EAST MAG
prvý let Košice - Zurich
Foto: A. Bercik

Dnes odštartovalo priame letecké spojenie Košice – Zürich

Košice majú ďalšie spojenie so svetom. Dnes (streda 27. marca) sa uskutočnil prvý let na leteckej linke Košice – Zürich. Jediné priame letecké spojenie Slovenska so Švajčiarskom je významným míľnikom prepájania východného Slovenska so svetom.

Airbus A220 spoločnosti Swiss International Air Lines so 134 cestujúcimi na palube pristál v Košiciach o 13:40 hod. a privítala ho vodná slavobrána, o ktorú sa postaral tím Hasičskej a záchrannej služby Letiska Košice.

REKLAMA

Slávnostného ceremoniálu sa zúčastnili švajčiarsky veľvyslanec na Slovensku Peter Nelson, výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva Letiska Košice Thomas Dworschak, riaditeľ pre predaj v Slovenskej republike pre skupinu Lufthansa a SWISS Stefan Bednár, honorárna konzulka Švajčiarska na Slovensku Helena Virčíková, predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka i námestník primátora mesta Košice Marcel Gibóda a iní.

Foto: A. Bercik

Zürich otvára ďalšie spojenia so svetom

Jediné priame letecké spojenie Slovenska so Švajčiarskom prináša pre cestovateľov aj nové možnosti letov do množstva destinácií v sieti SWISS. Medzi diaľkové destinácie, ktoré sú veľmi dobre dostupné s pohodlným prestupom v Zürichu, patria Tel Aviv, San Francisco, Sao Paulo, Johannesburg, Montreal, New York, Miami, Chicago, Boston, Bangkok, Hong Kong, či Šanghaj. Spomedzi európskych destinácií sa bude v Zürichu veľmi jednoducho prestupovať na lety napríklad do Milána, Štokholmu, Ženevy, Benátok, Malagy, či Valencie. Letenky sú v predaji na swiss.com.

Je pre mňa poctou, že vás tu dnes môžem privítať. Táto udalosť je highlightom nielen pre Letisko Košice, ale i pre mesto Košice. Prepojenie so Švajčiarskom bolo prvou vecou, o ktorú som sa v novej pozícii začal pred dvoma rokmi usilovať. A konečne sa to stalo realitou. Linka prepojí dva silné dynamické regióny… Nová linka symbolizuje krok vpred v našom záväzku zvyšovať leteckú dostupnosť východného Slovenska a podporovať ekonomickú, kultúrnu a sociálnu výmenu a sme veľmi hrdí, že to z pozície letiska môžeme podporovať,” uviedol na tlačovej konferencii výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva Letiska Košice Thomas Dworschak. 

Foto: A. Bercik

Pre obchodných cestujúcich i turistov

Stefan Bednar, riaditeľ pre predaj v Slovenskej republike pre skupinu Lufthansa a SWISS, ho doplnil slovami: „Myslím, že dnes je historicky významný deň. Švajčiarsko a Slovensko majú dlhodobo úzke ekonomické a kultúrne väzby a sme nadšení, že vďaka novým letom SWISS do Zürichu a ďalším pohodlným spojeniam do Ženevy bude teraz košický región ešte lepšie prepojený so Švajčiarskom aj so svetom. Nová linka Košice-Zürich by mala osloviť ako obchodných, tak aj cestujúcich letiacich za oddychom.“

Podľa predsedu Košického samosprávneho kraja Rastislava Trnku je toto spojenie je viac než len letecká linka – je to most medzi kultúrami, ekonomikami a komunitami, ktorý prináša obrovský potenciál pre rast a rozvoj Košíc a celého východného Slovenska. „Zvyšuje našu dostupnosť smerom ku kľúčovým globálnym trhom a posilňuje naše väzby so Švajčiarskom, krajinou známou svojimi inováciami a kvalitou. Košický samosprávny kraj má v pláne prvé a jediné priame letecké spojenie Slovenska so Švajčiarskom využiť aj pri propagácii nášho kraja. Otvára sa nám jedinečný priestor aj pre posilnenie cestovného ruchu.“

Letný letový poriadok na linke Zürich – Košice – Zürich od 27. marca 2024:

  Odlet z Zürichu Prílet do Košíc Odlet z Košíc Prílet do Zürichu
Pondelok 16:55 18:40 19:25 21:20
Streda 11:55 13:40 14:25 16:20
Piatok 06:55 08:40 09:25 11:20

Pridajte komentár