EAST MAG
kasíno
Foto: shutterstock.com

Ako spoznať, že máme v rodine patologického hráča?

Mnohí z nás si možno povedia, že nám sa to stať nemôže. Pravda je však taká, že prvotné príznaky gemblerstva sú veľmi nejasné a ak sa už závislosť na hraní u niekoho prejaví, len v malom množstve prípadov sa jej naozaj podarí definitívne zbaviť.

Gembler hrá napriek tomu, že riskuje svoje materiálne zázemie, vzťahy, rodinu, prácu. Nedokáže prestať, pretože sa nedokáže vzdať pocitov, ktoré mu hra prináša.

REKLAMA

„Hra v živote závislého dominuje na úkor sociálnych, materiálnych i pracovných hodnôt. Prvé príznaky sú veľmi nejasné, je potrebné hráča pozorovať. Všímate si, že akosi často nevychádza s peniazmi napriek tomu, že neinvestoval do väčšej veci, požičiava si, predá niečo cenné, objavíte u neho tajné pôžičky, nové kreditné karty, zmenu spôsobu nakladania s peniazmi – neskoro platí účty a podobne.  Pri téme peňazí je nervózny, odbieha od témy, hľadá spôsoby, ako zarobiť extra peniaze. Ak s gemblerom žijete v spoločnej domácnosti, začnú časom miznúť peniaze a cennejšie veci,“  sumarizuje Barbora Brzáková Krelov, psychologička online poradne MOJRA.sk.

Kasína u nás sú však pomerne rozšírené a ak si hráč chce zahrať, príležitosť si vždy nájde. Vôbec nemusí dlho hľadať, ani chodiť ďaleko.

Foto: shutterstock.com

Ako postupovať, ak máme podozrenie?

Zistiť, že má váš blízky človek problém s podobnou závislosťou, je vždy veľmi citlivou a náročnou témou. Hoci by ste mu chceli čo najviac pomôcť, často vôbec netušíte, ako postupovať. Pomôžu skôr radikálne riešenia alebo jemné dohováranie? Podľa B. Brzákovej Krelov by mal byť postup jednoznačný.

„Treba otvorene komunikovať. Ak niečo zmizne, odsledovať si to, byť veľmi prísny a dôsledný – žiadne kompromisy. Nevyhnutná je diagnostika, podstúpenie liečenia a zmena doterajších návykov. Podporná je psychoterapia. Treba si uvedomiť, že gemblerstvo sa týka celej rodiny, rodinní príslušníci sa môžu dostať do dlhov a exekúcií.“

Foto: shutterstock.com

Dá sa závislosti na hrách vôbec stopercentne zbaviť?

V liečbe akejkoľvek závislosti je kľúčová abstinencia. Zatiaľ čo alkoholu a drogám sa môže abstinent vyhnúť tak, že si ich ‒ jednoducho povedané ‒ nekúpi, u závislého od hrania hier je otázka abstinencie oveľa zložitejšia. Boj s gemblerstvom je beh na dlhú trať.

„Pokiaľ dotyčný používal ako hlavné zariadenie na uspokojovanie svojej závislosti mobil, nemôže sa od neho úplne odstrihnúť. Mobily, ale aj počítače sú dôležitou súčasťou života človeka. Preto je hlavnou snahou liečby takejto závislosti úplná zmena doterajších nezdravých návykov. Dá sa jej zbaviť, záleží to však od vôle a motivácie konkrétneho človeka. Úplne sa vylieči však len malé množstvo závislých ľudí.“

Samotný postup liečby je náročný a dlhodobý. Pripraviť sa musíte naozaj na ťažký boj.

Pacient – hráč musí byť plne kontrolovaný inou osobou. Dôvod je jednoduchý. Len čo nemá nad sebou kontrolu, vracia sa k hre. Práve z dôvodu úplnej kontroly je nutná dlhodobá hospitalizácia v špecializovaných psychiatrických zariadeniach pod dohľadom psychiatra. Iba v ústavnom zariadení sa dá zamedziť kontaktu s hrou,“ prízvukuje psychologička.

Foto: shutterstock.com

Počas hospitalizácie pacient podstupuje rôzne druhy psychoterapie a rehabilitácie. Tieto procedúry sa robia samostatne, ale aj skupinovo. Dôležitým článkom býva rodina.

„V závažnejších prípadoch býva pacientovi nasadená medikamentózna liečba, napríklad antidepresíva, ktoré tlmia pacientovu výbušnosť, zmierňujú nepríjemné pocity, úzkosti, depresie a samovražedné myšlienky. Po prepustení z liečebne sa odporúča pravidelné ambulantné sledovanie pacienta psychiatrom. To je veľmi dôležité, pretože u patologických hráčov dochádza k opakovaným vzplanutiam ochorenia pomerne často,“ dodáva Barbora Brzáková Krelov.

Pokiaľ máte akékoľvek podozrenie a potrebujete sa poradiť, môžete sa obrátiť na linky dôvery, IPČKO, prelustrovať stránku nehraj.sk alebo zavolať na Linku pre gamblerov – 0800 800 900.

Pridajte komentár