EAST MAG
dirigent Sander_Teepen_Foto:_Jostijn Ligtvoet
Foto: Jostijn Ligtvoet

Aspoň raz ho počuť naživo – Mozartov koncert pre klarinet

Podujatie s názvom MOZARTOV KONCERT PRE KLARINET prinesie jedno z najcennejších diel klarinetového repertoáru. Spolu s orchestrom Štátnej filharmónie Košice sa sólovo predstaví Anna Paulová. Koncert otvorí premiéra slovenskej skladateľky Ľubice Čekovskej. Hudobný večer zavŕši Symfónia č. 3 a mol Škótska od Felixa Mendelssohna Bartholdyho. Všetko pod vedením holandského dirigenta Sandera Teepena. Koncert z abonentného cyklu B stihnete vo štvrtok 18. januára o 19:00 v Dome umenia.

Rodáčka z Humenného Ľubica Čekovská patrí k renomovaným reprezentantom slovenského hudobného umenia vo svete a premiéra jej nového diela je vždy udalosť. Bude ňou aj prvé uvedenie nového orchestrálneho diela s názvom „At Béla’s Window / Pri Bélovom okne“.  

REKLAMA

Hudobný skladateľ Béla Bartók vo významnej miere hľadal svoje inšpiračné zdroje v ľudovej piesni. Venoval sa etnomuzikológii, zbieral a študoval hudobný materiál nielen v rodnom Maďarsku, ale i na Slovensku. „Začiatkom minulého storočia ako prvý na svete urobil fonografický záznam fujaristu, ktorý sa dnes stal inšpiráciou ku skomponovaniu mojej skladby. Stretnutie Bartóka s fujaristom a jeho autentické vytvorenie nahrávky nástroja hrajúceho ľudovú pieseň považujem za magický moment. Z piesne som vybrala fragmenty, akési rétorické figúry a pretavila ich do svojej desaťminútovej skladby, ktorá zachytáva proces nahrávania piesne z regiónu Revúca samotným skladateľom túžiacim prenechať hudobné dedičstvo pre budúce generácie,” približuje Ľubica Čekovská.

V piatok 19. januára o 17:00 hodine uvedie ŠFK dielo Ľubice Čekovskej a Škótsku symfóniu Felixa Mendelssohna Bartholdyho aj v Mestskom dome kultúry v Revúcej.

Zdroj: ŠfK

Anna Paulová: Teším sa, je to jedno z najlepších Mozartových diel

Mnohými oceneniami ovenčená česká klarinetistka Anna Paulová sa už na spoluprácu so ŠFK veľmi teší. Mozartov klarinetový koncert zahrá v pôvodnom znení na basetovom klarinete. Na podujatie pozýva slovami: „Klarinetový koncert Adur Wolfganga Amadea Mozarta patří k mým nejoblíbenějším skladbám. Je považován za jedno z nejcennějších děl klarinetového repertoáru a jedno z nejlepších děl Mozartových. Je jeho poslední dokončenou skladbou. Koncert napsal a věnoval klarinetovému virtuózovi a příteli Antonu Stadlerovi, ten v roce 1790 postavil basetový klarinet a Mozart byl tím nástrojem unesen. Stadler premiéroval Koncert ve Stavovském divadle v Praze. Poutá krásnou zpěvností, něžností a místy i dramatičností. Ve druhé větě je zvláštní druh melancholie a lyriky, taková škála citové čistoty, která osloví absolutně každého. Byla použita ve více než 100 filmech, což je neuvěřitelné!”

Foto: archív ŠfK/Martin Suchánek

Celý večer sa bude niesť pod taktovkou inšpirujúceho a energického dirigenta Sandera Teepena. Podľa jeho slov by mal každý aspoň raz v živote počuť Mozartov klarinetový koncert: „Svetoznáma druhá časť je jedným z najkrajších hudobných diel, aké boli kedy napísané. A s našou úžasnou sólistkou Annou Paulovou to bude veľkolepé. V kombinácii s novým dielom inšpirovaným fujarou od Ľubice Čekovskej a silnou Symfóniou č. 3 od Mendelssohna to bude koncert, ktorý naozaj chcete zažiť. Dúfam, že sa čoskoro stretneme osobne!“

Štátna filharmónia Košice

Štátna filharmónia Košice (ŠFK) bola založená v roku 1968 ako druhý profesionálny symfonický orchester koncertného typu na Slovensku. Prvý koncert novovzniknutého telesa sa uskutočnil v apríli 1969 pod vedením vtedajšieho šéfdirigenta Bystríka Režuchu. Orchester Štátnej filharmónie Košice tvorí viac než 80 profesionálnych hudobníkov, ktorí koncertujú nielen doma, ale aj v zahraničí. Od svojho vzniku koncertoval orchester ŠFK na významných medzinárodných hudobných festivaloch a v dôležitých kultúrnych centrách. Ako prvý slovenský symfonický orchester sa predstavil v USA.

WEB | FB STRÁNKA

Pridajte komentár