EAST MAG
localhost
Foto: archív localhost

Oslava s hologramom? Aj také bolo 10. výročie localhostu

Spoločnosť localhost je košická IT firma, ktorá už 10 rokov prináša kvalitné softvérové služby a riešenia na mieru nielen pre slovenský trh. Jej vedenie a zamestnanci radi hovoria, že myslia globálne, no konajú lokálne. Vďaka tomu pomáhajú klientom zvládnuť digitálnu transformáciu a naskočiť na vlnu inovácií.

Hoci firma localhost pracuje na projektoch pre spoločnosti zvučných mien, v lokálnom prostredí je pomerne nenápadná. Nedávno však oslávila 10 rokov v košickej Tabačke. A nie iba tak obyčajne. Oslavu v localhoste poňali na tému minulosť, prítomnosť a budúcnosť firmy. Celým večerom prítomných sprevádzal hologram ich virtuálnej asistentky Marthy, ktorý sa hosťom pravidelne prihováral a moderoval aj hlavný program.

Zdroj: grafika Norriv, hologram virtuálnej asistenky Marthy

Na evente nechýbala ani výstava, ktorá poukázala na ich začiatky, ani väčšina bývalých kolegov. Atmosféru dopĺňalo osvetlenie v ich farbách či dôraz na geometriu, ktorá pramení z ich novej vizuálnej identity. Ozvláštnením boli vtipné detaily v podobe starého počítača, z ktorého sa žrebovala tombola, návrh vlastnej električky či model ich budovy z budúcnosti.

Viac fotiek z futuristickej oslavy výročia nájdete v závere tohto článku. Teraz sa dozviete, aká bola ich minulosť. Spoločnosť localhost založili traja kamaráti – vysokoškoláci. Na úplnom začiatku stálo vytvorenie aplikácie getFarmer. Išlo o startup pre farmárov, ktorí pomocou aplikácie predávali svoje produkty. Trojica získala po výhre viacerých startupových súťaží možnosť pracovať z vlastnej kancelárie pri Technickej univerzite. Prvé projekty a blízkosť šikovných študentov predznamenali postupný rast firmy, v ktorej aktuálne pracuje vyše 80 kolegov a ktorá realizuje projekty najmä pre zahraničný trh.

Localhost kancelárie
Foto: archív localhost

Žiadny nátlak len fair play, podpora jedinečnosti a sloboda

Ambíciou localhostu je naďalej sa rozrastať. Fluktuácia je minimálna a atmosféra vo firme naozaj rodinná. Prispievajú k tomu drobnosti ako napríklad spoločné raňajky v office, či absencia „pípania“ kartou.

„Nestanovujeme striktné pravidlá, no mítingy a deadliny dodržiavame. Snažíme sa, aby sa u nás v práci každý zamestnanec cítil bezpečne, mal potrebnú dávku slobody a bez nátlaku si vykonával svoje povinnosti. Aby sme mohli dodávať kvalitné softvérové riešenia, potrebujeme predovšetkým spokojných ľudí. Firemná kultúra u nás preto zdôrazňuje jedinečnosť každého zamestnanca, podporuje spoluprácu a otvorenú komunikáciu. Vnímame sa ako ľudia, nie iba ako kolegovia,” zdôrazňuje Marta Tancsakova, Operations Director.

Foto: archív localhost

Sme otvorení moderným technológiám a mladej generácii. Vďaka tomu pomáhame našim klientom zvládnuť digitálnu transformáciu a naskočiť na vlnu inovácií. Zároveň sa snažíme konať aj lokálne, preto sme vďační za každú novú pozíciu, ktorú sa nám podarí otvoriť pre ľudí v regióne. Stretnutia v košickom office sú čoraz živšie – aj napriek remote a home office možnostiam.” dopĺňa Eva Červeňák, HR Director.

Localhost kancelárie
Localhost kancelárie

Podpora študentov a žien v IT segmente

Počas desiatich rokov sa spoločnosť kvôli rozrastaniu štyrikrát sťahovala. Aktuálne sídli v modernom business centre na Štúrovej ulici 50 v Košiciach. Vedenie firmy kladie dôraz na podporu mladých ľudí i žien v IT segmente.

„Spolupracujeme s občianskymi združeniami, robíme pravidelné meetupy pre študentov, úzko spolupracujeme s Technickou univerzitou i Študentskou radou na Jedlíkovej ulici. V lete sme u nás vďaka spolupráci so Ženským algoritmom privítali mladé dievčatá vo veku od 10 do 15 rokov, ktoré majú aktívny záujem o IT. Všetky naše aktivity prispievajú k otvorenosti našej firmy novým a iným pohľadom, konštatuje Ivana Mikuličková, Marketing specialist.

Foto: archív localhost

Hoci majú klientov aj z USA, štandardná pracovná doba v office prebieha v klasickom pracovnom čase, prípadne si zamestnanci manažujú svoj pracovný čas sami na home-office. Niektorí vďaka remote možnostiam pracujú aj zo zahraničia.

Máme kolegu v chorvátskom Zagrebe, ktorý má popri programovaní vlastnú palacinkáreň, či kolegyňu z Gruzínska. Nedávno k nám nastúpil 19-ročný kolega, Slovák, ktorý 3 dni po ukončení školy odišiel do Španielska – len tak, lebo chcel vidieť svet. Podpísanie zmluvy a odovzdanie notebooku prebehlo v Madride, naša kolegyňa z HR za ním totiž vycestovala. Tiež veľmi podporujeme cestovanie našich zamestnancov na rôzne konferencie či školenia. Myslíme si, že cestovanie v nás podporuje niečo dobré a kreatívne,” priblížuje Peter Zozulák, Engineering Director.

Foto: archív localhost

Neustále hľadajú šikovných kolegov

V localhoste neustále hľadajú nových šikovných kolegov. Počas návštevy pochopíte, že ide o firmu, ktorá je dynamická, zložená zo zanietených odborníkov, ktorí sa však neberú prehnane vážne, chodia spolu hrávať futbal či behať, alebo spolu hrajú v kapele. Aj vďaka tomu bola ich oslava 10. výročia uvoľnená, nezabudnuteľná a inšpiratívna.

Foto v galérii: archív localhost

Pridajte komentár