EAST MAG
Mažoretky Diridonky oslavujú 30. narodeniny
Foto: archív Diridoniek

Najlepšie mažoretky na svete Diridonky oslavujú 30. narodeniny

Výročie spolu s priaznivcami oslávia prešovské mažoretky počas galavečera v PKO Čierny orol 26. novembra o 17:00 hod.

Diridonky sa predstavia v plnej sile, a to od najmladších dievčat cez juniorky, seniorky až po kadetky. Týmto koncertom sa zároveň rozlúčia so zakladateľkou a dlhoročnou vedúcou kolektívu, Máriou Borodáčovou. 

REKLAMA
Foto: archív Diridoniek

Dve čerstvé zlaté umiestnenia

“Diridonky majú vo svojich radoch niekoľkonásobné vicemajsterky sveta, ale aj úradujúce majsterky sveta v kategóriách MINI FORMATION MIX SENIORS a DEFILE POM POM SENIORS, ktoré získali titul na IV. majstrovstvách sveta (MS) v mažoretkovom športe. Majstrovstvá sveta, na ktorých prešovské Diridonky dosiahli dve zlaté umiestnenia, sa uskutočnili v dňoch 22. až 25. septembra 2023 v chorvátskom Zadare,” informoval Daniel Koháni z PKO.

Foto: archív Diridoniek

Diridonky podľa Diridondy

Detské mažoretky pri PKO Prešov vznikli v roku 1993 v kultúrnom zariadení na sídlisku Sekčov (Exnárova ulica). Pod týmto názvom pracovali do roku 1996, kedy boli na slávnostnom koncerte Heleny Vrtichovej pokrstené na DIRIDONKY podľa pesničky Diridonda, na ktorú mali tieto dievčatká choreografiu. Diridonky od roku 1999, kedy prvýkrát získali titul Majster Európy v chorvátskom Záhrebe, každoročne do Prešova prinášajú tie najvyššie ocenenia. Ich bohatá zbierka ocenení obsahuje množstvo pohárov z európskych i svetových pódií.

Foto: archív Diridoniek

Mažoretkový šport v Prešove postupne rástol a zveľaďoval svoju činnosť, na základe čoho zvládal technicky náročnejšie formácie. Dnes pre mažoretky nie je základom len pochod, ale musia ovládať aj gymnastiku, folklórny tanec, kroky spoločenských tancov a balet. 

Foto: archív Diridoniek

Pridajte komentár