Greenpoint - vyhliadková veža

Nad Kluknavou sprístupnili Green point – vyhliadkovú vežu  

Nová 35 metrová rozhľadňa nad obcou Kluknava sa dočkala svojho dokončenia. Za finančnej pomoci Košického kraja a jeho dotačného programu Terra Incognita vo výške 199tisíc eur sa vytvorila stavba s jedinečnou architektúrou. Green point využíva moderné technológie a obnoviteľné zdroje energie. 

Obec Kluknava leží v samom srdci regiónu Spiš. Jej súčasťou je osada Štefanská Huta, ktorá je známa zrúcaninami továrne, ktorú postavili v roku 1845 na elektrolytickú výrobu medi. Ďalej sa v nej vyrábala ortuť, striebro a antimón. Obec Kluknava s osadou Štefanská Huta spája aj drevený krytý most cez rieku Hornád, ktorý je technickou pamiatkou. Nová vyhliadková veža, ktorá sa od októbra 2023 týči nad obcou, sa stane ďalším lákadlom pre turistov zo širokého okolia. 

REKLAMA

Využitie vlastnej „zelenej“ energie na prevádzku

„Otvorenie vyhliadkovej veže Green Point v obci Kluknava predstavuje dôležitý míľnik pre náš kraj. Tento projekt je príkladom veľkej investície do lokality s obrovským potenciálom. S prínosom nových smart a ekoturistických prvkov, ktoré budú mať pozitívny vplyv na turistov, cyklistov a miestnych obyvateľov. Architektonické riešenie tejto vyhliadkovej veže je moderné, reaguje na súčasné trendy. Jej realizátori odviedli skvelú prácu pri jej budovaní. Som presvedčený, že Green Point bude inšpiráciou pre všetkých, ktorí ho navštívia a stane sa symbolom tohto regiónu. Som hrdý na to, čo sme dosiahli. Teším sa na budúcnosť, v ktorej budeme pokračovať v rozvoji nášho regiónu,“ teší sa z výsledku predseda KSK, Rastislav Trnka. 

Vyhliadková veža sa od iných odlišuje svojím unikátnym architektonickým dizajnom od jej autora Igora Cziela. Taktiež je unikáta výrobou vlastnej elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov, vďaka veterného a slnečného zdroja. Táto inovatívna technológia, ktorá ešte na Slovensku nebola použitá, zabezpečuje energetickú sebestačnosť veže. To zahŕňa jej osvetlenie a bezplatné nabíjanie mobilných zariadení a elektro bicyklov pre návštevníkov.  

Nové centrum pre turistické aktivity

„Green Point, ako autonómna vyhliadková veža, stojí nad našou malebnou obcou Kluknava. Je vzdialená asi 1,5 hodiny pešo a ponúka úchvatný výhľad na nádherný krajinný reliéf, ktorý náš kraj ponúka. Z veže je vidieť vrchy ako Kloptaň, Dvoriská, Sľubica, Krompašský vrch, Slovinskú a Bielu skalu a najvyšší vrch Kráľovu hoľu. Táto moderná stavba je zároveň technickým zázrakom a architektonickým skvostom, ktorý bude určite pýchou nielen našej obce, ale celého spišského a šarišského regiónu, vysvetľuje starosta obce Radovan Zimmermann. 

Je vytvorená z pozinkovaného železa, obložená červeným smrekom a na jej vrchole sa nachádzajú veterné turbíny a fotovoltaické články. Veža sa zapína na súmrakový spínač a jej prevádzka je celoročná a celodenná. Pre nočného návštevníka je vybavená pohybovým senzorom, ktorým sa schodisko veže rozsvieti na 5 minút. Dúfame, že Green Point vyhliadková veža bude novým miestom, ktoré sa stane centrom aktivity pre turistov. Prajeme si, aby všetky plány, ktoré s touto jedinečnou stavbou ešte máme, nám vyšli a mohli sme ich prezentovať verejnosti. Približuje projekt starosta obce.

Vizualizácie: Zdroj: Košice Región Turizmus

Celoročná atrakcia s ekoturistickým rozmerom

Veža bude slúžiť aj ako praktická ukážka využívania obnoviteľných zdrojov energie. Vďaka samobytnej prevádzke nebude odkázaná na personál. Vďaka osvetleniu bude prístupná aj vo večerných hodinách a poskytne jedinečný pohľad na nočnú oblohu na Spiši.

„Hoci ide o veľkú 35 metrov vysokú stavbu, týčiacu sa nad našou nádhernou prírodou, jej sebestačnosť, ktorá sa prejavuje výrobou vlastnej „zelenej energie“ predstavuje dôležitý krok v smere k udržateľnosti a ochrane našej prírody. Green Point nie je iba vyhliadkovou vežou, ale je to miesto, ktoré bude atraktívnym cieľom pre návštevníkov po celý rok. V jej okolí sa nachádzajú rôzne turisticky zaujímavé miesta. V obci Kluknava nájdeme Múzeum obuvi, národnú kultúrnu pamiatku Dom služobníctva a stodolu, Drevený krytý most a iné architektonické a technické pamiatky.  Tieto miesta sú zároveň dôležitou súčasťou našej kultúry a lokálnej tradície,“ povedala Lenka Vargová Jurková, výkonná riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus

Košice Región Turizmus

Košice Región Turizmus je organizácia zaoberajúca sa destinačným manažmentom pre región Košického kraja. Orientujeme sa na marketing a rozvoj destinácie, ale aj vytváranie produktov cestovného ruchu. Za naše základné hodnoty považujeme kreatívny prístup, inovatívne riešenia a budovanie efektívnych partnerstiev.

Pridajte komentár