EAST MAG
knižnica ilustračka
Foto: archív Knižnice pre mládež mesta Košice

Čítajú Košičania radi alebo nie? A čo si najčastejšie požičiavajú v knižniciach?

Patríte ku knihomoľom? My tiež, aj preto sme si posvietili na to, čo sa v košických knižniciach najviac požičiava a na poličkách sa nikdy dlho neohreje. Vedú už tradične stálice ako Dominik Dán, severské krimi či romány Lucindy Rileyovej, ale i knižky Michaely Elly Hajdukovej či Ľudovíta Ódora. Niektoré mená a tituly vás možno prekvapia, iné patria k pravidelne najúspešnejším.

Podľa riaditeľky Verejnej knižnice Jána Bocatia S. Jakešovej  Košičania stále radi čítajú, o čom svedčí aj narastajúci počet registrovaných čitateľov.

REKLAMA

„Máme ich už 12-tisíc, teda toľko ako pred pandémiou. Priazni čitateľov sa tešíme isto aj preto, lebo sa nám darí každý mesiac obohacovať náš fond o nové aktuálne tituly, ktoré sa objavujú aj na pultoch kníhkupectiev. Z beletrie medzi výpožičkami dlhodobo dominujú detektívne romány slovenského autora Dominika Dána. Rovnako je veľký záujem o severské krimi od autorov Jo Nesbo, Jorn Lier Horst či romány Lucindy Rileyovej,“ objasnila pre East Mag. Z náučnej literatúry bol vlani podľa jej slov najväčší záujem o dielo Rýchlokurz geniality od Ľudovíta Ódora. Veľmi požičiavané boli aj biografie, najväčšiu pozornosť vzbudilo dielo Klan Gucci. Čitatelia sa zaujímali aj o populárno-náučné publikácie, najmä z oblastí výchovy, filozofie, či zdravého životného štýlu.

Fond VKJB dopĺňa novinkami, ale aj dielami, ktorými inšpirujú recenzenti či samotní čitatelia. Verejná knižnica Jána Bocatia od roku 2017 vydáva obľúbený e-magazín Knihy na dosah s množstvom tipov na dobré čítanie, ktorý sa radí medzi najčítanejšie magazíny o literatúre na Slovensku.

Prehľad najpožičiavanejších diel vo Verejnej knižnici Jána Bocatia v Košiciach 

Beletria 2023 Náučná literatúra 2023
Dominik Dán: Dáma kontra strelec Tajomný závoj Mačacia stopa Reminiscencie Ľudovít Ódor: Rýchlokurz geniality
Viktória Dominová: Trpká príchuť klamstva Sara Gay Forden : Klan Gucci
Jo NesbØ: Krvavý mesiac Philippa Perry : Toto mali čítať naši rodičia
Sarah E. Ladd: Dedičkin sľub Richard Shepherd: Neprirodzené úmrtia
Lucinda Reily: Perlová sestra (4. diel série Sedem sestier) Ľubor Matejko: Eristika Arthura Schopenhauera – Príručka prežitia vo svete trolov

Zdroj: Gorila.sk

V Knižnici pre mládež vedú Fitzek i Hajduková

V Knižnici pre mládež mesta Košice patria medzi najžiadanejšie tituly pre dospelých rozhodne trilery, psychotrilery a detektívne/kriminálne romány. Dokladujú to štatistiky výpožičného systému, ale aj osobné skúsenosti knihovníčok, ktoré sú s používateľmi v kontakte.

“Medzi najzvučnejšie mená patria Robert Bryndza, Chris Carter, Sebastian Fitzek, ale aj slovenský autor Dominik Dán. Samozrejme, žiadané sú aj romány pre ženy, najviac sa u nás požičiava Michaela Ella Hajduková a jej prevažne historické romány, Agnes Martin-Lugand, ale aj Lucinda Rileyová, ktorá hádam najväčší úspech zožala svojou sériou Sedem sestier,” zosumarizovala riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice Kamila Prextová.

Fitzekove psychotrilery patria medzi najobľúbenejšie. Foto: Archív vydavateľstva Tatran

Medzi najžiadanejšími dielami však podľa jej slov nájdeme aj klasiku – Tolkienovho Pána prsteňov aj Antigonu. V náučnej literatúre dominuje herbár, ale aj knihy o Košiciach a tituly o výchove aj rodičovstve. “Spomenutí autori sa zväčša opakujú niekoľko rokov po sebe, a teda si zachovávajú svoj štandard a aj obľúbenosť u čitateľov. Lucinda Rileyová je však autorka, ktorá sa dostala medzi najčítanejších autorov až nedávno. Veľký vplyv však na to majú aj sociálne siete a propagácia.”

komentár: 1