EAST MAG
ekologické Vianoce
Foto: shutterstock.com

Pokojné Vianoce sú zelené Vianoce

Predvianočné reklamy v nás môžu vyvolávať pocit, že skutočné Vianoce sa udejú len vtedy, ak budeme prehnane nakupovať – darčeky, jedlo či ozdoby. Aj preto sa každoročne pár percent slovenských domácností kvôli Vianociam zadĺži. Tento rok sa suma spotrebných úverov už priblížuje k rekordnému roku 2018, keď banky a nebankovky ľuďom pred Vianocami požičali vyše 290 miliónov eur.

V januári však mnohí stále namiesto čerpania energie z pokojne prežitých sviatkov počítajú každé euro. Snažia sa nájsť miesto v skrini na  oblečenie, ktoré nevynosia a márne zapínajú gombík na svojich obľúbených nohaviciach. Okrem našich tiel a peňaženiek nezažíva po Vianociach pokojné chvíle ani príroda. Uschnuté vianočné stromčeky sa kopia pred panelákmi vedľa smetných nádob plných nezjedených potravín a škatúľ od darčekov. 

Skúsme to tento rok inak, tradičnejšie. Veď žalúdok máme len jeden a aj darčeky môžu byť také, ktoré skutočne potrebujeme. Čo však na Vianoce nesmie chýbať, je pokoj a kvalitne strávený čas s našimi blízkymi. Nájdeme ich jednoducho – ušetrením času stráveného v obchodoch. Prečítajte si našich 6 tipov na pokojnejšie vianočné sviatky pre vás aj pre prírodu.

Darčeky

Snažte sa vyberať darčeky vyrobené z udržateľných materiálov, lokálne produkty, alebo darčeky, ktoré majú pre obdarovaného dlhodobý význam a hodnotu. Čoraz viac ľudí tiež nakupuje produkty z druhej ruky – najmä knihy či elektroniku. Takéto darčeky majú výrazne nižšiu uhlíkovú stopu ako nové.

Foto: shutterstock.com

Baliaci papier

Baliaci papier má obrovské dopady na životné prostredie – už v roku 2011 len vo Veľkej Británii vyhodili 365-tisíc kilometrov baliaceho papiera – toto množstvo by našu planétu obalilo deväťkrát! Vzhľadom na to, že 1 kg papiera vyprodukuje pri výrobe 3,5 kg CO2, je celosvetová uhlíková stopa obalov a vianočných prianí značná.

Navyše mnoho druhov papiera nemožno recyklovať – ​​lesklý kriedový, potlačený kovovou farbou či s celofánovou vrstvou – všetky tieto obaly musia na skládku alebo do spaľovne. Je však niekoľko jednoduchých spôsobov, ako túto ekologickú stopu znížiť.

Foto: shutterstock.com

Patríte medzi tých 37 % ľudí, ktorí darujú oblečenie? Môžete ho použiť namiesto baliaceho papiera na iný darček. Pridajte prírodný motúzik napríklad s usušeným plátkom pomaranča a okrem krásneho darčeka budete mať aj prevoňaný byt pri príprave týchto dekorácií. A ak by bol obdarovaný prekvapený, môžete mu vysvetliť, že sa jedná o verziu japonského “furoshiki” – teda metódu balenia darčekov do krásneho šálu či látky, ktorú si obdarovaný tiež nechá.

Foto: shutterstock.com

Vianočné stromčeky

Ak ste skúsení záhradníci a dokážete stromček v kvetináči po Vianociach úspešne udržať pri živote a zasadiť, je to určite tá najekologickejšia voľba.

Vyschne u vás doma aj kaktus? Potom si na seba nechystajte pascu, aby ste neboli zbytočne smutní, že stromček neprežil. Oveľa ekologickejšie ako stromček z dovozu je, keď si kúpite rezaný stromček od lokálneho pestovateľa, ktorý dodržiava ekologické postupy. 

Ak nelipnete na vôni ihličia, ekologickým riešením môže byť aj umelý stromček. Znie to kontraintuitívne, pretože výroba takého stromčeka z plastu nie je udržateľná ani trochu. No ak ho kúpite z druhej ruky a budete ho využívať ďalších 15 rokov, jeho uhlíková stopa bude malá.

Zdroj: ChatGPT

Ozdoby

60 % všetkých vianočných ozdôb na svete nevzniká v romantickej dielničke Santa Klausa na severnom póle, kde ich vyrábajú škriatkovia a rozvoniava im pri tom škorica. Vzniká v čínskom mestečku Yiwu, kde v 600 fabrikách pracujú v nevyhovujúcich bezpečnostných a platových podmienkach zamestnanci z chudobných oblastí, ktorí často ani netušia, čo vianočné sviatky vlastne sú. Ekologické riešenie sa ponúka najmä rodičom s deťmi – ozdoby si môžete spoločne vyrobiť z prírodných materiálov, ako sú šišky a pomaranče. Je to nielen ekologické, ale aj zábavné a strávite spoločne príjemný čas. 

Foto: shutterstock.com

Svetielka

Vianoce bez sviečok a svetielok si je ťažké predstaviť. Vybavte sa radšej LED vianočnými svetielkami – spotrebujú menej elektrickej energie a majú dlhšiu životnosť. Pri výbere sviečky sa zase vyhnite klasickým parafínovým sviečkam vyrobeným z ropy, ktoré sú privážané cez pol sveta. Štúdia University of Michigan zistila, že prafínové sviečky sú často zdraviu škodlivé, obzvlášť tie, ktoré majú olovené knôty (používané najmä vo vonných parafínových sviečkach). Vypúšťajú do ovzdušia potenciálne nebezpečné hladiny olova – vrátane alergénov a dokonca karcinogény vrátane benzénu, acetónu, ortuti a toluénu. Skvelou alternatívou sú sviečky z vosku od lokálneho včelára alebo sójové sviečky, ktoré často vyrábajú lokálne dielne so sociálnym rozmerom. 

Jedlo

Vyhodené potraviny sú zbytočným finančným nákladom a vytvárajú obrovskú uhlíkovú stopu. Nakupujte ich realisticky a koordinujte sa so širšou rodinou pri pečení koláčov, aby ste to neprepískli. Pamätajte na to, že zdravie máte len jedno a budete ho potrebovať v dobrej kondícii aj v novom roku. 

Foto: shutterstock.com

Zelené Vianoce sa rovnajú pokojným Vianociam – bez zbytočného nákupného zhonu, bez prejedania a zadlžovania sa a vynášania kopy odpadkov. Nech sú vaše tohtoročné Vianoce radšej plné pokoja, oddychu a hlbokých rozhovorov s vašimi blízkymi.

tlačová správa

Pridajte komentár