EAST MAG
Košické osobnosti
Foto - koláž: A. Bercik, archív osobností

Ako trávia vianočné sviatky známi Košičania?

Jeden si pochutnáva na klasickej kapustnici, iný na máčanke, ďalší na fazuľovici. Z tradícií niekto sleduje smerovanie dymu zo sfúknutej sviečky, nosí si betlehemské svetlo, prípadne nepozerá na Štedrý deň televíziu a nikdy nevstáva od večere. Koľko ľudí, toľko vianočných zvyklostí, no všetkých spája jedno – Vianoce považujú za najúžasnejšie obdobie roka. Prečítajte si, ako ich trávia známi Košičania.

Módna návrhárka Ida Sandor

Na čo sa najviac tešíš v súvislosti s Vianocami?

REKLAMA

Na Vianoce sa teším hlavne na atmosféru, prípravy a radosť detí pri rozdávaní darčekov.

Ako vyzerá Tvoja Štedrá večera – z  čo presne pozostáva? 

Štedrú večeru budem tento rok chystať ja. Varím klasickú kapustnicu. Ja do nej dávam ešte aj paradajkový pretlak a zemiaky a, samozrejme, viac druhov klobás. Potom chystám rezne s klasickým zemiakovým šalátom s domácou majonézou. Mojou špecialitou je máčanka. Je to hustá polievka z jušky (šťava z kyslej kapusty) s kopou húb a cesnaku, zahustená smotanou s múkou. Pochádzam od Svidníka a tam sa varí takáto bez kapusty, klobásy a údeného. Máčanku podávam s popraženým maslom s cibuľkou a chlebom alebo zemplínskym koláčom. Na druhý deň chystám bobaľky, ktoré doma napečie moja mamka, s tvarohom alebo maslom, bohato poliate popraženým maslom.

Dodržiavaš nejaké tradície? 

Milujem tradície, hlavne na Vianoce. Pred štedrou večerou si umývame ruky vo vode s mincami, aby sme boli zdraví, počas večere dávame peňaženku pod obrus, aby sme boli bohatí, a po večeri, keď zhasíme sviečku, sledujeme, kam smeruje dym. Ak k dverám, niekto príde a ak ku oknu, niekto odíde.

Foto: archív I. Sandor

Glosátor, sprievodca a spisovateľ Milan Kolcun

Na čo sa najviac tešíš v súvislosti s Vianocami?

Na duchovnú očistu. Idem na spoveď a to je povznášajúci pocit – vtedy sú Vianoce Vianocami aj v spirituálnom zmysle. Takisto polnočná sv. omša v Dóme sv. Alžbety je tým pádom akosi ešte krajšia. Účinkuje tam aj Zbor sv. Cecílie, niekedy aj folkloristi. Teším sa však aj z iných vianočných pesničiek, najmä Radio Melody ma dokáže prekvapiť neobohranými vianočnými skladbami. Teším sa aj, že prídu mnohé kamošky a kamoši, ktorí už nebývajú v Košiciach, a tak sa môžeme stretnúť. 

Veľkú radosť mám aj z toho, že sme všetci doma. Skúsil som si raz Vianoce mimo domu, na Kube, a hocijako je Kuba nádherná a pozoruhodná krajina, už by som Vianoce mimo Košíc nechcel zažiť.

Ako vyzerá Tvoja Štedrá večera – z  čo presne pozostáva? 

Kapustnicu a bobaľky. Keďže nie som gurmán, zjem čokoľvek jediteľné. Bude zo mňa skvelý manžel, keďže rozoznávam pri jedle iba kvantitu.

Dodržiavaš nejaké tradície? 

Ísť na polnočnú, dávať a prijímať darčeky. Ak sa počíta medzi tradície aj štefanská zábava, tak to dodržiavam tiež.

Foto: archív M. Kolcuna

Riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice Kamila Prextová

Na čo sa najviac tešíte v súvislosti s Vianocami?

Vianoce sú môj najobľúbenejší sviatok. Hoci je okolo nich veľa práce, ale tá pohoda stojí potom za to.

Rada vypekám koláčiky, stromček a výzdoba je u nás už veľmi skoro (niekedy aj koncom novembra) a predskokanom Vianoc je u nás oslava narodenín môjho manžela, ktorý sa narodil 23. decembra.

Keďže rada varím, pečiem, vyzdobujem dom a hostím ľudí, tak tento sviatok je na to ako stvorený. Teším sa na celkovú pohodu, ktorá po tom predvianočnom strese a zhone nastane. Jeme, maškrtíme, rozprávame sa, smejeme sa, tancujem s vnukom, hráme hry a hlavne trávime čas spolu.

Milujem vianočné filmy, hrať scrabble, čítať knihy a oddychovať. To všetko u mňa súvisí s Vianocami.

A na čo som zabudla, tak to sú svetielka. Tie máme všade – po celom dome vo vnútri a aj vonku.  

Ako vyzerá Vaša Štedrá večera – z čoho presne pozostáva?

Je taká, akú sme mali my doma. Takže som vianočné menu podedila od mojich rodičov.

Začíname modlitbou a príhovorom manžela ako hlavy rodiny. Nasleduje prípitok, aby nám večera dobre sadla.

Menu vyzerá nasledovne:

Oblátky s medom a strúčikom cesnaku (každý musí zjesť jednu oblátku poliatu medom a 1 strúčik cesnaku). Potom nasleduje fazuľová polievka bez mäsa, iba s cestovinou alebo kapustnica s klobásou. Každý si vyberie, ktorú polievku chce. Potom je hubová máčanka a pučené zemiaky s cibuľkou. Nasleduje zemiakový šalát s rybou (kapor, filé, losos). Na záver makové bobaľky a posledným chodom je koláčik. Všetci musia zjesť všetko, čo si naberú na tanier.

Dodržiavate nejaké tradície?

Tradície k Vianociam predsa nerozlučne patria. Bez nich by to asi neboli skutočné Vianoce. (Úsmev.)

Na Štedrý deň ideme ráno spolu po betlehemské svetlo, ktorým zapálime doma drevo v kozube. Oheň v ňom musí byť celé Vianoce, o to sa stará môj manžel.

To betlehemské svetlo ešte odnesieme mojim a manželovým rodičom domov pred Štedrou večerou.

Kým si sadneme k večeri, tak si každý musí umyť tvár a ruky studenou vodou.

Od stola počas Štedrej večere nesmie vstávať nikto okrem gazdinej. Takže ja obsluhujem všetkých a teším sa z toho J Táto tradícia sa mi páči. Počas večere nám horí na stole sviečka, ktorú zhasneme, keď dojeme.  

Želám všetkým, aby mali s kým tráviť Vianoce, aby sa smiali, užívali si spoločné chvíle a hlavne nech sme zdraví.

Foto: archív K. Prextovej

Spisovateľka Petra Nagyová – Džerengová

Na čo sa najviac tešíš v súvislosti s Vianocami?

Vianoce sú už od detstva môj najobľúbenejší sviatok a znamenajú pre mňa veľa. Je to čas, ktorý strávim so svojimi blízkymi, všetci sa zídeme pri jednom stole, čas, keď sa stíšime, spomíname na tých, ktorí už medzi nami nie sú, čas, keď sa končí pomaly rok a rekapitulujeme, čo všetko sa udialo, ďakujeme, že sme ho prežil v zdraví a plánujeme, čo sa udeje v ďalšom. Mám veľmi rada aj obdobie adventu, to čakanie a chystanie sa na Vianoce. Vianoce trávime u nás doma, v Bratislave, s mojimi štyrmi deťmi, manželom a rodičmi. 

Ako vyzerá Vaša Štedrá večera – z čoho presne pozostáva?

Vždy pripravím všetko dopredu a na štedrý večer už len vypražím rybu, aby sme v ten deň nemali žiadny stres a zhon. Ráno chodievame do kostola, potom na prechádzku do prírody – to dodržiavame už roky. Večerať ideme vždy, keď vyjde prvá hviezda, k stolu si sadáme vždy slávnostne oblečení, pri svetle sviečky sa stíšime, prečítame si kapitolu o narodení Ježiša z Biblie a potom sa každý pomodlí, poďakuje za prežitý rok, za to, čo sa mu podarilo, spomíname na svojich blízkych, ktorí nás opustili. Po večeri ideme k stromčeku, rozbalíme si darčeky. Potom si vždy zahráme nejakú spoločenskú hru, rozprávame sa, dáme si dobré vínko. A ideme na polnočnú omšu. 

Dodržiavate nejaké tradície?

U nás je jedna možno atypická tradícia – na Štedrý Večer vôbec nepozeráme televíziu. A menu máme klasické – kapustnicu, zemiakový šalát, vyprážaného kapra a rezne, plus robievam špeciálnu čokoládovo-orechovú tortu bez múky, ktorú si po večeri dáme s vanilkovou zmrzlinou. A, samozrejme, vianočné pečivo, ktoré pečiem ja sama. Z domova som si doniesla recept na kokosky, ktoré pečiem tiež vždy iba na Vianoce. 

Džerengová s rodinou
Foto: archív P. Nagyovej – Džerengovej

Herec Peter Nádasdi

Na čo sa najviac tešíš v súvislosti s Vianocami?

Najviac sa teším z toho, že na Vianoce budem s rodinou a nebudem mať žiadne pracovné povinnosti. Konečne sa uvidím aj s našimi, všetci si spolu sadneme k jednému stolu.

Ako vyzerá Vaša Štedrá večera – z čoho presne pozostáva?

Klasicky je to kapustnica a kapor s praženými zemiakmi a domácou majonézou, ktorú pripravuje moja mama. Samozrejme, teraz, keď sme už samostatná rodina, tak je plán taký, že ak deti nebudú choré, tak 24. decembra budeme ešte doma v Košiciach – len naša malá rodinka a 25. cestujeme do Kráľovského Chlmca, kde budeme na striedačku buď u našich aj s bratom, alebo pôjdeme k rodičom mojej manželky.

Dodržiavate nejaké tradície?

Darčeky si dávame ešte pred večerou.

Foto: TV JOJ

Speváčka Veronika Rabada

Na čo sa najviac tešíte v súvislosti s Vianocami?

Na Vianoce sa teším asi najviac v súvislosti s tým, že si trošku oddýchnem, pretože december boll re mňa zatiaľ veľmi hektický – mali sme veľa koncertov, do toho práca, čiže sa neviem dočkať, že si vychutnám vianočnú atmosféru spolu s mojimi deťmi a rodinou.

Ako vyzerá Vaša Štedrá večera – z čoho presne pozostáva?

Podľa mňa úplne tradične – začíname oblátkou, potom nasledujú naše východniarske bobaľky – opekance – ale skôr symbolicky, lebo deťom to veľmi nechutí, kapustnica, potom nejaká klobáska so šalátom, prípadne ryba. A úplne na záver si dávame ovocie.

Dodržiavate nejaké tradície?

Dodržiavame tradície, čo sa týka stolovania, čo mi bolo vštepené ešte v detstve a pod obrus na roh stola dávame peniažky a ostávajú tam počas celých sviatkov až do nového roka, aby sme mali hojnosti.Prajem všetkým krásne, požehnané a pokojné vianočné sviatky.

Foto: archív speváčky

Pridajte komentár