EAST MAG
olievačka
Foto: shutterstock.com

Poznáte všetky veľkonočné tradície?

Veľká noc je sviatok, s ktorým sa okrem Vianoc viaže azda najviac tradícií. Hoci sa už v súčasnosti pomaličky vytrácajú, prípadne ich nahrádzajú modernejšie rituály v duchu ukrývania čokoládok pred deťmi v záhrade, nemali by sme zabúdať na jej pravú podstatu. Spísali sme pre vás tie najzaužívanejšie rituály, ktoré boli blízke našim predkom.

Najzásadnejšou tradíciou, ktorá je v mnohých katolíckych domácnostiach dodržiavaná dodnes, bol a je 40 dní trvajúci pôst. Počas neho sa nekonzumuje mäso, nekonajú sa zábavy ani svadby. V minulosti dokonca ženy počas pôstu chodili oblečené zásadne v tmavom a s pokrývkou hlavy. Okrem pôstu sa pred Veľkou nocou – konkrétne dve nedele pred ňou, konalo aj pálenie Moreny – bábky zo slamy oblečenej do ženských šiat, ktorú sprievod vyprevadil k dolnému koncu dediny, zapálil a hodil do potoka. Táto tradícia je najmä v obciach dodržiavaná dodnes a symbolizuje lúčenie so zimou, ale i s chorobami a smrťou.

Počas pôstneho obdobia sa v rámci bohoslužieb svätili vŕbové prútiky s pukmi, ktoré mali následne chrániť domácnosť i zvieratá. Umiestňovali sa nad vstup do domu a niekedy aj do zemiakov, ktoré sa mali čochvíľa sadiť, aby lepšie zarodili.

Foto: shutterstock.com

Zelený štvrtok 

Naši predkovia verili, že ak budú počas neho konzumovať výlučne zelené potraviny ako špenát, kapustu, medvedí cesnak, žihľavu a podobne, budú zdraví po celý rok. Počas Zeleného štvrtka pred svitaním si tiež museli umyť nohy rannou rosou. Dom musel byť v tento deň čistučký a smeti sa vynášali na najbližšiu križovatku, aby sa do domu nedostal žiadny hmyz. Na dvere stajní sa robili krížiky s cesnakom – aby ochránili zvieratá. Rozhodne počas Zeleného štvrtka nikomu nepožičiavajte peniažky – bude vás totiž počas nasledujúceho roka trápiť ich nedostatok. Krásnym zvykom bolo, že dievčatá zrána chodievali česať vŕbu, aby im tiež narástli krásne a dlhé vlasy. A počuli ste už o zaväzovaní zvonov? Zviazali sa vždy na Zelený štvrtok pred omšou a rozviazali sa potom až počas Bielej soboty. Ich funkciu nahrádzali rapkáčmi miništranti. Tento deň totiž symbolizuje poslednú večeru s Ježišom Kristom.

Veľký piatok

Veľkým piatok je dňom ukrižovania Ježiša Krista, preto má špeciálny význam. Rozhodne sa počas neho nemá pracovať, ani upratovať. Pôst je ešte prísnejší ako počas predošlých dní – nielenže sa nemá jesť mäso, ale v podstate nič chutné. Stačí len suchý chlieb a voda. Každá tečúca voda je v tento deň živou vodou, a ak sa v nej okúpete až po krk, budete zdraví. Dievčatá verili, že vlasy po umytí v potoku budú rýchlejšie rásť a ich pleť bude očarujúca. Kone sa tiež zvykli previesť cez potok, aby mali silnejšie nohy. Voda sa naberala aj do zásoby – proti urieknutiu.

Biela sobota 

Bola ako stvorená na pletenie korbáčov a zdobenie vajíčok.

Pokračovanie článku na 2. strane.

Pridajte komentár