EAST MAG
Svetlo v puklinách plagát
Zdroj: archív UPJŠ

Výstava poodhalí, aké to bolo byť ženou v čase holokaustu

Katedra histórie Filozofickej fakulty UPJŠ v Košiciach pri príležitosti 85. výročia vzniku Slovenského štátu a mesiaca žien v histórii sprístupní výstavu venovanú ženám počas holokaustu. Pod názvom “Svetlo v puklinách” bude inštalovaná v priestoroch katedry v budove Platón na Moyzesovej 9 v Košiciach od 14. marca do 12. apríla.

Výstava vyjadruje jedinečný hlas židovských žien v období holokaustu. Ich rozhodnutia a reakcie tvárou v tvár zlu, brutalite a neúprosnému utrpeniu, s ktorým sa museli popasovať.

REKLAMA

“Odhaľuje dojímavé osobné príbehy, ktoré sa skrývajú za historickými udalosťami, a poskytuje tváre a hlasy v temnote a tichu. Predstavuje deväť aspektov každodenného života židovskej ženy počas holokaustu: láska, materstvo, starostlivosť o iných, krása a telesnosť, odpor a záchrana, priateľstvo, viera, jedlo a umenie. Každý aspekt je doplnený osobným príbehom, citátom a rozprávaný v prvej osobe,” pozýva Marián Gladiš z UPJŠ.

Jedným zo zámerov organizátorov výstavy Svetlo v puklinách je poukázať na charakter slovenskej štátnosti z rokov 1939 – 1945, ktorá sa okrem iného spája s rasovou a národnostnou xenofóbiou, aktívnou podporou holokaustu a perzekúciami vlastných občanov.

Výstavu vytvorilo Oddelenie putovných výstav, Múzejné oddelenie Inštitútu Yad Vashem v Jeruzaleme. Jej prezentáciu v priestoroch FF UPJŠ umožnil inovatívny koncept výstav a prezentácií ready2print.

komentár: 1