EAST MAG
ŠFK & Rastislav Štúr foto Jaroslav Ľaš
Foto: archív ŠfK/Jaroslav Ľaš

Novoročný koncert sa ponesie v rytme valčíkov

Štátna filharmónia Košice (ŠFK) pozýva návštevníkov na slávnostný Novoročný koncert pod taktovkou Rastislava Štúra. Špecialitou večera bude nielen objavný program, ale aj spoločný novoročný prípitok a malé prekvapenie. Poslucháči sa môžu tešiť na odľahčený program veselšieho ladenia. Ľubozvučné valčíky a inštrumentálne predohry z operiet navodia tú pravú povznesenú atmosféru. Cieľom ŠFK je optimisticky privítať nový rok a spoločne sa naladiť krásnou hudbou. Mimoriadny koncert sa uskutoční na Troch kráľov 6. januára 2024 o 19:00 v Dome umenia. Podujatiu bude predchádzať Verejná generálka o 10:00.

Novoročný koncert ŠFK predstaví vzletný program naplnený tanečným rytmom valčíka, operetných melódií a trblietavej hudobnej zábavy, ktorá už stihla očariť celé generácie poslucháčov. V programe zaznejú príjemné melódie skladateľov prepojených so Slovenskom.

REKLAMA
Zdroj: archív ŠfK

Počas zlatého veku viedenskej operety bol Franz Lehár protipólom Johanna Straussa ml., predovšetkým so svojou slávnou operetou Veselá vdova. Jeho celosvetovo najpopulárnejším valčíkom je Zlato a striebro, ktorý sa dodnes uvádza veľmi často, podobne ako jeho Valčík Adria. Autorom čardáša Spomienka na Bardejov je Béla Kéler, hoci sa v minulosti mylne prisudzoval Brahmsovi. Vo valčíku Od Rýna k Dunaju využíva melodickosť nemeckých i rakúskych ľudových piesní. Na koncerte ďalej zaznejú aj tóny legendárneho Hrnčiarskeho bálu Gejzu Dusíka, Valčík zo suity z baletu Majáles od Ľudovíta Rajtera či Kavalier Walzer z operety Poľská krv od Oskara Nedbala. Ako kontrastné diela voči toku valčíkov a operiet zaznejú klasická symfonická kompozícia Selanka, v ktorej sa Ján Cikker utieka do vnútorného, pastorálneho a idylického sveta a pôsobivé dielo Michala Vileca Romanca pre husle a orchester.

Pozýva držiteľ Krištáľového krídla v kategórii Hudba

Na podujatie pozýva držiteľ Krištáľového krídla v kategórii Hudba, dirigent Rastislav Štúr: „Novoročný koncert so Štátnou filharmóniou Košice považujem za mimoriadny, keďže je zložený najmä zo skladieb skvelých skladateľov prepojených so Slovenskom, v ktorých zaznieva naša história, náš folklór, a teda sú nám veľmi blízke. Teším sa na naše spoločné vykročenie do nového roka v dobrej nálade a s pozitívnym nábojom, čo nám, verím, vydrží po celý rok.“

Rastislav Štúr. Foto: archív umelca

Štátna filharmónia Košice

Štátna filharmónia Košice (ŠFK) bola založená v roku 1968 ako druhý profesionálny symfonický orchester koncertného typu na Slovensku. Prvý koncert novovzniknutého telesa sa uskutočnil v apríli 1969 pod vedením vtedajšieho šéfdirigenta Bystríka Režuchu. Orchester Štátnej filharmónie Košice tvorí viac než 80 profesionálnych hudobníkov, ktorí koncertujú nielen doma, ale aj v zahraničí. Od svojho vzniku koncertoval orchester ŠFK na významných medzinárodných hudobných festivaloch a v dôležitých kultúrnych centrách. Ako prvý slovenský symfonický orchester sa predstavil v USA.

WEB | FB STRÁNKA

Pridajte komentár