EAST MAG
dirigent R. Jindra
Foto: ŠfK/Jaroslav Ľaš

V Dome umenia si môžete užiť večer vo francúzskom duchu

Predstavia sa i sólisti Michaela Várady a huslista Martin Pavlík

Robert Jindra ďalej približuje:„Massenetova skladba Vision zůstala pouze raritním dílem jednoho z největších operních skladatelů romantického období. Jeho Manon, Werther nebo Don Quichotte jsou stálicemi operního repertoáru. U nás ho diváci mohou poznat jak romantického ´fantastu´.“ Massenetova symfonická báseň Visions, ktorá odznie v Dome umenia, je dielo éterickej a dramatickej sily, do značnej miery založené na symfonickej básni Franza Liszta Les préludes. Orchestrácia Massenetovho diela je nezvyčajná v tom, že okrem štandardného orchestra vyžaduje aj malý ansámbel mimo javiska. V diele sa spolu s orchestrom ŠFK predstavia sólisti sopranistka Michaela Várady a huslista Martin Pavlík.

Zdroj: archív ŠfK

Koncert pre violončelo a orchester č. 1 a mol od Camilla Saint-Saënsa patrí ku kmeňovému repertoáru violončelistov na celom svete. Poskytuje výkonnému umelcovi bohatú príležitosť, aby ukázal techniku i schopnosť kantilény. Teší sa veľkej obľube a na pódium sa dostáva pomerne často. „Koncert Saint-Saënse je jeden z nejhranějších a nejpopulárnějších koncertů pro violoncello. Jsme velmi rádi, že naše pozvání přijal výjimečný sólista Emmanuel Graf, který mimo jiné působí jako sólo cellista Bavorské státní opery, jednoho z nejlepších orchestrů,“ dodáva šéfdirigent Jindra.

REKLAMA

Jediná dokončená symfónia Georgesa Bizeta mala zaujímavý osud. Vznikla v roku 1855, ale nebola uvedená až do objavenia jej rukopisu v knižnici parížskeho konzervatória v roku 1933. Bizet mal sotva sedemnásť rokov, keď napísal toto pozoruhodné a precízne vypracované dielo, oslnivý kúsok mladistvých rokov, ktorý ho zaradil do vznešenej spoločnosti takých predčasne vyspelých géniov. Bizetovo dielo znie na vlnách spontánnosti, sviežosti a šarmu, doplnených vzletnou melodickosťou a eleganciou.

Štátna filharmónia Košice

Štátna filharmónia Košice (ŠFK) bola založená v roku 1968 ako druhý profesionálny symfonický orchester koncertného typu na Slovensku. Prvý koncert novovzniknutého telesa sa uskutočnil v apríli 1969 pod vedením vtedajšieho šéfdirigenta Bystríka Režuchu. Orchester Štátnej filharmónie Košice tvorí viac než 80 profesionálnych hudobníkov, ktorí koncertujú nielen doma, ale aj v zahraničí. Od svojho vzniku koncertoval orchester ŠFK na významných medzinárodných hudobných festivaloch a v dôležitých kultúrnych centrách. Ako prvý slovenský symfonický orchester sa predstavil v USA.

WEB | FB STRÁNKA

Pridajte komentár