EAST MAG
súťaž robotov Mikrobitov
Foto: CANCOM

Žiaci základných škôl spoznávali svet pomocou robotov Micro:bitov

V týchto dňoch sa v priestoroch gymnázia FUTURUM uskutočnil druhý ročník súťaže určenej pre základné školy v košickom regióne s názvom Spoznaj svet s Micro:bitom. Hlavný cieľ súťaže je zlepšenie povedomia o IT odvetví už na základných školách. Do súťaže sa zapojilo celkovo 8 škôl z Košického kraja. 

Organizátori súťaže, košické IT a bilingválne gymnázium FUTURUM a CANCOM Slovakia, spoločne pripravili špeciálne úlohy a zadania pre žiakov tak, aby rozvíjali ich abstraktné a analytické myslenie.  Keďže už minulý ročník ukázal, že študenti na základných školách majú výborné povedomie o IT technológiách, organizátori pripravili tento rok o niečo ťažšie zadania.  

REKLAMA

Dokopy sa stretlo 22 nadšencov pre IT a technológie vo veku 13 – 15 rokov.

Veľkou pridanou hodnotou súťaže nie je len práca s micro:bitmi, ale aj skutočnosť, že ide o tímovú súťaž. Tak sa každý tím musí nielen popasovať s úlohami, ale aj jednotlivci v tíme musia pracovať spoločne na riešeniach. Takto si účastníci trénujú aj tzv. mäkké zručnosti, ktoré sú v dnešnom svete veľmi dôležité, no bohužiaľ sú často vo vzdelávacom procese zanedbávané, “ vysvetila zástupkyňa riaditeľa školy Andrea Hricová.

Foto: CANCOM

Čo je to vlastne Micro:bit? Aké má využitie vo vzdelávacom procese? 

Micro:bit je programovateľný mikropočítač. Žiaci si na ňom môžu vyskúšať programovanie v rôznych jazykoch ako napríklad javascript, python a C++. Zariadenie má aj programovateľné tlačidlá, vstupné a výstupné porty, senzor na meranie tepla a intenzity svetla a vďaka tejto výbave je možné používať micro:bity aj na programovanie rôznych zariadení.

Micro:bit nie je žiadna novinka. Tieto mikropočítače boli vyvinuté v roku 2016 televíziou BBC na podporu výučby programovania na hodinách informatiky vo Veľkej Británii. Projekt zožal veľký úspech, keďže 90 % študentov skonštatovalo, že programovať sa môže naučiť každý.

Som veľmi rád, že sa nám podarilo zorganizovať už druhé kolo tejto súťaže, pretože záujem o IT odvetvie treba vzbudzovať už u žiakov základných škôl. IT ponúka nekonečné možnosti na zapojenie kreativity a detskej fantázie, keďže si deti môžu naprogramovať pomocou micro:bitov svoje vlastné mini autíčko alebo dokonca aj tancujúceho robota. IT nie je nuda. Toto si hlavne musia deti odniesť zo súťažného dňa, “ skonštatoval Matúš Čopík, Senior Vice President CANCOM.

Deň plný IT úloh rôznorodej náročnosti

Prvá časť súťaže bola vo forme praktického 60 minútového workshopu, na ktorom učitelia informatiky dali základné inštrukcie a otestovali znalosti žiakov z oblasti informatiky prostredníctvom jednoduchých a interaktívnych úloh.

Keď sme súťaž začali pripravovať, tak sme pôvodne neplánovali organizáciu workshopu. No zloženie súťažiacich bolo rôznorodejšie ako minulý rok, keďže sa nám prihlásili iné školy. Jednoducho sme si chceli otestovať pripravenosť súťažiacich. No tak ako minulý rok, aj tento sme boli veľmi milo prekvapení, keďže s cvičnými úlohami nebol žiaden problém, “ zhrnula A. Hricová.

Foto: CANCOM

Celkový priebeh súťaže bol rozdelený do dvoch 60 minútových blokov, v ktorých jednotlivé tímy pracovali na 3 úlohách rôznej náročnosti. V rámci prvej úlohy súťažiaci riešili jednoduché vykresľovanie náhodných bodov a čiar podľa zadaných podmienok. Druhá úloha už bola o niečo ťažšia, keďže bola doplnená o cyklické vykresľovanie a mazanie LED bodov podľa vzoru. Takto sa postupne zvyšovala komplikovanosť jednotlivých zadaní. Celkové poradie tímu určila až legendárna hra Packman zameraná na komunikáciu medzi 2 micro:bitmi. Súťažiaci mali za úlohu naprogramovať micro:bity tak, aby sa navzájom naháňali. Žiaci mali možnosť získať aj bonusové body za čas, preto si nik nemohol byť istý víťazstvom až do konca.

Víťaz môže byť len jeden 

Tretie miesto napokon obsadil tím zo ZŠ Park Angelinum 8 zložený zo žiakov: Adam Kačmáry, Matej Pavlovič a Ján Pleva. Druhé miesto obsadil tím zo  ZŠ Drábova zložený zo žiakov: Andrej Revák a Alex Bega. Celkovým víťazom súťaže sa stal tím zo ZŠ Krosnianska 4 zložený zo žiakov: František Krč a Kristofer Noel Rjabinčák.  

tlačová správa

Pridajte komentár