EAST MAG
katalánsky festival
Foto: archív ADIFOLK

Na Slovensko zavíta prvýkrát festival katalánskej kultúry. Do Prešova

Priamo v centre Prešova predvedie svoje tradície vyše 500 účinkujúcich
z Katalánska. Predvedú šou zloženú z tancov SARDANA, paličkového tanca, ohúria ľudskými vežami, potešia umením katalánskeho orchestra COBLA. A čaká vás ešte oveľa viac prekvapení. Vyhraďte si čas počas prázdnin, konkrétne od 9. do 11. augusta.
ADIFOLK – 36. Aplec Internacional v Prešove sľubuje veľkolepú zábavu.

Podujatie má ambíciu osloviť nielen miestnych, ale i turistov.

REKLAMA

Priniesť tento festival do Prešova je výnimočnou príležitosťou ukázať, že naše mesto vie byť pre turistov atraktívne a že ponúka mnoho príležitostí na rozvoj turizmu na východe Slovenska. Mesto Prešov v roku 2024 spoluorganizuje Aplec Internacional na základe úspešnej nominácie a podpísaného memoranda o spolupráci s Adifolk,” naznačila riaditeľka Parku kultúry a oddychu (PKO) Barbora Rusiňáková. Kompletnú organizáciu festivalu a koordináciu spolupráce totiž zastrešuje PKO. Jeho poslaním je rozvíjať a podporovať kultúrne oblasti, dianie v meste naprieč širokým spektrom umeleckých žánrov a pre všetky vekové kategórie.

Foto: archív ADIFOLK

Festival APLEC International má 35-ročnú tradíciu

V roku 1988 s cieľom dostať katalánsku populárnu kultúru do povedomia celej Európy sa v Amsterdame zorganizovalo prvé podujatie. Prvotnou motiváciou medzinárodného festivalu bola túžba prispieť k projekcii katalánskeho folklóru v mestách, kde mal festival pre svoju kultúrnu, historickú či spoločenskú príbuznosť s Katalánskom veľký význam. Na každej oslave medzinárodného festivalu sa zíde široká škála účastníkov z rôznych oblastí populárnej kultúry, ako aj stovky priaznivcov, ktorí tiež tvoria katalánsku expedíciu. Na festivale sa predstaví mix účinkujúcich z rôznych skupín, ktorí premieňajú podujatia na pouličné šou.

Foto: archív ADIFOLK

V spolupráci s Mestskou galériou Caraffka a Krajským múzeom v Prešove pripravuje PKO rôzne interaktívne podujatia pre deti a dospelých. Tí sa budú môcť zapojiť do kreatívneho programu či si pozrieť výstavu obrazov umelcov z Katalánska.

Pridajte komentár