EAST MAG
Valentínsky odber krvi
Foto: AGEL

Valentínsky mobilný odber prilákal desiatky prvodarcov

Hematologicko-transfúziologické oddelenie Nemocnice AGEL Košice-Šaca v spolupráci s Univerzitným vedeckým parkom TECHNICOM zorganizovali valentínsky mobilný odber krvi. Na výzvu „Daruj kvapku krvi s láskou“ zareagovalo sedemdesiat dobrovoľníkov, vďaka ktorým sa podarilo získať takmer 28 litrov nenahraditeľnej tekutiny. 

Mobilného odberu krvi pri príležitosti sviatku svätého Valentína sa 13. februára 2024 v Univerzitnom vedeckom parku TECHNICOM v Košiciach zúčastnilo množstvo, prevažne mladých ľudí. Podeliť sa o život zachraňujúcu tekutinu prišlo sedemdesiat dobrovoľníkov. Krv mohlo darovať 61 z nich, vďaka čomu sa zdravotníkom z Nemocnice AGEL Košice-Šaca podarilo pre pacientov v ohrození života zabezpečiť takmer 28 litrov krvi.

REKLAMA
Foto: AGEL

Dobrou správou je, že až 48 účastníkov úspešného mobilného odberu boli prvodarcovia. „Je to môj druhý odber. Prvýkrát som daroval krv vlani s kamarátmi tiež v rámci valentínskeho odberu. Bolo to fajn, preto by som rád pomohol opäť,“ prezradil študent Ján. Podeliť sa o vzácnu tekutinu prišla aj Terézia. „Krv som chcela darovať už dávno, ale nemohla som, pretože som nespĺňala minimálny váhový limit. Dnes to bude môj prvý odber.“ Po prvýkrát prišla darovať krv aj študentka Slávka. „Na internete som zachytila informáciu, že chýbajú zásoby krvi s RH faktorom – negatív. To je moja krvná skupina, tak som sa rozhodla prísť.“ Druháčka Marta chodieva darovať krv pravidelne. „Dnešný odber bude môj dvanásty. S darovaním som začala v osemnástich rokoch, pretože je to ten najjednoduchší spôsob ako pomôcť,“ uviedla študentka druhého ročníka vysokej školy.  

Krv môže darovať každý vo veku od 18 do 60 rokov s váhou minimálne 50 kilogramov, kto neužíva pravidelne lieky a nebol posledných šesť mesiacov tetovaný. Hematologicko-transfúzne oddelenie Nemocnice AGEL Košice-Šaca na Poliklinike VA US Steel je darcom k dispozícii v pondelok, stredu, štvrtok a piatok v čase od 6:30 do 11:00 hod. V prípade otázok je možné kontaktovať zdravotníkov na čísle 055/7234 333 alebo na adrese darujkrv@nke.agel.sk.

tlačová správa

Pridajte komentár