EAST MAG
S primárom MUDr. Ottom Tomašů a prednostom doc. MUDr. Erikom Dosedlom, PhD., MBA
Zachránená mamička s primárom Ottom Tomašů (vľavo) a prednostom Erikom Dosedlom. Foto: archív AGEL

Horor v košickej nemocnici. Rodičku zachránili v poslednej chvíli

Mal to byť „bežný“ pôrod, akých na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca odviedli už tisíce. Napokon sa jeden z najkrajších dní mamičky Ivany zmenil na raritný prípad popôrodného krvácania a boj o život. Diagnóza bola vážna: skryté krvácanie do retroperitoneálnej oblasti medzi maternicou a obličkou, ktoré ani po rýchlom zákroku neustávalo.

Dvojnásobná mamička Ivana mala naplánovaný cisársky rez na utorok 5. decembra 2023. Do Nemocnice AGEL Košice-Šaca nastúpila už deň predtým a spočiatku nič nenasvedčovalo tomu, že by malo ísť o neštandardný zákrok. Hoci jej, ako už aj pri prvom bábätku, nezabrala spinálna anestézia a zdravotníci ju museli uspať celkovo, po operácii sa cítila dobre.

REKLAMA

„Po pôrode, cestou na JIS-ku som stretla manžela, ukázal mi fotky a všetko bolo v pohode. Priniesli mi malú, krásne sa prisala, bola zlatá, nemala som žiadne bolesti. Neskôr priniesli ultrazvuk, vyšetrovali ma, čo už bolo veľmi bolestivé. Tušila som, že sa niečo deje, počula som výrazy ako hematóm, krvácanie, ale nemala som čas to riešiť, všetko potom už išlo naozaj rýchlo,“ priblížila posledné momenty pred život zachraňujúcim zákrokom Ivana, ktorej praskla cieva vyživujúca maternicu a krvácala smerom k obličke. „Nemala som žiadne bolesti, takže som netušila, že mi niečo je, cítila som sa dobre. Keby ma zdravotnícky personál tak dôsledne a intenzívne nekontroloval, iba by som pomaly zaspala. Klesal mi tlak, bola som tachykardická a skryto som krvácala,“ doplnila pacientka, ktorá sa po zákroku prebrala až na „ARE“.

„Aj som si hovorila, že ak by som bola v inej nemocnici, kde by ma možno nedali na JIS a nekontrolovali mi tlak, nemuselo by sa zistiť, že je tam nejaký skrytý problém, ktorý sa ale v Nemocnici AGEL Košice-Šaca podarilo rýchlo podchytiť. Chcem sa ešte raz veľmi pekne poďakovať za úžasnú starostlivosť na „ARE“, JIS-ke, na oddelení, všetci boli úžasní a mne to veľmi pomáhalo, cítila som sa ako VIP. Ďakujem, že sa môžem vrátiť domov k synovi, dcére a manželovi. Obe moje bábätká sú vianočné a aj ja som sa teraz vlastne druhýkrát narodila,“ dodala s dojatím v hlase Ivana.

Foto: archív AGEL

Čo sa vlastne stalo?

Pacientka po pôrode skryto krvácala do retroperitoneálnej oblasti medzi maternicou a obličkou. V dôsledku zhoršujúceho sa klinického stavu bol privolaný prednosta doc. MUDr. Erik Dosedla, PhD., MBA, ktorý vykonal ultrazvukové vyšetrenie, pri ktorom potvrdil veľké množstvo krvných zrazenín za pobrušnicou, presnejšie, medzi maternicou a pravou obličkou, čo je diagnosticky náročný prípad, keďže v dutine brušnej voľná tekutina, resp. krv prítomná nebola.

„Okamžite sme indikovali laparotomickú revíziu dutiny brušnej a lekársky tím pod vedením primára MUDr. Otta Tomašů bezodkladne zahájil sériu opatrení s cieľom zastaviť krvácanie a stabilizovať pacientkin klinický stav. Pri revízii sme odhalili devastujúce poranenie maternice, a preto bolo rozhodnuté o odobratí maternice (hysterektómii) za účelom záchrany života pacientky,“ vyjadril sa prednosta doc. MUDr. Erik Dosedla, PhD., MBA, ktorý okrem dokonalej súhry s primárom MUDr. Ottom Tomašů vyzdvihol aj neodkladnú intervenciu cievneho chirurga doc. MUDr. Vladimíra Sihotského, PhD. z Kardiocentra AGEL Košice-Šaca, keďže tak raritné a závažné komplikácie môžu byť riešené len vo veľkých pôrodniciach s erudovaným tímom operatérov, ktorí sú tu pre pacienta, v prípade potreby, aj po pracovnej dobe.

Stav sa skomplikoval

Napriek rýchlemu zásahu, krvácanie v panve pacientky neustávalo, došlo k rastu hematómu, a preto prednosta doc. MUDr. Erik Dosedla, PhD., MBA vykonal podväz pravej vnútornej bedrovej tepny (a.iliaca int.).

„Ide o ojedinelý operačný život zachraňujúci výkon, ktorý je náročný na operačnú skúsenosť, keďže pri podviazaní vedľajšej tepny dôjde k odumretiu celej dolnej končatiny. Následne sa k operačnému tímu pripojil aj cievny chirurg doc. MUDr. Vladimír Sihotský, PhD., ktorý potvrdil správnosť operačného postupu a následne vykonal podväz druhostrannej vnútornej bedrovej tepny. V tomto prípade bola každá sekunda dôležitá a som hrdý na to, ako náš tím pracoval na záchrane života pacientky,“ dodal na záver prednosta Gynekologicko-pôrodníckej kliniky, ktorý zároveň poukázal na vysokú odbornosť celého tímu, ktorý pracoval koordinovane, rýchlo, efektívne a spolupracovali naprieč viacerými odbormi.

tlačová správa

Pridajte komentár