EAST MAG
pôstna polievka
Foto: A. Bercik

V Košiciach dnes traja biskupi vydávali pôstnu polievku – výťažok pomôže ohrozeným rodinám

V Košiciach dnes spolu traja biskupi vydávali záujemcom takzvanú pôstnu polievku. Bolo to v rámci projektu Podeľme sa!, ktorý pomáha ohrozeným rodinám s deťmi. Výťažok pomôže ohrozeným rodinám s bývaním.

Projekt na Slovensku funguje už 18 rokov a pôvodne ho založili dámy zo ženského katolíckeho hnutia. Aktuálne sa pod neho podpisuje spoločnosť Úsmev ako dar. V čase pôstu sa snaží vyzývať ľudí, aby konali dobro.

REKLAMA

Už od 11:30 do priestorov kultúrneho centra Veritas na Dominikánskom námestí prichádzali prví záujemci, ktorí chceli kúpou polievky podporiť dobrú vec. Skromné jedlo v podobe hŕstkovej polievky štedrým zákazníkom podávali osobne arcibiskup – metropolita Bernard Bober, arcibiskup Cyril Vasiľ a pomocný biskup Marek Forgáč.

Foto: A. Bercik

Sme radi, že sme zázemie na túto akciu našli už niekoľko rokov u Dominikánov, kde už má naša pôstna polievke tradičné miesto. Výťažky posledných rokov boli medzi 20 a 30-tisíc eurami dokopy na celom Slovensku. Pandemické roky nám nedovoľovali organizovať podujatia podobného charakteru, takže teraz sa riadime nádejou, že ak by Pán Boh dal, že na Slovensku teraz vyzbierame 20-tisíc eur, budeme veľmi radi,” naznačil Radoslav Dráb za Úsmev ako dar, ktorý mal informáciu, že ide v poradí už o 37. pôstnu polievku v tomto roku na Slovensku. Neskrýval však najmä radosť zo šiestich bytov, ktoré pre potreby najnúdznejších rodín vyčlenilo mesto Košice. “Je to naozaj šesť bytov – tri sú v mestskej časti Západ a tri v mestskej časti Košice – Sever. Máme obrovskú túžbu uviesť ich do prevádzky do decembra. Momentálne sú to neobývateľné byty, ktorým treba urobiť všetko od sietí, podláh, stropov, okien a sanity, no pevne verím, že vďaka dobrým ľuďom sa to podarí za 6 až 7 mesiacov.”

Foto: A. Bercik

Každá tretia rodina na Slovensku je ohrozená chudobou

Zaujímalo nás, či už presne vedia, kto sa bude z nového bývania tešiť. “Zoznam rodín je už teraz veľmi akútny. Je to veľmi smutné, ak máte dvadsať rodín v núdzi a k dispozícii len jeden byt, no rozhodnúť musíte. Pravdepodobne tam, kde je najväčší predpoklad, že by mohlo dôjsť k vydaniu dieťaťa z rodiny do ústavnej starostlivosti štátu. Kde by sa teda rodina rozpadla. Aby sa tak nestalo, je pre nás najdôležitejšie kritérium,” objasnil nám R. Dráb.

Zdôraznil, že približne každá tretia rodina na Slovensku je ohrozená chudobou. V Košiciach evidujú okolo 5000 ľudí bez domova, či už ide o jednotlivcov alebo rodiny. Strata bývania hrozí najmä osamelým rodičom s väčším počtom detí.

Foto: A. Bercik

Arcibiskup – metropolita Bober prízvukoval, že o biede nestačí iba hovoriť. “Pôstny čas je dobrý na to, aby sa vo vnútri čosi pohlo – aby človek ľutoval svoje nedostatky. Veľa rečí netreba, skôr skutky.”

Podľa arcibiskupa Cyrila Vasiľa je každá podobná aktivita pokusom o scitlivenie širšej verejnosti.

Foto v galérii: A. Bercik

Pridajte komentár