EAST MAG
chlapček číta
Foto: pixabay.com

Naše tipy na knižné novinky v predpredaji

Zaujíma vás, čo skvelé sa v najbližších dňoch objaví na pultoch kníhkupectiev? Toto sú naše tipy na skvelé čítanie, možno vás inšpirujeme.

Freida McFadden – Profesorka – vydavateľstvo Motýľ

REKLAMA

Autorka bestsellerov New York Times Freida McFadden nám prináša príbeh plný zvrátených tajomstiev a dlho očakávanej pomsty. 

Eve má pekný život. Každý deň vstane, dostane bozk od manžela Natea a odchádza do práce na miestnu strednú školu, kde učí matematiku. Všetko je tak, ako má byť. Až na to, že…
Minulý rok casehamskou strednou školou otriasol škandál. Hovorilo sa o afére medzi učiteľom a študentkou menom Addie. Eve však vie, že za týmito škaredými klebetami sa ukrýva oveľa viac, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Addie nemožno veriť. Klame. Ubližuje ľuďom. Ničí životy druhým. Aspoň to všetci tvrdia. Nikto však nepozná skutočnú Addie. Nikto nevie tie tajomstvá, ktoré by ju mohli zničiť. A Addie urobí všetko pre to, aby to tak zostalo.

Zdroj: MARTINUS

Margaret Atwood – Slepý vrah – Slovart

Vyše osemdesiatročná Iris Chaseová, protagonistka tohto rozsiahleho a pozoruhodného románu, spomína na svoj pohnutý život, najmä na tragickú smrť svojej mladšej sestry Laury. Jej rozprávanie obsiahne takmer celé 20. storočie s mnohými turbulentnými udalosťami, ktoré ovplyvnia osudy všetkých románových postáv, a preplieta sa so strhujúcim sci-fi príbehom o slepom vrahovi, ktorý si počas tajných stretnutí rozprávajú dvaja nemenovaní milenci – manželka bohatého priemyselníka a mladý socialista z opačnej strany spoločenského spektra. Román je prenikavou sondou do života žien ovládaného spoločenskými konvenciami a dobovými predsudkami, autorka zaň dostala Bookerovu cenu.

Zdroj: MARTINUS

Dva brehy oceánu – Laura Spence-Ash – vydavateľstvo DOT.

Prenikavo citlivý román Dva brehy oceánu je príbehom dvoch rodín na opačných stranách Atlantiku v období Druhej svetovej vojny, a nesmelej a neodolateľnej mladej ženy, ktorá ich obe prijme za svoje.Po celý čas sledujeme Bein príbeh, od roku 1940 až do roku 1977, a jej kormidlovanie medzi dvoma svetmi. Dva brehy oceánu je nádherne napísaný román, plný pôvabu aj zármutku, odpustenia a pochopenia, straty aj lásky.

Píše sa rok 1940 a na Londýn pršia nemecké bomby. Rodičia Millie a Reginald Thompsonovci z pracujúcej triedy stoja pred bolestným rozhodnutím: posielajú svoju jedenásťročnú dcéru Beatrix do Spojených štátov, kde, ako dúfajú, bude v bezpečí. Bea, plná strachu a hnevu, prichádza do Bostonu, kde spoznáva rodinu Gregoryovcov, ktorá ju ochotne privíta vo svojom svete. Naladí sa na životný štýl týchto zámožných ľudí a zblíži sa s ich dvoma synmi, trinásťročným Williamom a deväťročným Geraldom, medzi ktorých Bea dokonalo zapadne.

Bea postupne nachádza samu seba, užíva si letá pri mori v Maine, a dievčina, ktorou kedysi bola, sa začne vytrácať. Vojna sa však skončí a ona sa musí vrátiť do Londýna. Na svoju americkú rodinu však nedokáže zabudnúť. Snaží vykročiť vpred, vybudovať si vlastný život a nájsť lásku. Život v Spojených štátoch ju však natrvalo zmenil a Gregoryovci sú v jej spomienkach stále bolestivo prítomní.

Zdroj: MARTINUS


Tomáš Forró – Spev sirén – vydavateľstvo Absynt

Reportážna kniha Tomáša Forróa Spev sirén predstavuje monumentálnu cestu do srdca ukrajinského konfliktu, ktorá sa vymyká bežnému mediálnemu obrazu tejto vojny.Podáva jej brutálne zemitý príbeh, ktorého ďalšie kapitoly sa píšu dodnes. Aj preto sa na ňu musíme začať pozerať inak. Bez ružových okuliarov, bez pátosu a mýtov, ktorými je opradená.

Tomáš Forró pracuje na celej šírke frontovej línie, v bombardovaných mestách, medzi vojakmi v zákopoch i hladujúcimi civilmi odkázanými na humanitárnu pomoc. Z novinára sa postupne zmenil na humanitárneho dobrovoľníka a neskôr – na priameho účastníka bojových operácií.

Kniha Spev sirén však nie je chronológiou bojov, ani výpočtom hrdinstiev či krutostí jednej či druhej bojujúcej strany.

Zdroj: MARTINUS

Hana Ponická – Ako štoplík do školy chodil – nechodil – vydavateľstvo Slovart

Nadväzuje na O štoplíkovi, kým do školy nechodil. Štoplík sa narodil pred viac ako 60 rokmi. Tento korkový panáčik zabáva už niekoľko generácií detí. Hoci príbehy o ňom vznikli už dávno, dokážu očariť aj rozosmiať i dnešné deti.

V druhej časti je už Štoplík prvák. No keď ho niečo zaujme, musí to hneď vyriešiť, a tak zabudne ísť do školy. Ide do zoo pozrieť leva Tartasa alebo v strede školského dňa odíde do redakcie časopisu riešiť svoj zle napísaný podpis. Dva týždne vynechá školu, lebo Ivko a Fedor ho náhodou zatvoria do gauča. Na zimnej lyžovačke ho odfúkne z Koliby na Lomnický štít. Strávi noc v tlačiarni, kde zistí, že tlačiarenskí škriatkovia naprávajú po pánoch sadzačoch zle vysádzané texty. Navyše stále rozmýšľa nad tým, čo chce robiť, keď bude veľký.

Zdroj: MARTINUS

Pridajte komentár