EAST MAG
manželia Anna a Jozef Vargovci - 70 rokov manželia
Foto: A. Bercik

Manželia Anna a Juraj Vargovci z Košíc sú svoji 70 rokov. Aj vďaka krásnym nohám a „žolíku”

Mesto Košice hľadalo pri príležitosti Národného týždňa manželstva najdlhšie zosobášený manželský pár a podarilo sa. Zvíťazili Juraj a Anna Vargovci, ktorí to spolu v dobrom aj zlom „ťahajú“ už 70 rokov. A aký je ich recept? Mäso a klobáska, žiadne mlieko, vážiť si toho druhého a denne hrať žolíka. Pán Juraj ešte zdôraznil, že veľký podiel na tomto úspechu majú aj manželkine krásne nohy.

Vedenie mesta Košice pozvalo 14 najdlhšie zosobášených párov, ktoré sú spolu nad 60 rokov, 6. marca na posedenie a odovzdanie symbolických ocenení do Historickej radnice. Čiperní dôchodcovia si užívali prípitok i zákusky a podľa primátora môžu byť vzorom pre všetkých skôr narodených.  

REKLAMA

„Mnohí ľudia sa chvália úspechmi – kariérou, niektorí športovými úspechmi, iní majetkom, ale ten najväčší úspech je to, čo ste dokázali vy, a  to spolužitie, láska, priateľstvo, vzťah a vybudovanie rodiny. Chcem vám poďakovať, že ste Košičania, ktorí nám idú príkladom a neboja sa hovoriť, aká dôležitá je rodina a manželstvo. Prajem vám radosť, pohodu a zdravie, lebo ak je človek zdravý, tak je aj šťastný a ak je šťastný, príde aj láska. Vy ste toho dôkazom,“ vyznal sa J. Polaček.

Foto: A. Bercik

Pán Jozef: „Myslím, že na mňa od začiatku brala”

Manželia Vargovci mali z víťazstva naozaj veľkú radosť. Prezradili nám, že sa brali v roku 1953 po pomerne krátkej známosti. „Takí mladí a hlúpi sme boli,“ smiala sa pani Anna, rodáčka z Veľkej Idy, ktorá mala v tom čase 18 rokov. Zoznámili sa náhodne v autobuse, po dvoch mesiacoch sa v ňom stretli opäť a po šiestich už uvažovali, či im to spolu bude fungovať a kde budú bývať. Napokon skončili u Jurajových svokrovcov – spolu so siedmimi Aničkinými súrodencami.

„Myslím si, že na mňa od začiatku brala. (Smiech.) Mne sa na nej od začiatku páčili nohy,“ prezradil nám pán Juraj, ktorý si nevie vynachváliť manželkinu starostlivosť a opateru. „Ja si najviac vážim, že mi pripravuje raňajky, obed, večeru. Na jedničku, susedia mi závidia.“

Pani Anna Vargová ukazuje 70-ročný sobášny list. Foto: A. Bercik

Pani Anna: „Čo poviem, to platí”

Pani Anna priznáva, že ho trošku rozmaznáva, najmä mäskom a klobáskami, ale na druhej strane je spokojná s tým, že si ju „veľmi váži. Čo poviem, to platí.“

Dnes majú tri deti,  6 vnúčat a 6 pravnúčat. Hádať sa veľmi nehádajú a ak náhodu dôjde k nejakej škriepke, o päť minút je kríza zažehnaná. Spoločné záujmy však u nich nečakajte. „Vôbec nič nemáme spoločné. Ale každý večer hráme žolíka,“ smeje sa pani Anna, ktorá budúci rok oslávi 90-ku. Jej manžel tento krásny vek dovŕši už o pár týždňov. Prajeme im ešte veľa spoločných rokov.

Pán Jozef si manželku nevie vynachváliť. Foto: A. Bercik

komentár: 1