EAST MAG
vianočné trhy Budapešť
Foto: A. Bercik

Otvorili vianočné trhy v Budapešti – sú drahé a zatiaľ bez atmosféry

Zemiaková placka za 8 eur, čistý základný langoš bez príloh za 6, holúbky za 15 (2 ks), koleno za 16 a losos za 20 eur. Platiť sa dá výlučne len kartou a pokiaľ nie ste úplne fit a máte problémy so žlčníkom, diétu či veru nečakajte. Vianočné trhy v Budapešti sú pre našinca naozaj drahé, sortiment je rovnaký ako po predošlé roky a vianočná atmosféra zatiaľ chýba.

Vianočné trhy v Budapešti sú lákadlom pre mnohých Slovákov. My sme ich pravidelným návštevníkom, takže sme nemohli chýbať ani teraz. Otvorili sa v piatok 17. novembra a pritiahli naozaj veľa turistov i miestnych.

Foto: A. Bercik

Výber jedál je bohatý, žlčník však zaplače. Nehovoriac o peňaženke

Zatiaľ čo po iné roky boli stánky s jedlom oddelené napríklad na vyvýšenom pódiu, teraz sú situované akoby v jednom veľkom kruhu, okolo ktorého „obiehajú“ hladoši túžiaci po vianočných lahôdkach. Výber je naozaj bohatý – treba povedať, že skôr „chlapský“, pozostávajúci z množstva všakovakých klobások, kolien, perkeltov, placiek a langošov, našli sme však napríklad aj krevety. Porcia grilovaného kurčaťa vás vyjde na 14,70 eur, lososa 20 eur. Za pstruha zaplatíte 15,50 eur, za mega hot-dog 10 eur.

Mega hot-dog je fakt mega. Pochutíte si na ňom za 10 eur. Foto: A. Bercik

Divotvorné kombinácie

Cudzinci kombinujú na prvý pohľad nekombinovateľné – napríklad langoš s klobáskou, holúbkami a červenou kapustou. Treba povedať, že porcie rozhodne nie sú malé, no polovičnú si dať neviete, čiže si musíte pripraviť peknú sumičku.

Holúbky patria k najpredávanejším lahôdkam. Za 2 ks bez langoša zaplatíte 15 eur. Foto: A. Bercik

Kúsok štrúdle za 5 eur

Zákusky nečakajte, nájdete tu jedine štrúdľu, aj to 1 pomerne malý kúsok za 5 eur a zo sladkých vecí tu ponúkajú ešte akurát tak horúcu čokoládu a pečené gaštany. Za plnený trdelník zaplatíte 8 eur.

Foto: A. Bercik

Trhy ponúkajú darčekové predmety rovnaké ako po iné roky

Stánkov s darčekovým sortimentom je trošku menej ako po minulé roky a sortiment je úplne identický. Nájdete tu rôznu keramiku, hand-made šperky, diáre, mydlá, voňavé i keramické vianočné dekorácie a podobne. Všetko vkusné, no ak ste už trhy v minulosti navštívili, neobjavíte tu nič nové.

Foto: A. Bercik

Na naše prekvapenie v prvý deň trhov úplne chýbala akákoľvek vianočná hudba, čiže o atmosfére blížiacich sa sviatkov nemohlo byť ani reči.

Za prevarené vínko s whisky nám odišlo z účtu 11 eur

Na zahriatie nám veselá predavačka núkala do prevareného vínka whisky na zahriatie. Zahriala nás však skôr suma, ktorá odišla z účtu – 11 eur je predsa len trošku priveľa (bez whisky je to 3,60 a o pár metrov ďalej od trhov 2,40 eur). Plus u väčšiny predajcov viete pri platbe rovno nastaviť aj tringelt od 5 do 40 percent.

Foto: A. Bercik

Miest na sedenie je pomerne málo a tlačiť sa niekde v rohu postojačky s údeným kolenom v rukách nie je bohviečo. My sme napokon skončili v reštaurácii vzdialenej asi 20 metrov od trhov. Holúbky nás vyšli lacnejšie a dostali sme ich štyri, nie dva. Kurací paprikáš s nokerlami bol výborný, sedeli sme v teple a v príjemnom prostredí.

“Veľmi som sa na trhy tešil, že ochutnám to i ono, zobnem trošku klobásky, zajem ju holúbkami… Keď som však uvidel tie ceny, bol som rozčarovaný, Prišlo mi to už naozaj cez, najmä ak sa v reštauráciách človek naje výrazne lacnejšie. Iste, ide najmä o atmosféru, lenže o nej sa zatiaľ veľmi hovoriť nedá. Navyše si človek nemá ani kde sadnúť, za všetky prílohy si pripláca samostatne a vôbec… Odchádzal som sklamaný ,” zhodnotil Košičan Peter, ktorý sa do Budapešti vybral špeciálne na vianočné trhy.

Výsledok? Trhy sú skvelé, ak majú atmosféru, čo sa zatiaľ o budapeštianskych povedať nedá. Možno keď nasneží a začnú hudobné vystúpenia, všetko sa zmení. Teraz to však, žiaľ, nesplnilo naše očakávania.

Aktuálny kurz v čase našej návštevy bol 1 EURO = 374 HUF.

Pridajte komentár