EAST MAG
bábätká narodené v Nemocnici AGEL Košice-Šaca
Foto: AGEL

V Nemocnici AGEL Košice-Šaca sa v uplynulom roku narodilo takmer 1700 bábätiek

Gynekologicko-pôrodnícka klinika Nemocnice AGEL Košice-Šaca už roky patrí k vyhľadávaným zariadeniam, o čom svedčí aj fakt, že dôveru v jej služby prejavujú nielen mamičky z východoslovenského regiónu, ale z celého Slovenska. Bolo tomu tak aj v uplynulom roku, počas ktorého lekári, pôrodné asistentky a sestry šačianskeho zdravotníckeho zariadenia pomohli na svet takmer 1700 bábätkám. Dominovali chlapci, alebo dievčatá?

„Na našom oddelení sme sa v roku 2023 starali celkovo o 1650 novorodencov. Z toho bolo 869 chlapcov a dievčat 781,“ vyjadrila sa vedúca sestra Novorodeneckého oddelenia Nemocnice AGEL Košice-Šaca PhDr. Ľubomíra Karoľová, ktorá ďalej doplnila, že na oddelení sa počas uplynulých dvanástich mesiacov starali až o 8 dvojičiek.

Foto: AGEL

Aké mená boli najobľúbenejšie?

Najobľúbenejšími menami, ktoré rodičia vybrali pre svojich chlapcov, sú Adam a Oliver. Ďalej Richard, Jakub či Samuel. Najpopulárnejším dievčenským menom v Nemocnici AGEL Košice-Šaca bola v roku 2023 Natália, následne Viktória, Ema, Diana a Eliška. Medzi nezvyčajnými menami zarezonoval Ozon, Odin, Nevio, Conor, Blair, Roan, Elleri, Aylin, Zamira, Azra, Ruben a Nadine.

„Teší nás, že sme v uplynulom roku mohli byť pri narodení takmer 1700 novorodencov. Mamičkám ďakujeme za prejavenú dôveru našej nemocnici a veríme, že boli s poskytnutou starostlivosťou spokojné. Prvé dni po pôrode patria pre mnohých rodičov k tým najšťastnejším, no zároveň sú aj veľmi náročné. Naším profesionálnym a empatickým prístupom sa snažíme, aby  im na tieto dni ostali iba pekné spomienky,“ vyjadril sa primár Novorodeneckého oddelenia MUDr. Ján Kapec.

Foto: AGEL

Poradili si aj s komplikovanými pôrodmi

A ako vníma uplynulých dvanásť mesiacov prednosta Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Nemocnice AGEL Košice-Šaca? „Napriek celoslovenskému poklesu pôrodnosti o skoro 10 % si naša pôrodnica udržala vysoký počet pôrodov. Pričom sme stále najväčšou pôrodnicou na východnom a strednom Slovensku. Naše pacientky oceňujú vysokú odbornosť zdravotníckeho personálu a takisto empaticky prístup, ktorý je vo výnimočnom stave tehotenstva a pôrodu veľmi žiadúci. Rok 2023 bol veľmi náročný, keďže sme zaznamenali viacero zriedkavých komplikácií, ktoré ohrozovali pacientky na živote, ale vďaka výbornej tímovej práci sme zachránili život a zdravie rodičiek,“ zhodnotil doc. MUDr. Erik Dosedla, PhD., MBA, ktorý ďalej dodal, že napriek náročnej klinickej práci sa im v roku 2023 podarilo zvyšovať erudíciu lekárov i pôrodných asistentiek.

Foto: AGEL

tlačová správa

Pridajte komentár