fbpx
INDEX MAG
košická zoo
Foto: archív zoo

Košická zoo je nútená šetriť

Ani zoologickú záhradu  ako príspevkovú organizáciu mesta neobišla nepriaznivá finančná situácia jej zriaďovateľa. Posledný mesiac v roku upustila od organizovania tradičných akcií, ako sú Mikuláš pre deti a Vianočná zoo.

Podľa riaditeľa zoo Ericha Kočnera toto obmedzenie súvisí najmä s úsporou nákladov na energie. „Dodržať rozhodnutie mesta, že každý mestský podnik v tomto krízovom režime má povinnosť ušetriť 5 percent prevádzkových nákladov, nie je v podmienkach našej organizácie jednoduché. Teraz mám na mysli zvieratá, ktoré musia mať vytvorené adekvátne podmienky na prežitie aj v zime. Prešli sme  všetky chovné zariadenia, aby sme eliminovali úniky tepla. Pomohli sme si napríklad  minerálnou vatou. V snahe ušetriť na krmive využívame aj vlastné zdroje a začali sme vyraďovať zvieratá nevhodné do chovu a z vlastného odchovu aj predajom, čo ale v súčasnosti nie je cieľom zoo,“ zdôraznil E. Kočner.  

Urobiť si výlet za zvieratkami môžete aj v zime

Zoologická záhrada sa tak s najväčšou pravdepodobnosťou rozlúčila s myšlienkou ročnej štvrť miliónovej návštevnosti. Od začiatku roka do areálu zavítalo 242-tisíc ľudí. Keďže zoo zrušila predvianočné akcie je takmer isté, že decembrová návštevnosť bude nižšia ako obvykle. Napriek tomu je stále vyhľadávaným turistickým a oddychovým cieľom. Teplomilné druhy zvierat sú síce zazimované ale väčšina zvierat tu žije v celoročne obývaných výbehoch. K takým patria kopytníky, okrem afrických či ázijských druhov antilop či zebier. Prístupné zrakom návštevníkov sú všetky druhy šeliem a väčšina vtákov. Okrem toho zoo v poslednom mesiaci roka ponúka za výhodných podmienok návštevu environmentálneho centra na Mojmírovej ulici.

tlačová správa

Pridajte komentár